ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Prima Superlună Albastră din 2024, vizibilă pe 19 august. Cum poate fi observată
Prima din cele patru Superluni din 2024 va răsări pe data de 19 august. Va fi una dintre cele mai frumoase și strălucitoare. Astfel, Superluna Albastră din august dă startul unei serii de spectacole pe cer în perioada următoare.
Formula Student Cehia. O echipă din România a prezentat un monopost creat în numai 10 luni
Zilele acestea a avut loc, în Cehia, pe Autodromul din Most, unul din cele mai importante concursuri internaționale dedicate studenților pasionați de inginerie și motorsport, Formula Student.
Peste 70% din chimicalele permanente, eliminate din apă cu un filtru imprimat 3D. Inovația cercetătorilor britanici
Cercetătorii britanici au proiectat un filtru cu ajutorul unei imprimante 3D ce are capacitatea de a elimina din apă unele dintre cele mai des răspândite substanțe chimice permanente (PFAS).
Câinii roboți ar putea fi trimiși pe front în Ucraina pentru a înlocui militarii în luptele împotriva rușilor
Ucraina ar putea trimite în curând pe front câini robot pentru a înlocui soldații în misiuni periculoase, precum cele de spionare a tranșeelor rusești sau de detectarea minelor.
Fără taxiuri zburătoare la Paris în timpul Jocurilor Olimpice. De ce se amână călătoriile cu Volocity
Promotorii proiectului ”taxiurilor zburătoare” electrice au încercat să profite de Jocurile Olimpice pentru a-și prezenta inovația în materie de transport alternativ pe cerul Parisului, însă au fost nevoiți să renunțe din cauza lipsei de certificare.
Neuralink a realizat al doilea implant cerebral în cazul unui pacient paralizat. Anunțul făcut de Elon Musk
Neuralink a reușit să implanteze dispozitivul pe care l-a conceput în creierul încă unui pacient paralizat pentru a-i oferi posibilitatea de a controla dispozitive digitale cu puterea minții.
Cancerul la sân, depistat și interpretat cu inteligența artificială. 12.000 de românce primesc acest diagnostic anual
Cancerul de sân reprezintă principala cauză de deces în rândul femeilor la nivel global. Institutul Național al cancerului spune că 20 la sută dintre mamografiile de cancer mamar ratează diagnosticul.
GALERIE FOTO. Expoziție rară: Mostră de sol de pe Lună, prezentată la Bangkok
O mostră de sol de pe Lună a fost atracția principală la o expoziție din Bangkok. Foarte mulți vizitatori au vrut să profite de rara oportunitate de a vedea eșantionul selenar adus pe Pământ de misiunea chineză Chang'e-5.
Oamenii de știință au descoperit o nouă planetă. Super-Jupiter este la o distanță de 12 ani lumină de Pâmânt
Super-Jupiter. Așa se cheamă noua planetă descoperită de oamenii de știință cu ajutorul celui mai mare telescop spațial lansat vreodată. Se află la o distanță de 12 ani lumină de sistemul nostru solar și este de șase ori mai mare ca Jupiter. Are însă aceeași temperatură ca Pământul.
Experiment NASA: o româncă a trăit un an ca pe Marte. Anca Șelariu și alți trei voluntari au participat la un experiment pe Planeta Roșie
O româncă și alți trei voluntari americani au trăit un an într-o capsulă care simulează condițiile de pe Marte. Ei au participat la un experiment organizat în premieră de NASA.
Cum se folosește un eSIM în roaming și de ce este varianta perfectă pentru a evita costurile suplimentare în călătoriile din străinătate
Pentru călătoriile de vară în străinătate, un smartphone este esențial pentru majoritatea oamenilor. Bineînțeles, dacă folosiți aplicații care consumă date în timp ce călătoriți într-o țară străină, există întotdeauna riscul de a acumula taxe de roaming mari de la operatorul de telefonie.
Începe Tech Expo - Peste 70 de expozanți vor prezenta în jur de 1400 de produse și soluții tehnologice weekendul acesta la Romexpo
Tech Expo, cea mai amplă expoziție de tehnologie și inovație din Europa Centrală și de Est, va avea loc weekendul acesta, 14 – 16 iunie, la Romexpo, Pavilion B1.
Mâncarea viitorului, din resturi care se aruncă: Produse inovatoare, prezentate la o competiție desfășurată la Iași
Ceai cu ambalaj comestibil, înghețată din paw paw și caviar de afine, pastă de cătină sau de păstrăv cu ingrediente care de obicei se aruncă. Sunt câteva dintre produsele inovative la care au lucrat luni de zile studenți de la șase universități de profil din țară.
UE lansează o copie digitală a Terrei, pentru a monitoriza mai bine schimbările climatice
Uniunea Europeană (UE) a prezentat luni o copie digitală a planetei noastre, creată pentru a simula şi a monitoriza riscurile de mediu şi, în acelaşi timp, pentru a găsi modalităţi de atenuare a schimbărilor climatice.
Ateliere de astronomie și întâlniri cu astronauți la SpaceFest 2024
Întâlniri față-în-față cu astronauți sau lansări de rachete în miniatură. Sunt doar câteva dintre activitățile de care s-au putut bucura copiii, dar și adulții care au mers la SpaceFest, evenimentul dedicat spațiului și astronomiei organizat de Politehnica din București.
Ce este Manhattanhenge, "minunea cosmosului". Anul acesta, fenomenul poate fi observat pe 29 mai și pe 12 și 13 iunie
Numele fenomenului este o adaptare a denumirii celebrei structuri neolitice Stonehenge din Anglia, unde soarele se aliniază prin cercurilor concentrice de monoliți de piatră, cu ocazia fiecărui solstițiu.
Pusă în slujba binelui, tehnologia face minuni. Cum îi ajută roboții și inteligența artificială pe suferinzi, copii sau pensionari
Tehnologia este uimitoare atunci când servește binele. Persoanele bolnave, nedeplasabile din cauza unor afecțiuni grave, au șansa de a se reintegra în societate cu ajutorul unor roboți, creați de o companie din Japonia.
Taxi-ul aerian, schiurile electrice și vehiculele alimentate cu hidrogen. Viitorul mobilității, la Viva Technology Paris 2024
Prin aer, cu schiurile printre vehicule paralizate în trafic, dar și cu mijloace de transport mult mai eficiente. Sunt trasee și soluții pentru mobilitate, propuse de companiile producătoare prezente la Viva Technology 2024, în Paris.
"Am fost șocată și supărată". Scarlett Johansson spune că vocea ei a fost utilizată de ChatGPT
Această ultimă funcție de chat vocal a fost promovată în timpul unei demonstrații de produs, pe data de 13 mai 2024, organizată de OpenAI, dar funcția în sine este disponibilă chiar din septembrie 2023.
Viva Technology 2024 începe la Paris. Euronews România prezintă noutățile de la cel mai mare eveniment din Europa, dedicat inovației și start-up-urilor
Expoziția Viva Technology, considerată unul dintre cele mai influente evenimente dedicate dezvoltării în domeniul tehnologiei, începe miercuri la Paris.