Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Neuralink a realizat al doilea implant cerebral în cazul unui pacient paralizat. Anunțul făcut de Elon Musk

Neuralink a reușit să implanteze dispozitivul pe care l-a conceput în creierul încă unui pacient paralizat pentru a-i oferi posibilitatea de a controla dispozitive digitale cu puterea minții, a anunțat Elon Musk, proprietarul start-up-ului, citat de The Guardian.

Neuralink se află în procesul de testare a implantului său cerebral, realizat cu scopul de ajuta persoane cu leziuni ale măduvei spinării. Acest dispozitiv i-a permis primului pacient să joace jocuri video, să navigheze pe internet, să posteze pe rețelele de socializare și să miște un cursor pe laptop.

În timpul unui podcast, Elon Musk a anunțat doar că al doilea pacient implicat în testarea implantului cerebral are o leziune a măduvei spinării, asemănătoare a primului pacient, care a fost paralizat într-un accident de scufundare. Musk a spus că funcționează 400 dintre electrozii implantului de pe creierul celui de-al doilea pacient. Compania Neuralink precizează pe site-ul său că implantul folosește 1.024 de electrozi.

"Nu vreau să cobesc, dar se pare că al doilea implant a mers extrem de bine. Este destul semnal, sunt o mulțime de electrozi. Funcționează foarte bine”, a afirmat Musk, potrivit sursei citate.

Proprietarul Neuralink nu a dezvăluit, însă, când a avut loc operația în cazul celui de-al doilea pacient. În acest an, alte opt persoane ar putea beneficia de acest implant cerebral, în cadrul studiilor clinice.

De asemenea, Noland Arbaugh, primul pacient cu implant Neuralink, a fost intervievat în cadrul podcastului, împreună cu trei directori ai companiei, care au oferit detalii despre modul în care funcționează dispozitivul și despre operația efectuată cu ajutorul unui robot.

Înainte de operație, Arbaugh folosea un creion optic pe care-l ținea în gură pentru a controla ecranul unei tablete. Datorită implantului, el doar gândește ceea ce dorește, iar comanda este transmisă calculatorului. Dispozitivul Neuralink i-a redus dependența de îngrijitori.

Arbaugh a întâmpinat probleme după intervenția chirurgicală, după ce firele minuscule ale implantului său s-au retras. Acest lucru a dus la o diminuare bruscă a electrozilor care puteau măsura semnalele cerebrale.

Neuralink a anunțat că a restabilit capacitatea implantului de a monitoriza semnalele cerebrale ale lui Arbaugh prin efectuarea de schimbări care au inclus modificarea algoritmului său pentru a fi mai sensibil. Arbaugh și-a îmbunătățit recordul mondial anterior pentru viteza cu care poate controla un cursor doar cu ajutorul gândurilor cu ajutorul a aproape 10, 15% din capacitatea electrozilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE