Mai mulți copii dintr-o clasă de învățământ primar de la o școală din Hunedoara au ajuns la psiholog cu diverse probleme provocate de comportamentul învățătoarei lor. Există înregistrări în care se aude cum dascălul strigă la copii, îi amenință și-i umilește în timpul orelor. Părinții au făcut plângeri la conducerea școlii și la inspectorat, iar 13 familii au cerut transferul la o altă clasă. Învățătoarea spune că se simte hărțuită.
Înregistrările audio făcute publice de părinți surprind momente tensionate din timpul orelor. Într-un caz, un elev a fost umilit pentru că a cerut apă, învățătoarea trimițându-l afară din clasă.
Discuție copil-profesoară
Copil: Vreau și eu apă…
Învățătoare: Mario, dacă mai plângi te scot afară din clasă.
Copil: Eu nu am apă.
Învățătoare: O să-ți iau un pahar să bei apă. Ai înțeles, Mario? / Copil: Da.
Învățătoare: Dar nu mai plânge, afară din clasă! Mario, acum ieși afară!
Copil: Nu!
Învățătoare: Ieși că așa am zis eu! Acum!
Copil: Nu.
Învățătoare: Mario, treci afară! Treci afară! Mie nu-mi spui nu! Vino! Vino! Dacă mai vorbești așa... Cu mine nu vorbești așa, ai înțeles? Ieși afară, te rog, acum! Ieși afară! Deschide ușa, Albert!
Mario: Nu. (plânge)
Învățătoare: Cum îmi spui tu mie nu? Așa am zis, ieși afară!
Copil: Nuuu. Iartă-mă!
Învățătoare: Acolo stai! (se aude cum învățătoarea închide ușa).
În alt caz, o fetiță a fost presată să răspundă la întrebări, fiind amenințată că va fi dată afară dacă nu răspunde rapid.
Învățătoare: Zi, Ana, odată că stăm după tine!
Fetiță: ... patru.
Învățătoare: Așa, mai repede. Deci cât e 8 – 4?
Fetiță: 4.
Învățătoare: Mai repede, compară-le! Zi mai repede că avem și ora de pictură! Ce înseamnă să comparăm? Zi, Ana! Ce te uiți așa la mine? Zici că te-am întrebat în chineză! Ce înseamnă să comparăm? Ce înseamnă să pui? Ce semn să pui, măi fată? Mai mic...? Zi!
Fetiță: Mai mic.
Învățătoare: Mai mare sau...? Sau? Sau? Ce mai este? Ce semn mai este? Ana, vrei să ieși afară? Vorbește odată, compară-le! 9 și 4, compară mai repede! 9 este...? Ana, vorbește! Zi! 9 este…
Fetița: 9 este...
Învățătoare: Ana, vorbește! Cum este 9? … că te scot afară de nu te vezi! Adu-mi-l! Să văd ce, Doamne, ai pus acolo de nu vorbești. Vorbește, măi fată! Știi să vorbești? Știi să vorbești? Vorbește! Știi? Zi tare!
Fetiță: Da.
Învățătoare: Să vorbești că de-aia ai gură! Să vorbești! Ce semn ai pus? Nu știi să citești?
Reacțiile Părinților
Părinții elevilor din această clasă spun că au observat acasă cum se schimbă comportamentul copiilor. Cei mici începeau să somatizeze trauma.
Ioana, mama unuia dintre copiii la care a țipat învățătoarea: „Stări de spaimă, tremura, plângea când era vorba de teme. A făcut un fel de bullying cu ea, cel puțin. Am dus-o la psiholog pentru că nu mi se părea normal: aceleași stări, mi-a zis că are dureri de cap, că nu se simte bine și numai când era vorba de școală. Când am auzit înregistrările, a fost cu totul altceva. Doamna psiholog mi-a recomandat să nu o mai duc la ore la dânsa. Acolo, fata a reușit să se descarce și să spună că a strâns-o de mână, că a dat-o afară, că a țipat la ea.”
Elena, mama unuia dintre copiii la care a țipat învățătoarea: „A venit cu ochii roșii de la școală și mi-a spus plângând că nu mai vrea să meargă la școală și atunci eu m-am gândit că ceva e în neregulă. Mi-a spus că zbiară doamna la ei, l-a scos afară de trei ori pe al meu, l-a scos afară, l-a amenințat pur și simplu că dacă nu se... a început să plângă și l-a amenințat pur și simplu dacă nu se calmează, îl pune cu mâinile sus la tablă, l-a făcut bebeluș, ca alți copii să râdă de el. Pe colegul lui din spate, Mario, l-a scos afară că nu a vrut să-i dea apă și copilul nu s-a putut abține și a plâns foarte mult.”
Părinții mai spun că au fost situații când cei mici au făcut pe ei de frică. Rând pe rând, și-au dus copiii la psiholog.
Melinda, mama unuia dintre copiii la care a țipat învățătoarea: „A fost evaluat psihologic și ni s-a recomandat să nu mai fie în prezența doamnei, riscând ca oricând să intre iarăși în starea de stres și a fost ținut acasă până când aceasta a fost suspendată pe motiv disciplinar.”
Profesoara a fost suspendată temporar
Părinții au făcut demersuri atât la conducerea școlii, cât și la inspectorat. Învățătoarea a fost suspendată pe perioada cercetării.
Melinda, mama unuia dintre copiii la care a țipat învățătoarea: „Deși Protecția Copilului a raportat cazul ca fiind abuz emoțional deosebit de grav, doamna a fost doar sancționată cu 15% din salariu pentru câteva luni și s-a întors la clasă din data de 13 ianuarie.”
Maria Ștefănie, inspector Școlar General Hunedoara: „Au fost verificate toate dovezile și au fost analizate în detaliu. S-au început și demersurile astfel încât în clasă, activitatea să fie monitorizată audio-video. Dacă părinții își dau acordul. În acest moment, activitatea doamnei este monitorizată. Din datele pe care le avem noi, comportamentul doamnei învățătoare este adecvat.”
Părinții spun, însă, că situația nu s-ar fi îmbunătățit peste noapte. 13 dintre ei au cerut transferul la o altă clasă. Însă, din punct de vedere logistic nu aveau cum să fie distribuiți atâția copii în clasele rămase. În urma unei ședințe cu conducerea școlii, mai mulți părinți și-au retras cererile. Acum mai sunt cinci familii care așteaptă o decizie din partea școlii.
Învățătoarea respinge acuzațiile, susținând că părinții exagerează
Între timp, învățătoarea se apără și spune că părinții au exagerat.
„Mă străduiesc din suflet să fiu un bun dascăl pentru copiii mei și consider că este foarte trist ce se petrece, simt că mi se face o mare nedreptate. Mă străduiesc din suflet să fiu un bun dascăl pentru copiii mei și consider că este foarte trist ce se petrece, simt că mi se face o mare nedreptate. Nu am comis niciun fel de infracțiune. Eu în loc să primesc înțelegere și ajutor mă simt hărțuită, am multe de învățat, fiecare am mai greșit la început de drum. Îmi iubesc profesia și iubesc copiii”, a declarat învățătoarea.
Și poliția a făcut verificări la școală, însă, potrivit legii, nu poate face nimic. Comportamentul învățătoarei nu se încadrează la loviri sau injurii. Astfel, părinții cer autorităților modificarea legislației, pentru a-i proteja pe copii de asemenea derapaje.