Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încep probele orale la Bacalaureat. Elevii trebuie să meargă la ore și în ziua de examen. Andreia Bodea: Mă aștept să vină foarte puțini spre deloc

Luni încep probele orale la bacalaureat. Elevii trebuie să dea examenele înainte sau după ore. Este pentru a doua oară când se organizează probele orale iarna, dar este pentru prima dată când au loc și cursuri în aceleași zile.

Elevii de clasa a XII-a care au în mod normal orele dimineața vor susține probele de competențe de la ora 13:00. Cei care învață după-amiaza vor susține Bacalaureatul de la 9:00 dimineața, după care vor merge la cursuri. 

 Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „Pentru zilele în care probele încep la ora 13:00, prin decizia CA, vom scurta pentru clasele V-XII ora la 45 de minute și pauza la 5 minute în așa fel încât orele să se termine la ora unu, când încep elevii de a XII-a probele orale.”

Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Național „Elena Cuza” din Craiova: „Avem 280 de elevi, 8 clase de a XII-a și necesită un timp mai îndelungat pentru desfășurarea probelor, vom înființa mai multe comisii astfel încât să meargă în paralel, profesorii care sunt examinatori la aceste probe, dacă vor avea ore în intervalurile respective, vor fi acoperiți de alți profesori care nu au ore în perioada respectivă. Este complicat, dar trebuie să o scoatem la capăt.” 

Ce program vor avea elevii în ziua examenului de competențe digitale și lingvistice

Programul este diferit pentru o probă din cadrul competențelor lingvistice la o limbă străină.

Ioana Nicolescu, junalistă Euronews România: „Această probă are, spre exemplu, și o parte de înțelegere a unui text audiat și aceatsă parte va fi susținută în data de 3 februarie începând cu 8:30 dimineața și se va derula până la ora 10:30 fix.”

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „Acolo o să avem într-adevăr o problemă, o să am nevoie de 10 profesori care nu predau limba engleză, care să vină la supraveghere și vor fi colegi care vor avea ore în partea a doua a zilei, dar îi voi ruga să vină de dimineață la supraveghere, după care să rămână la ore. Orele în acele zile vor începe la 10:30, tot scurtate la 45 de minute și 5 minute pauza. Problema este că acei colegi care au ore până la sfârșitul zilei, deci până la a șaptea oră, vor sta în școală de la 8, supraveghează, intră la propriile lor ore și pleacă acasă undeva după ora 4-5. Evident, neplătiți și nu a fost o veste care i-a bucurat foarte tare.” 

Janeta Daniela Bărăitaru, director adjunct la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța: „Ne creează disconfort în legătură cu programul celorlalți elevi, profesorii evaluatori dintr-o școală cu două schimburi sunt aceiași care predau celorlalți elevi și implicit programul lor va avea de suferit.” 

Cum au arătat probele Bacalaureatului din 2018

În 2018 au mai fost organizate probele examenului de Bacalaureat în timpul școlii, dar atunci nu s-au ținut și cursuri în aceeași zi.

Florin Lixandru, secretar de stat la Ministerul Educației: „Singura nemulțumire la acel moment a fost vizavi de faptul că elevii nu au mai desfășurat ore conform orarului în acea perioadă și atunci, pentru a elimina acest neajuns, am venit cu acea precizare conform căreia  probele încep cu ora 13:00 astfel încât atât orele de curs cât și examenul să se desfășoare conform graficului.” 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „Ideea că ei vor veni la ora 8:00 să facă ore normale până la ora 1:00 când ... Mă aștept să vină foarte puțini spre deloc.” 

Janeta Daniela Bărăitaru, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța: „Ne creează un disconfort mai întâi dpdv al elevilor pentru că elevii de clasa a XII-a sunt pregătiți să dea un examen și normal ar fi să vină să-l dea și să fie concentrați doar pe acel examen.” 

Noutatea diplomelor de Bacalaureat

O problemă mai mare de organizare va fi, însă, la vară. Examenele scrise au loc în perioada 10-16 iunie. Anul școlar pentru elevii care nu sunt a VIII-a sau a XII-a se termină pe 20 iunie. 

Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I.L. Caragiale”: „La vară va fi foarte complicat pentru că în cele trei zile de examen plus o zi înainte nu va intra nimeni în școală, este examen, este comisia de bacalaureat, nu intră nici femeile de serviciu în școală.” 

O altă noutate anul acesta este că diplomele de Bacalaureat vor putea fi eliberate imediat după primele rezultate, dacă nu se depun contestații. Reprezentanții ministerului spun că dacă vor fi probleme în desfășurarea examenului sub acest format, calendarul va fi revizuit pentru 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE