ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Ultima variantă a modelului de inteligență artificală ChatGPT știe să mintă și să înșele. Experții spun că pare să nu mai asculte ordine
Avertismentele specialiștilor, date de mult timp, încep să se adeverească, iar riscurile sistemelor de inteligență artificială, care devin tot mai autonome, pot deveni critice.
Elon Musk, contestat de propriul sistem de inteligență artificială: E unul dintre cei mai importanți distribuitori de dezinformare
Elon Musk a lansat chatbotul conversațional Grok, însă sistemul bazat pe inteligență artificială l-a catalogat pe miliardar ca fiind unul dintre „cei mai importanți distribuitori de informații false” pe platforma X.
Ingineria care salvează vieți. MedFest este primul festival dedicat ingineriei medicale din România
Medicina ține pasul cu evoluția tehnologică! Imprimante 3D, Telemedicină la cel mai înalt nivel și Inteligența Artificială schimbă regulile! Ultimele descoperiri din domeniul ingineriei medicale sunt prezentate zilele acestea la MedFest, primul festival dedicat ingineri medicale.
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024: Nouă medalii de aur
România a dominat podiumul la RoboChallenge 2024 cu 25 de medalii: 9 de aur, 8 de argint și 8 de bronz! RoboFEST, cel mai mare eveniment dedicat roboticii din Europa, a astras zeci de mii de vizitatori la POLITEHNICA București în acest weekend!
România lansează primul experiment științific pe Stația Spațială Internațională
Compania Romanian InSpace Engineering (RISE) va lansa, la începutul lunii noiembrie, către Staţia Spaţială Internaţională misiunea Drop Coal, un experiment ştiinţific dezvoltat integral în România, în cadrul unui proiect finanţat de Agenţia Spaţială Europeană.
#TheCube. Mii de artişti cer ca inteligența artificială să nu mai fie antrenată pe operele lor, fără a plăti
Artiști de renume mondial continuă să ducă o luptă care, cel puțin pentru moment, nu pare să fie una câștigătoare: cea cu inteligența artificială. Recent, un grup de actori de la Hollywood și vedete din lumea muzicii au semnat o nouă petiție.
Cel mai mare eveniment dedicat roboticii din Europa se întoarce la Politehnica București în perioada 1-3 noiembrie
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA vă invită la cea de-a treia ediții a ROBOFEST, un eveniment dedicat inovației și pasiunii pentru robotică.
Declin pe piața mașinilor electrice: Vânzările scad cu 37% din cauza tăierii subvențiilor și a costurilor ridicate
Piața mașinilor electrice noi a scăzut cu 37% în primele nouă luni ale anului. Mai exact, între ianuarie și septembrie 2024 s-au vândut peste 11.700 de mașini electrice.
Șeful NASA, Bill Nelson, a venit în România. S-a întâlnit cu premianții competițiilor internaționale și a vorbit și despre amenințarea ca Rusia să plaseze bombe atomice în spațiu
În 2022, România a devenit cea de-a 16-a națiune care a semnat acordul Artemis pentru explorarea pașnică a spațiului.
Tehnologia schimbă configurația muncii. Cum facem munca sigură în era digitală
Tehnologia schimbă configurația muncii. Însă, odată cu oportunitățile, apar și riscurile. România are încă un drum lung de parcurs la acest capitol: competențele digitale ale angajaților sunt printre cele mai scăzute din Europa, iar nivelul de digitalizare al afacerilor este redus.
Fizica particulelor, explicată într-o expoziție interactivă. Copii pot învăța despre Univers la muzeul de Geologie
La muzeul de Geologie din București s-a deschis o expoziție interactivă despre fizica particulelor, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea celui mai mare accelerator de particule din lume, CERN.
Există condiții propice vieții pe un satelit al lui Jupiter? Pentru a afla, o rachetă a Space X a lansat cea mai mare sondă din istoria NASA
Misiunea dispune de dispozitive care vor analiza compoziție satelitului, va avea radare care vor analiza grosimea gheții și spectrometre speciale, dar și camere video care vor realiza imagini la rezoluție foarte mare.
O cometă văzută ultima dată de pe Terra în epoca Omului de Neanderthal, devine vizibilă în emisfera nordică
Revenită în proximitatea Terrei după un ocol în jurul Soarelui, cometa Tsuchinshan-ATLAS va deveni din nou vizibilă pentru pământenii din întreaga emisfera nordică începând de sâmbătă seară pentru "aproximativ zece zile", în timp ce îşi continuă călătoria începută cu milioane de ani în urmă.
Misiunea de salvare a astronauților, lansată de SpaceX. Când se vor întoarce pe Pământ cei doi astronauți rămași pe stație
SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a lansat o misiune de salvare a celor doi astronauți NASA care sunt blocați în spațiu. Lansarea era programată pentru joi, însă a avut loc cu două zile întârziere, din cauza uraganului Helene, care a lovit coasta Floridei.
Gaming-ul, de la pasiune la performanță. Jocurile video pot aduce câștiguri de milioane de euro
Cei mai buni jucători români de League of Legends s-au duelat pentru a obține titlul de campion național la unul dintre cele mai populare jocuri video din lume. Finala găzduită la Circul Metropolitan din București l-a avut drept câștigător pe CPM.
Cum folosesc sud-coreenii inteligența artificială. De la crearea unei forțe militare sofisticate, până la depistarea cariilor dentare
Coreea de Sud folosește inteligența artificială pentru a crea o forță militară sofisticată, în condițiile în care țara este afectată de îmbrătrânirea populației și de scăderea natalității.
Cum funcționează dispozitivele care știu să facă bere artizanală sau sute de tipuri de brânză
Mozarella, halloumi sau ricotta? Dacă v-am făcut deja poftă și nu știți ce să alegeți, vă spunem că un dispozitiv inteligent vă poate ajuta să pregătiți sute de tipuri de brânză chiar în propria bucătărie.
Cacao produsă în laborator: Boabele ajung la maturitate în doar o săptămână și sunt transformate în ciocolată
Schimbările climatice dăunează pădurilor tropicale unde cresc arborii de cacao, însă iubitorii de ciocolată nu trebuie să se alarmeze. Un start-up din California a reușit să creeze ciocolată în laborator.
Cine este Jared Isaacman, miliardarul american care face prima „plimbare spațială privată”
Miliardarul american Jared Isaacman care deține o companie în domeniul tehnologiei participă la prima „plimbare spațială privată”, o misiune deosebit de riscantă efectuată până acum de astronauți profesioniști.
Inginerul român Călin Gologan electrizează aviația. A făcut primul avionul electric care zboară trei ore și a luat trei premii în Elveția
Călin Gologan, inginer de aeronave și instalații de bord: „Acest avion este prezentul, nu este viitorul. Avionul este certificat, noi am început să vindem."