Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Robotul barista care pregătește o cafea în două minute. Cu ce desert poate fi îndulcită experiența

Roboții-barista sunt ultima inovație în domeniul cafelei. Tehnologia îi ajută pe oameni să pregătească mai repede băutura și, desigur, să atragă clienți curioși. De altfel, la târgul de cafea care a avut loc în acest weekend la București, robotul barista a fost una dintre atracțiile principale. Iar pe lângă sutele de sortimente de cafea, vizitatorii au avut de unde alege și deserturi neobișnuite și delicioase.

Mii de oameni au venit în weekend la Hala Laminor, la cel mai mare festival de cafea din România. Pe lângă sutele de variante de cafea pe care le-au putut degusta și o mulțime de sortimente de prăjituri și produse de patiserie, vizitatorii au putut interacționa și cu inovații tehnologice de ultimă generație.

Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: „Cam așa arată viitorul – un robot barista care pregătește o cafea. El deja există într-o cafenea din București și îi ajută pe oameni să prepare cafele atunci când este aglomerație mare și în aproximativ două minute termină de pregătit o cafea.”

Vizitator: „Sunt curios cum evoluează, dacă-l vedem în mai multe magazine”

Vizitator: „Și eu am fost fascinat de când am trecut și ea părea interesată văzându-l cum se mișcă. Pare interesant, văd că face tot procesul de la cap-coadă”.

Cum e folosit robotul barista în cafenele: „Oferă suport și ajutor în momentele în care avem aglomerație”

Silviu, administrator cafenea: „Noi ne-am gândit că e nevoie de un companion pentru fiecare barista din locațiile noastre. El oferă suport și ajutor în momentele în care avem aglomerație în locație. Știe să prepare orice produs pe bază de cafea la un echipament profesional exact ca un barista.”

Însă, interacțiunea și creativitatea umană nu pot fi înlocuite. Profesioniștii din domeniu își perfecționează constant arta și participă a concursuri unde își testează talentul.

Ali, barista: Prima oară când am preparat o cafea, am avut o persoană lângă mine care făcuse un latte foarte drăguț. M-a impresionat foarte mult. Era ceva mult mai complex decât ce îmi imaginam eu și am zis că vreau să intru în lumea asta și să experimentez cât mai mult. Include o parte creativă”.

Sebastian, barista: „Să poți să le dai gustul pe care ori fermierul, ori prăjitorul cafelei respective a încercat să-l creeze și prin munca lui. Îmi place foarte mult ce fac, îmi place să pun un zâmbet pe fața oamenilor în fiecare dimineață când servesc cafeaua la noi în locație”.

Dulciurile cu care poți asocia o cafea

Pe lângă o cafea delicioasă merge și un desert care să îndulcească experiența. De la patiseria franțuzească, până la bomboane delicate din ingrediente exotice, se găsește ceva pentru toate gusturile.

Carmen, fondator ciocolaterie: „Putem asocia cafeaua foarte bine cu pralinele care conțin ciocolată neagră, chiar cu pralină cu cafea. N-aș alege poate o pralină acrișoară cu fructe sau cu busuioc, mi se pare că ar concura cu cafeaua.”

Realizarea acestor delicatese necesită și o pregătire temeinică a cofetarilor.

Adrian, chef patiser: „Trainingurile în special ne-au ajutat să-l aducem la acest nivel. Să le facă la nivelul acesta, dacă începe de la zero, între un an, poate chiar doi ani”.

Peste 250 de expozanți au participat la cea de-a doua ediție a East European Coffee Culture Festival, la București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE