Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pusă în slujba binelui, tehnologia face minuni. Cum îi ajută roboții și inteligența artificială pe suferinzi, copii sau pensionari

Pusă în sluba binelui, tehnologia devine o resursă fantastică. Persoanele bolnave, nedeplasabile din cauza unor afecțiuni grave, au șansa de a se reintegra în societate cu ajutorul unor roboți, creați de o companie din Japonia.

Aceste dispozitive le permit să lucreze de la distanță în cafenele ori recepții și să interacționeze cu lumea. Un alt robot, de această dată din Franța, dotat cu inteligență artificială, camere și microfoane vine în sprijinul copiilor care absentează de la cursuri. Iar start-up din Elveția propune un dispozitiv inteligent care se transformă în ghid audio pentru persoane cu deficiențe de vedere.

Orihime este creația companiei japoneze Orylab, care și-a prezentat inovațiile la târgul Viva Technology din Paris. Inițial, pare că interacționezi cu un robot.

Un sistem de camere și microfoane îl transformă, de fapt, pe Orihime în interfață, cu un scop nobil: reintegrarea în societate a suferinzilor.

”Uită-te pe iPad și mă vei vedea. Mă cheamă Chifuyu. Îți vorbesc și mă aflu în Tokyo, Japonia. Îmi pare bine de cunoștință”, le-a spus Chifuyu, o tânără din Japonia, jurnaliștilor Euronews România.

”Am o boală. Se numește sindromul de oboseală cronică, așa că nu pot ieși singură din casă. Cu ajutorul acestui robot, pot face parte din societate. Acest robot m-a ajutat să obțin un loc de muncă”, a mai spus ea.

Reprezentanții producătorului nipon au explicat cum funcționează Orihime.

Keiya Toyotsu, manager evenimente Orylab: ”La început, oamenii au o surpriză pentru că roboții se uită și vorbesc cu tine. În cele din urmă, înțeleg că sunt oameni în spatele acestor dispozitive.

Acești oameni au dificultăți să iasă din casă. În aceste situații folosesc acești roboți și reușesc să muncească. Avem o cafenea în Tokyo, iar acei roboți lucrează în cafenea. Încercăm să extindem rețeaua de cafenele în Europa.”

Un robot precum Orihime costă 2.500 de euro, sumă în care este inclus accesul la un abonament și la aplicația gratuită.

Silviu Calangiu, Head of Digital Euronews România: ”Ați văzut roboțelul, ați văzut acea cameră mică pe care o are. Așa arată interfața. Aici este ceea ce văd persoanele cu dizabilități care sunt incluse în acest program”.

Rin Shimizu, consilier international Orylab: ”Este o interfață foarte ușor de folosit. De exemplu, sunt foarte multe butoane pe lateral care fac robotul să se miște. Voi ridica mâna, voi aplauda.

Este o aplicație. Este disponibilă pe orice fel de tabletă. Poate fi folosită și pe iPhone. Oricine o poate instala pe dispozitive. Dacă nu te poți mișca pentru că ai o dizabilitate, o boală, poți folosi funcția de urmărire a privirii (eye tracking) sau un stick pentru a mișca acest dispozitiv”.

Buddy, robotul cu inteligență artificială pentru copiii care absentează de la școală

Buddy este un robot cu inteligență artificială, conceput de un start-up francez pentru a veni în sprijinul copiilor ce nu pot merge la școală ori a celor care suferă de autism.

Maud Verraes, reprezentant Blue Frog Robotics: ”Am lansat 2.000 de roboți în educație în cazul copiilor bolnavi care nu pot să merge la școală și pot merge la ore cu ajutorul lui Buddy, prin intermediul funcției de avatar.

Lucrăm foarte mult și cu copii cu autism pentru că roboții sunt un dispozitiv foarte bun pentru ei. De asemenea, poate fi un asistent pentru persoanele în vârstă pentru că poate discuta cu ei. Poate informa rudele în cazul unui incident.”

Buddy a primit drept update noul Chat GPT -4o și este capabil să poarte conversații. Costă 2.500 de euro, la care se mai adaugă alți 500, abonamentul anual.

Biped AI, dispozitivul care ajută persoanele cu deficiențe de vedere

Silviu Calangiu, Head of Digital Euronews România: ”Ține de fiecare dintre noi să alegem modul în care să vedem și să interpretăm tehnologia. Mie unuia îmi place să o văd în sprijinul binelui și un astfel de exemplu l-am întâlnit aici, la standul celor de la Biped, un start-up din Elveția și am să-l rog pe Mael să ne explice despre ce este vorba.”

Mael Fabian, director executiv Biped Ai: ”Producem un dispozitiv mobil pentru persoanele cu deficiențe de vedere. E ca un ham pe care-l poartă pe umeri și folosim camere pe partea stângă și inteligență artificială pe dispozitivul din partea dreaptă pentru a oferi indicații de orientare.

Dacă există un obiect pe drum, utilizatorul poartă căști cu conducție osoasă în urechi și se aude un sunet de avertisment dacă se apropii de un obstacol.”

Dispozitivul cântărește 950 de grame și este dotat cu GPS. Asistentul vocal oferă indicații pe baza imaginilor surprinse de sistemul de camere și descrise cu ajutorul inteligenței artificiale.

Conține inclusiv senzori cu infraroșu, pentru a putea fi folosit pe timp de noapte. Prețul: 4.300 de euro.

Iar acest robot viu colorat, cu siguranță premiant la capitolul simpatie, este Mirokaï, creația start-up-ului francez Enchanted Tools. Poate fi integrat în spitale sau centre de îngrijire pentru a furniza informații oamenilor.  

Florian Nebout, directorul departamentului pentru parteneriate din Enchanted Tools: ”Face traduceri. Poate îndruma și orienta oamenii către încăperea potrivită și locul potrivit. ”

Mirokai are “la bord” un mix de inteligență artificială, printre care și ChatGPT.  Urmează să fie lansat pe piață la sfârșitul anului viitor, la un preț de 30.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE