Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbări majore pentru liceeni, din 2026. Mai puține materii obligatorii și accent pe specializările alese

Schimbări majore pentru liceeni vor intra în vigoare din septembrie 2026. Este vorba de noile planuri-cadru de la liceu pe care Ministerul Educației le-a pus în dezbatere publică. Elevii vor avea mai puține materii obligatorii în ultimele clase de la liceu și se va pune mai mult accent pe materiile specializării alese, care contează și la Bacalaureat.

Schimbări majore pentru liceeni, din septembrie 2026

Discipline obligatorii/săptămână - Exemple

Trunchiul comun înseamnă, de fapt, materiile obligatorii din orarul elevilor. Acestora li se adaugă materiile de specialitate și opționalele alese de elevi. Sunt 36 de variante de planuri-cadru puse în dezbatere publică.

De exemplu, vedem că Limba Română va fi obligatorie pentru toți elevii, de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a, câte trei, respectiv două ore pe săptămână.

O noutate este faptul că elevilor li se va preda gramatică la liceu, în primii doi ani. Prima limbă străină se studiază, de asemenea, pe toată perioada liceului, câte două ore pe săptămână. Materiile specifice de real, însă, figurează obligatoriu doar în primii doi ani de liceu. La fel este situația și cu materiile specifice de uman, ca Istoria sau Geografia. Religia va avea câte o oră pe săptămână tot timpul liceului și va include explicit și unități de învățare relaționate cu aspect moral-etice și de combatere a extremismului religios.

Ponderea orelor obligatorii - Exemple

Cele mai multe ore obligatorii sunt la Limba și Literatura Română: o pondere de 16,65%, urmată de o limbă modernă, adică o limbă străină - 13,28% și de matematică - 6,74%.

Acest curriculum obligatoriu are o pondere de 65% în primele două clase de liceu și de 35% în ultimele două clase de liceu. Astfel, sunt 15 materii obligatorii în clasele a IX-a și a X-a și nouă materii obligatorii în clasele a XI-a și a XII-a.

Exemple de opționale noi

În ceea ce privește opționalele, printre acestea se numără: Educație interculturală, Educație pentru democrație, Educație pentru dezvoltare, Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală, instituțiile Uniunii Europene sau istoria Revoluției din 1989.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE