„Învață regulile ca un profesionist, ca să le poți încălca precum un artist”, spunea Picasso. Pentru sute de elevi care visează să devină artiști, mai întâi trebuie să ajungă la o facultate în domeniu. Zilele acestea, ei pot să vadă ce presupune viața de student la actorie, regie, scenografie, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Ei pot să viziteze facultățile și să stea de vorbă cu studenții, cu ocazia zilelor porților deschise, ce continuă și astăzi.
„Este o cu totul altă viață, adică tu intri și renunți la viața ta pe care o aveai înainte și începi să te dedici complet acestui lucru minunat numit actorie. De mică mi-am dorit, am crescut, am dat admiterea și acum am ocazia să fac asta zilnic, de dimineață până seara.”
„Recent am început să-l descopăr pe Sorrentino ca regizor și ca actriță Brigitte Bardot. Eu sunt mai basic aș putea să spun că regizorul meu preferat e Christopher Nolan și actorul meu preferat all time e Leonardo DiCaprio.”
Daria a văzut filmul Titanic atunci când avea 10 ani, a fost impresionată de finalul filmului și de la 13 ani face ore de actorie pentru a se pregăti de admiterea la UNATC.
„Atunci s-a aprins pentru prima oară ceva în sufletul meu, am simțit pentru prima oară emoția artistică și mi-am dat seama că asta vreau să fac.”
Iar Mihaela, care învață la un liceu de pictură, visează să devină scenograf și vine de trei ani la zilele porților deschise.
„Când eram în clsa a X-a am fost la atestat la cei de la Scenografie și mi-a plăcut extraordinar de mult, am fost șocată. Eu până atunci fusesem doar pe pictură, cel mai mult mi-a plăcut peisagistica și când am văzut ce se întâmplă la scenografie, atunci oarecum m-am îndrăgostit pentru că atunci am văzut fix peisajele mele puse pe o scenă, într-un teatru în care alți aomeni joacă și chestia asta mi-a plăcut foarte mult.”
„Cred că desenul este o bază foarte bună pentru un scenograf adevărat, dar și capacitatea ta de a te descurca cu toate lucrurile din jur.”
Elevii talentați la desen mai pot opta și pentru animație.
„Am început să merg la pregătire din clasa a XI-a. Procesul de admitere acum are patru probe, când m-am dus eu avea cinci. Am lucrat la portofoliul meu, care e partea cea mai importantă, probele au fost grele, am stat cu emoții. Până la urmă niște note neașteptat de bune.”
Specializările artistice presupun și foarte multă practică.
„Ca student la imagine tu ai două zile pe săptămână în care ai curs de imagine. Noi acum, în anul I, studiem mișcări de cameră și facem practică pe mișcări de cameră. Începând din anul II se studiază lumini și înveți să faci scheme de iluminat.”
Diana Păcurar, prorector Relații Internaționale și imagine UNATC: „Se pot studia foarte multe lucruri începând cu actorie, regie teatru, regie film, scenografie, studii teatrale, filmologie. Tehnologi digitale, arta designului de jocuri. Avem admitere cu examen, la unele specializări examen și scris, și practic.”
Spre exemplu, la cea mai râvnită specializare, actoria, candidații trebuie să-și pregătească un repertoriu cu diverse texte cu care se prezintă la admitere, proba practică.