Au mai rămas trei săptămâni până la susținerea probelor orale la bacalaureat, iar presiunea organizării crește de la o zi la alta pentru profesori. Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor susține o parte a examenului de Bacalaureat peste trei săptămâni, chiar în mijlocul anului școlar.
În multe cazuri, profesorii spun că pogramul școlilor va fi afectat. Modificarea calendarului a fost făcută de către fostul ministru al Educației, Ligia Deca, în vederea evitării perioadei cu temperaturi de foc vara. Și probele scrise vor avea loc mai devreme în luna iunie.
Directorii spun că nu este ușor să organizeze examenul chiar în timpul școlii.
Silviu Danet, Director Adjunct Colegiul Național „I.L. Caragiale”: „Avem norocul că mulți dintre elevi și-au echivalat competențele lingvistice și de informatică și vor fi mai puțini elevi Pot apărea probleme acolo unde sunt mai multe schimburi, dacă probele de prelungesc mai mult decât e timpul alocat schimbului.”
Magda Gherca, Director Adjunct Colegiul Național „George Coșbuc”: „Mai complicat va fi la evaluarea competențelor de limba română pentru că aceasta o vor susține toți elevii colegiului. Nu e cea mai facilă modă de a susține probele de competențe în cadrul examenului de bacalaureat.”
Probele scrise la Bac 2025 sunt de asemenea susținute mai devreme
Dificultăți de organizare majore pot apărea la probele scrise ale Bacalaureatului, care vor avea loc între 10 și 16 iunie. Asta pentru că elevii din toate celelalte clase, care nu sunt a VIII-a sau a XII-a, vor fi încă la cursuri. Anul școlar se termină pe 20 iunie pentru majoritatea copiilor. Tot atunci vor fi publicate și rezultatel inițiale de la Bacalaureat.
Magda Gherca, Director Adjunct Colegiul Național „George Coșbuc”: „Acolo este altceva, acolo sigur vor apărea modificări ale orarului.”
Probele orale de la Bacalaureat au mai fost susținute în timpul iernii în anul 2018. Experții spun că genul acesta de modificări nu adaugă nicio valoare învățării.
Marian Staș, expert în Educație: „Atât timp cât nu se schimbă modelul curricular, planurile cadru, astea sunt apă de ploaie. Copiii aceștia fac câte 17-18 discipline pe modul și dau examen la 3-4 probe, ceea ce este prost croit. În toate modelele educaționale sănătoase la cap, probele pe care elevii le susțin la absolvire sunt egale în număr cu disciplinele pe care le parcurg, bineînțeles. La Bac-ul internațional au 6 arii de învățare, deci își aleg 6 lucruri pe care le studiază, plus eseul extins pe baza programului aceluia de voluntariat și oamenii aceștia își obțin 7 credite.”
Însă unii elevi sunt de părere că schimbarea le este de ajutor.
Calendarul probelor de competențe la BAC 2025
Calendarul BAC 2025 a fost avizat de Comisia de Dialog Social a Ministerului Educației. Potrivit calendar Bac 2025, probele orale se vor susține iarna, în ianuarie-februarie, în timp ce examenele scrise vor avea loc în luna iunie.
- 27-29 ianuarie 2025 - Evaluarea competențelor lingvictice de comunicare orală în limba română - proba A
- 29-31 ianuarie 2025 - Evaluarea competențelor ligvictice de comunicare orală în limba maternă - proba B
- 3-5 februarie 2025 - Evaluarea competențelor lingvictice într-o limbă de circulație internațională - proba C
- 5-7 februarie 2025 - Evaluarea competențelor digitale - proba D
Calendarul probelor scrise la BAC 2025
- 10 iunie 2025 - Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
- 11 iunie 2025 - Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
- 13 iunie 2025 - Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă
- 16 iunie 2025 - Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
- 20 iunie 2025 - Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualiarea lucrărilor scrie și depunerea contestațiilor
- 23-24 iunie 2025 - Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 30 iunie 2025 - Afișarea rezultatelor finale