ȘTIINȚĂ ȘI INOVAȚII
Cum arată ”Thermonator”, câinele robot care aruncă flăcări. Dispozitivul poate fi cumpărat legal în SUA
O companie din statul american Ohio a produs un câine robot care este dotat cu un aruncător de flăcări. Botezat ”Thermonator”, dispozitivul poate fi cumpărat în Statele Unite la prețul de 9.420 de dolari.
Legendarul Jean-Michel Jarre, primul pasager care a călătorit cu prima mașină zburătoare certificată din lume, KleinVision de la AirCar
Pentru a obține această posibilitate de a zbura cu mașina, este nevoie nu doar de un permis de conducere și de un brevet de pilot, ci și de un curs specializat de zbor, de două-trei luni, pentru a putea opera AirCar.
Studiu. Poluarea aerului poate afecta capacitatea copiilor de a se concentra
Poluarea aerului slăbește capacitatea de atenție a copiilor, sugerează un nou studiu. Expunerea la dioxidul de azot (NO2) - un poluant emis în mare parte de traficul rutier - este legată de o capacitate de atenție mai redusă la copiii cu vârste cuprinse între patru și opt ani.
#TheCube. „Vine iar sfârșitul lumii”. Toate teoriile conspirației legate de eclipsa totală de soare din 8 aprilie, apărute pe TikTok
Mai e puțin până la eclipsa totală de soare ce va fi vizibilă pe continentul nord american, însă o „eclipsă totală de rațiune” pare a fi deja vizibilă în online. Ca de fiecare dată când apare un astfel de fenomen astronomic, apar și scenariile apocaliptice.
Cum poate fi îmbunătățit gustul berii cu ajutorul inteligenței artificiale. Tehnica testată de cercetătorii belgieni
Cercetătorii belgieni au antrenat un model de inteligență artificială pentru a prezice dacă oamenilor le place berea blondă, brună sau de tip lambic și cum poate fi îmbunătățită rețeta acestei băuturi.
Cinci noi locuri de muncă create în Europa datorită inteligenței artificiale
Cine vrea să-și construiască o carieră pe baza tehnologiei cu cea mai rapidă creștere din acest momenr, la nivel mondial, poate să aleagă dintre cinci noi domenii de lucru care apar în Europa odată cu aprobarea legii privind Inteligența Artificială.
Document. Executivul UE va înființa un hub pentru biotehnologie. Inteligența artificială are un rol major
Comisia Europeană va anunța înființarea unui hub pentru biotehnologie, care deschide calea pentru o inițiativă legislativă menită să ușureze aprobările pentru bioproducția în bloc, conform unui document văzut de Euronews.com.
Un robot cu inteligență artificială previne formarea de gropi pe drumuri. Cum funcționează tehnologia testată în Marea Britanie
Un nou robot dotat cu inteligență artificială a fost folosit pentru prima oară pe drumurile din Marea Britanie pentru a preveni formarea gropilor din asfalt.
Prima dronă românească propulsată de hidrogen. Combustibilul viitorului este experimentat și în domeniul militar
Marele avantaj este că hidrogenul nu produce emisii de carbon. Totodată, este și unul dintre combustibilii alternativi propuși de Comisia Europeană pentru asigurarea unui sistem energetic neutru climatic până în 2050.
Coboții, cei mai harnici roboți, în acțiune: fac tot felul de sarcini până noaptea târziu și nici nu cer mărire de salariu
Cei mai harnici roboți pot fi văzuți la lucru la un târg din Danemarca. Li se spune „coboți” și sunt construiți să-i ajute pe muncitorii din fabrici. Fie că ridică greutăți, înșurubează sau ambalează, coboții pot să muncească 24 de ore din 24.
Cum arată Figure One, robotul umanoid cu inteligență artificială care poartă conversații și ridică obiecte
Un start-up din Statele Unite a lansat unul dintre cei mai avansați roboți umanoizi controlați prin inteligența artificială. Denumit Figure One, robotul este dotat cu chip și trup.
Premieră în România. Operații pe inimi imprimate 3D, simulate de medici. Mii de copii cu malformații cardiace au fost salvați
Tinerii doctori care și-au ales specialitatea de chirurgie cardiovasculară pediatrică au posibilitatea de a participa la cursuri, unde pot simula operațiile pe cord deschis.
SpaceX a trimis un nou echipaj spre Staţia Spaţială Internaţională. Care e scopul misiunii
O rachetă a companiei SpaceX, la bordul căreia se află trei astronauți americani și un cosmonaut rus, a fost lansată duminică seară din statul american Florida spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
OpenAI, creatorul ChatGPT, vrea să integreze inteligența artificială în roboții umanoizi. Parteneriatul încheiat cu o firmă americană
Compania OpenAI, care a creat chatbotul ChatGPT, vrea să integreze sistemele de inteligență artificială pe care le-a dezvoltat în roboții umanoizi, după ce a încheiat un nou parteneriat cu Figure, un start-up din domeniul roboticii.
Dinozauri pitici, unici în lume, descoperiți în Transilvania. Fosilele sunt analizate într-un laborator din Budapesta și vor ajunge, ulterior, la București
Ultimele fosile de dinozauri pitici, care au trăit acum 70 de milioane de ani, descoperite în Țara Hațegului sunt analizate la un laborator din Budapesta, înainte să fie aduse la București.
Neuralink anunță succesul primului implant cerebral. Pacientul poate controla mouse-ul prin intermediul gândurilor
Primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet şi este capabil să controleze un mouse de calculator cu ajutorul gândurilor sale, a declarat luni seară fondatorul acestui start-up american, Elon Musk.
#TheCube. SORA deschide o nouă eră în entertainment. Expert: Poate să genereze absolut orice și să afecteze democrația subtil
Să distingem realitatea de ficțiune ar putea să devină o sarcină complicată sau chiar imposibilă în viitorul foarte apropiat, mai ales în contextul în care compania mamă a Chat GPT a lansat Sora.
Fanii Apple au început să returneze casca cu realitate mixtă Vision Pro. Care sunt principalele nemulțumiri
Chiar dacă au fost printre primii au achitat prețul de 3.500 de dolari pentru casca Vision Pro, unii dintre fanii Apple au început să returneze dispozitivul cu realitate mixtă.
Japonezii au clonat porci pentru a fi folosiți ca donatori de organe pentru oameni
Cei trei porci, care vor fi ulterior furnizați instituţiilor medicale din Japonia pentru efectuarea de cercetări clinice, au fost clonaţi pornind de la un alt porc dezvoltat de compania eGenesis, care a avut zece gene modificate.