Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anthropic a lansat un nou model de inteligență artificială. Claude 3.5 Sonnet vrea să rivalizeze cu ChatGPT

Compania Anthropic a lansat un nou model de inteligență artificială generativă, la doar trei luni după prezentarea versiunii anterioare. Potrivit dezvoltatorilor, Claude 3.5 Sonnet depășește performanțele sistemelor concurente cu AI, precum ChatGPT-4o, relatează Euronews.com.

Anthropic susține că este o companie înființată de foști angajați și directori executivi ai OpenAI care fac cercetare în domeniul siguranței inteligenței artificiale. De asemenea, giganții din IT, Google și Amazon, au investit în acest start-up.

Claude 3.5 Sonnet este ”cel mai puternic model” de inteligență artificială pe care Anthropic l-a dezvoltat până acum, spun reprezentanții companiei.

Ce funcții noi are Claude 3.5 Sonnet

Potrivit unei evaluări interne a Anthropic, Claude 3.5 Sonnet a rezolvat 64% dintre probleme, depășind versiunea Claude 3 Opus care a rezolvat 38%. Noul model de AI are capacități mai bune de nuanțare, umor și instrucțiuni complexe. De asemenea, este capabil să genereze conținut de înaltă calitate, susțin dezvoltatorii.

Reprezentanții Anthropic mai spun că, la capitolul raționament la nivel de absolvent, Claude 3.5 Sonnet a obținut un scor de 59%, spre deosebire de ChatGPT-4o, care a avut un rezultat de 53%.

Cât despre înțelegerea unui text, cel mai nou model de AI al Anthropic a obținut un scor de 87%, depășind rivalii din acest domeniu - ChatGPT-4o (83%), Gemini de la Google și Llama de la Meta ( fiecare cu 83%).

Cu toate acestea, la rezolvarea problemelor de matematică, a fost învins de ChatGPT-4o, care a fost cu cinci procente mai precis decât Claude 3.5.

Concurența acerbă pentru a domina domeniul inteligenței artificiale

Companiile de inteligență artificială generativă se află într-o competiție continuă. În aprilie, OpenAI, Google și Mistral AI au lansat noi versiuni ale modelelor lor de inteligență artificială, la 12 ore distanță una de cealaltă.

Acest lucru a generat temeri că firmele din domeniul IT lansează tehnologia mai repede decât pot interveni dezvoltatorii și pot opri folosirea modelelor în scopuri dăunătoare sau dacă modelele conțin prejudecăți care trebuie remediate.

Anthropic a anunțat, de asemenea, lansarea Artifacts în modelul Claude.ai, care permite conținutului, cum ar fi fragmente de cod sau documente text, să apară într-o fereastră dedicată alături de creațiile lor.

"Acest lucru creează un spațiu de lucru dinamic", a declarat Anthropic, în care utilizatorii pot vedea, edita și construi pe baza a ceea ce lucrează în timp real.

Compania a declarat că aceasta marchează "evoluția lui Claude de la un AI conversațional la un mediu de lucru colaborativ". "Este doar începutul unei viziuni mai largi pentru Claude.ai, care se va extinde în curând pentru a sprijini colaborarea în echipă", a declarat compania.

Anthropic a anunțat că, în viitorul apropiat, echipele și organizațiile vor putea să își centralizeze în siguranță datele, documentele și proiectele pe care le dezvoltă într-un spațiu comun, Claude putând fi un "coechipier la nevoie".

De asemenea, a precizat că vrea să lanseze actualizări ale familiei sale de modele, inclusiv Claude 3.5 Haiku și Claude 3.5 Opus, în acest an.

Compania Anthropic a fost înființată în 2021 de Dario Amodei și sora sa, Daniela, după ce au părăsit OpenAI.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE