ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Ateliere de astronomie și întâlniri cu astronauți la SpaceFest 2024
Întâlniri față-în-față cu astronauți sau lansări de rachete în miniatură. Sunt doar câteva dintre activitățile de care s-au putut bucura copiii, dar și adulții care au mers la SpaceFest, evenimentul dedicat spațiului și astronomiei organizat de Politehnica din București.
Ce este Manhattanhenge, "minunea cosmosului". Anul acesta, fenomenul poate fi observat pe 29 mai și pe 12 și 13 iunie
Numele fenomenului este o adaptare a denumirii celebrei structuri neolitice Stonehenge din Anglia, unde soarele se aliniază prin cercurilor concentrice de monoliți de piatră, cu ocazia fiecărui solstițiu.
Pusă în slujba binelui, tehnologia face minuni. Cum îi ajută roboții și inteligența artificială pe suferinzi, copii sau pensionari
Tehnologia este uimitoare atunci când servește binele. Persoanele bolnave, nedeplasabile din cauza unor afecțiuni grave, au șansa de a se reintegra în societate cu ajutorul unor roboți, creați de o companie din Japonia.
Taxi-ul aerian, schiurile electrice și vehiculele alimentate cu hidrogen. Viitorul mobilității, la Viva Technology Paris 2024
Prin aer, cu schiurile printre vehicule paralizate în trafic, dar și cu mijloace de transport mult mai eficiente. Sunt trasee și soluții pentru mobilitate, propuse de companiile producătoare prezente la Viva Technology 2024, în Paris.
"Am fost șocată și supărată". Scarlett Johansson spune că vocea ei a fost utilizată de ChatGPT
Această ultimă funcție de chat vocal a fost promovată în timpul unei demonstrații de produs, pe data de 13 mai 2024, organizată de OpenAI, dar funcția în sine este disponibilă chiar din septembrie 2023.
Viva Technology 2024 începe la Paris. Euronews România prezintă noutățile de la cel mai mare eveniment din Europa, dedicat inovației și start-up-urilor
Expoziția Viva Technology, considerată unul dintre cele mai influente evenimente dedicate dezvoltării în domeniul tehnologiei, începe miercuri la Paris.
Revoluție automobilistică în campusul Politehnicii: A treia ediție Poli AutoFEST a atras peste 100.000 de vizitatori
O expoziție cu peste 300 de mașini și motociclete, inclusiv modele istorice, sesiuni de drift și simulatoare de impact sau tehnologii autonome, adică mașini care se conduc singure. Sunt ingredientele celui mai mare festival dedicat industriei auto, organizat în campusul Politehnicii din București.
Inovațiile anului în domeniul auto, la Poli AutoFEST 2024
Cel mai mare eveniment dedicat industriei auto a revenit în Capitală, în campusul Universității Politehnica. Timp de trei zile, vizitatorii au putut admira mașini de colecție sau automobile ale viitorului și au putut afla informații despre inovațiile din domeniu.
Ce schimbări ar putea produce inteligența artificială pe piața muncii. Expert: ”Generează o nouă paradigmă”
Oamenii sunt sfătuiți să implementeze programele ce au la bază inteligența artificială în cariera lor, în condițiile în care 71% dintre lideri ar favoriza angajarea unor candidați cu mai puțină experiență, dar care știu să folosească instrumente AI.
OpenAI lansează GPT 4o, chatbotul care vorbește cu tine în timp real. Accesul la noile funcții e gratuit
Compania OpenAI a lansat noua versiune a modelului multimodal pentru ChatGPT. Se numește GPT 4o, unde ”o” (tot în limba latină) înseamnă că are capacitatea de a integra simultan voce, text și imagine în aceeași rețea neuronală.
Neuralink a remediat problemele cu implantul unui cip în creierul uman. Inițial, niște fire s-au retras și dispozitivul s-a desprins parțial
Odată cu implantul neuronal, creierul uman funcționează ca sistemul unui computer. Oamenii de știință vorbesc despre upgrade-uri aduse algoritmului și interfeței din creier, astfel încât mintea să folosească mai ușor cursorul unui mouse sau jocurile video.
Astronomul Adrian Șonka, despre aurora boreală: ”Nu a mai fost văzută niciodată de la noi”. Cum și când poate fi observată
Astronomul Adrian Șonka a oferit explicații în cadrul emisiunii Euronews România, ”A venit vremea”, și a precizat cum poate fi observată această minunăție naturală.
Premieră medicală în Marea Britanie: O fetiță născută cu surditate a început să audă după o operație revoluționară
Premieră medicală în Marea Britanie. Doctorii au reușit să trateze o mutație genetică rară, care provoacă surditate. Pacienta, o fetiță de un an și jumătate, a început să audă după o intervenție, care a durat doar 16 minute.
Viitorul industriei IT, discutat la București. Expert al Băncii Mondiale: Industria IT din România este un exemplu de succes în UE
Sectorul IT din România rămâne un motor pentru economie și în anii următori, cu atât mai mult cu cât inteligența artificială devine o necesitate în dezvoltarea companiilor
Uniunea Europeană investighează mașinile electrice chinezești: Trei companii sunt în vizorul blocului comunitar
Producătorii chinezi de vehicule electrice (EV) sunt în atenția Comisiei Europene pentru furnizarea insuficientă de informații în cadrul unei investigații anti-subvenții.
Cum arată ”Thermonator”, câinele robot care aruncă flăcări. Dispozitivul poate fi cumpărat legal în SUA
O companie din statul american Ohio a produs un câine robot care este dotat cu un aruncător de flăcări. Botezat ”Thermonator”, dispozitivul poate fi cumpărat în Statele Unite la prețul de 9.420 de dolari.
Legendarul Jean-Michel Jarre, primul pasager care a călătorit cu prima mașină zburătoare certificată din lume, KleinVision de la AirCar
Pentru a obține această posibilitate de a zbura cu mașina, este nevoie nu doar de un permis de conducere și de un brevet de pilot, ci și de un curs specializat de zbor, de două-trei luni, pentru a putea opera AirCar.
Studiu. Poluarea aerului poate afecta capacitatea copiilor de a se concentra
Poluarea aerului slăbește capacitatea de atenție a copiilor, sugerează un nou studiu. Expunerea la dioxidul de azot (NO2) - un poluant emis în mare parte de traficul rutier - este legată de o capacitate de atenție mai redusă la copiii cu vârste cuprinse între patru și opt ani.