Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană (UE) a prezentat luni o copie digitală a planetei noastre, creată pentru a simula şi a monitoriza riscurile de mediu şi, în acelaşi timp, pentru a găsi modalităţi de atenuare a schimbărilor climatice, informează AFP, citată de Agerpres.

„Destination Earth”, proiect iniţiat de Comisia Europeană, este un model digital al Pământului care va permite monitorizarea, simularea şi predicţia climei şi a altor fenomene naturale cu ajutorul unei „cantităţi de date fără precedent”.

Un ChatGPT pentru sistemul terestru

Instrumentul poate fi comparat cu „un ChatGPT pentru sistemul terestru” şi reprezintă „unul dintre cele mai avansate exemple ale modului în care tehnologia poate să ne ajute în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, cu ocazia ceremoniei de inaugurare a acestui model, organizată în oraşul Kajaani din centrul Finlandei.

Obiectivul acestei replici a Pământului este de a-i informa pe politicieni şi pe publicul general în legătură cu cea mai bună metodă de adaptare la schimbările climatice şi de a atenua consecinţele acestora, furnizând în acelaşi timp scenarii precise şi interactive.

Datele şi „instrumentele de previziune” se vor afla „la îndemâna unui număr foarte mare de persoane”, a precizat Margrethe Vestager. Noul instrument digital le va permite primarilor să ia măsurile adecvate pentru ca oraşele lor să poată face faţă unor evenimente climatice extreme, a exemplificat ea.

Acest model combină tehnologia digitală şi ştiinţa climei cu o conexiune la internet de mare viteză şi cu inteligenţa artificială, alimentată de supercomputere precum LUMI, situat în Kajaani.

Este „un punct de cotitură”, a declarat Florence Rabier, directoarea generală a Centrului european pentru previziuni meteorologice pe termen mediu, deoarece acest sistem îi va permite oricărei persoane să pună întrebări despre schimbările climatice.

„Adresaţi o întrebare şi 'Destination Earth' poate apoi să vă prezinte scenarii pe măsură (...) pentru a răspunde la întrebarea pe care o puneţi (...) cu o acurateţe fără precedent”, a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE