Peste o mie de tineri au susținut sâmbătă examenul de admitere anticipată la Universitatea Politehnica din București. Cea mai mare concurență pe loc este, ca de obicei, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, iar subiectele sunt mult mai grele decât la Bacalaureat, apreciază tinerii.
Elevii care vor să urmeze o carieră din IT și-au descoperit pasiunea pentru calculatoare devreme. Au avut noroc de profesori buni și de persoane care să-i îndrume la timp spre o facultate care li se potrivește.
Tânără: „Mă pasionează acest domeniu, îmi plac calculatoarele, îmi place să mă joc, să descopăr. (Reporter: Cum ai descoperit calculatoarele? Ce te-a făcut să ai o pasiune pentru ele?) Am avut profesori foarte mișto de Informatică în liceu care mi-au transmis cumva pasiunea aceasta.”
Tânăr: „(Reporter: Ce vrei să faci mai departe în viață?) Informatică în principiu, software development, IT în general, domeniul.”
Tânăr: (Reporter: Dai admiterea la Automatică și calculatoare? Sigur. (Reporter: De ce ai ales această facultate?) Mi se pare că în România este singura care se merită, care îți oferă oportunități bune în carieră. (Reporter: Cum se compară admiterea cu Bacul?) Sunt trei probleme care sunt menite să facă diferența”
Atunci când își aleg un domeniu de studii, psihologii îi sfătuiesc să se gândească bine la ce li se potrivește, astfel încât să nu piardă timp schimbând drumul pe care au început să-l urmeze.
Simona Hainagiu, psiholog la Centru de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Politehnica București: „Ne uităm la competențe, la ce știu să fac, mă uit la interese, ce-mi place să fac, ce fac cu ușurință și cu satisfacție și mă uit și la valori. Care este rolul meu în munca pe care vreau să o fac sau ce semnificație are munca pe care mi-o imaginez pentru societate și pentru comunitate”.
Șase candidați pe loc la Facultatea de Automatică și calculatoare
Dacă intră la facultate, tinerii vor trebui să se adapteze la un mediu cu totul nou și să se pregătească pentru piața muncii.
Simona Hainagiu, psiholog la Centru de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Politehnica București: „Vin cu preocupări și legate de performanța academică, cum fac să trec peste anumite examene care sunt foarte dificile, cum fac să prind un stagiu de practică cât mai repede, uneori chiar după anul I își doresc să acepteaceastă experiență de piață pentru că presiunea angajatorilor este de cealaltă parte destul de mare, se caută tineri cu experiență deja, fără ca ei să fi finalizat studiile încă.”
La Facultatea de Automatică și calculatoare sunt în jur de 6 candidați pe loc, fiind cea mai mare concurență din cadrul facultăților Universității Politehnica din București.