Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Istoria înarmării Europei în ultimii 120 de ani. Murgescu: Occidentul a trăit 30 de ani în iluzia depășirii războiului

Declarațiile oficialor de la Washington dau practic startul unei curse a înarmării care nu a mai existat în Europa de la sfârșitul Războiului Rece, spun specialiștii.

Pentru prima dată în peste 30 de ani, bătrânul continent va trebui să se mobilizeze în afara umbrelei militare protectoare a Statelor Unite.

Resursele le avem, doar voința și decizia politică să fie suficient de rapide astfel încât să putem face față unui posibil atac rusesc în anii ce urmează.

Europa s-a mai înarmat puternic cu trei ocazii în ultimii 120 de ani: înaintea celor două războaie mondiale și în timpul Războiului Rece. Sunt, însă, contexte diferite, spun istoricii.

”În primul caz a fost vorba de cursa înarmărilor între marile puteri care formau deja două alianțe consistente: e vorba de Puterile Centrale și de Antanta și a fost o cursă a înarmărilor care viza atât achiziționarea și montarea de armament, cât și pregătirea căilor ferate în special pentru a putea muta rapid trupele.

Aceasta a fost o înarmare care a fost aproape generală la nivelul marilor puteri europene și a unora dintre statele mai mici, dar nu toate în egală măsură au fost pregătite pentru Primul Război Mondial”, a declarat Bogdan Murgescu, profesor unievrsitar de istorie contemporană, Univeristatea din București.

Ce s-a întâmplat după Primul Război Mondial

Primul Război Mondial a schimbat ordinea lumii atunci, a dus la prăbușirea Imperiului Rus, dar și a altor state care nu au mai putut susține economic războiul, cum a fost Germania.

Cursa înarmării a fost atunci condusă de Germania. A urmat Războiul Rece între cele două mari puteri mondiale care au câștigat cel de-al Doilea Război Mondial – SUA și Uniunea Sovietică. A durat patru decenii pentru că s-a evitat un dezastru nuclear. Cauza prăbușirii URSS a fost, de fapt, una economică din cauza cursei înarmării care ajunsese la o fază foarte avansată tehnologic.

S-a exitins spre spațiu și sistemele de războiul stelelor, în acel moment, URSS a constatat că nu are destule resurse pentru a putea să câștige sau măcar să mențină un echilibru și în această nouă fază a cursei înarmărilor, ceea ce a determinat Rusia până la urmă să constate că trebuie să destindă relațiile cu Occidentul și practic să-și raționalizeze costurile, ceea ce a făcut Gorbaciov. A fost din acest punct de vedere o soluție fericită pentru omenire.”, a adăugat Murgescu.

Vreme de 30 de ani, am crezut că am depășit era marilor războaie europene. Astfel, ceea ce a făcut America acum are sens, Europa trebuie să se înarmeze și să se poată apăra și singură. Lideri europeni ca Emmanuel Macron vorbesc de ani de zile despre înființarea unei armate europeană, spre exemplu.

În acest context, România ar trebui să investească mult mai mult în dotarea armatei, în special acolo unde ducem lipsă de modernizare și anume marina militară.

Pe partea de marină militară stăm extraordinar de prost, deci în continuare depindem de niște nave construite în anii 80-90, fie că vorbim de cele romînești, fie că vorbim de cele două fregate britanice care niciodată nu au fost modernizate până la capăt, nu au sistemele de care avem nevoie puse pe ele. Marina militară conceptual, strategic și tehnologic, trebuie lămurite planurile și intențiile, să ne apucăm serios de treabă și să accelerăm un pic procesul”, a declarat Iulian Fota, expert în Apărare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE