Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mâncarea viitorului, din resturi care se aruncă: Produse inovatoare, prezentate la o competiție desfășurată la Iași

Ceai cu ambalaj comestibil, înghețată din paw paw și caviar de afine, pastă de cătină sau de păstrăv cu ingrediente care de obicei se aruncă. Sunt câteva dintre produsele inovative la care au lucrat luni de zile studenți de la șase universități de profil din țară.

La Iași, are loc etapa națională a unei competiții alimentare, urmând ca echipa câștigătoare să reprezinte România la Paris, unde participă studenți din peste 20 de țări.

Alexandra Iftimie, studentă la Facultatea Inginerie Alimentară, Suceava: Avem aici capsula pentru ceai. Se pune direct în cana de ceai. Se toarnă apă fierbinte la 80-90 de grade Celsius, aproape de fierbere. Cu ajutorul unei linguri se amestecă ușor în ceai, dizolvând pachețelul.

Ceai cu ambalaj comestibil

În aproximativ un minut ambalajul se dizolvă complet, iar ceaiul este perfect pentru băut. Este ideea unor studenți de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, care și-au dorit să vină pe piață cu un produs inovativ și sănătos.

Ionuț Preda, student la Facultatea Inginerie Alimentară, Suceava: Produsul nostru este sustenabil și inovativ. Inovația constă atât în faptul că are multiple beneficii pentru sănătate, prin ingredientele pe care le are, dar și prin faptul ca ambalajul este dizolvabil si comestibil! Avem deja posibile oferte să ne preia produsul în vânzare.

Produse inovatoare, prietenoase cu mediul

În total 10 echipe, formate din 50 de studenți de la șase universități de profil din țară își prezintă la Iași produse noi, prietenoase cu mediul, dar mai ales sănătoase.

Ștefan Zbarnea - student la Unviersitatea Științele Vieții din Iași: Am venit cu produsul nostru care este pastă obținută din cătină și subprodusele rezultate la obținerea sucului de cătină, care, de obicei, sunt considerate deșeuri. Aceasta poate fi folosita atât ca atare și ca o pastă tartinabilă, dar poate fi introdusă în tot felul de rețete culinare și de cofetărie.

Alexia Naomi - studentă la Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea Ștefan cel Mare, Suceava: Ca și idee inovativă am pornit de la sâmburele de avocado, care, în momentul de față, niciun producător nu-l valorifică. Iar noi ce am încercat sa facem? Am luat sâmburele de avocado, l-am uscat, iar apoi am realizat o pudră. Și în urma cercetărilor și analizelor am descoperit că e o bogăție de substanțe nutriționale.

Nici consumatorii cu intoleranță la gluten nu au fost uitați:

”Vom lua siropul de afine pe care îl punem în paharul cu alginatul de calciu unde se vor forma biluțele pe care le vom strecura. Acum le punem în apă curată pentru a-și păstra forma”.

Daniel Gheorghe - student la USAMV București: Noi am adăugat acest caviar de afine peste înghețata de paw paw care are un gust de caramel, cacao si vanilie. Destul de greu am ajuns la acest concept unic.

Unii studenți care au deja contract pentru produsul lor

O porție de înghețată ar putea fi vândută cu 10-15 euro. Sunt și studenți care au deja contract pentru produsul lor. De exemplu, pasta de păstrăv cu leurdă ar putea fi cumpărată în curând în Suceava cu 28 de lei.

Andrei Chirilă - student: E o pastă din păstrăv cu leurdă, spirulină, nuci și zer. Ca și parte inovativă folosim toate elementele la păstrăv. Pielea și oasele le uscăm, le măcinăm și le integrăm în produs. Și zerul care e un produs nefolosit, de obicei se aruncă de la ferme, îl incorporăm in produsul nostru. E un produs care folosește foarte multe ingrediente locale și vrem să îl certificam ca produs bio.

Cătălin Bilbie - președinte juriu Ecotrophelia 2024: Suntem aici sa desemnăm cea mai bună echipă dintre cei mai buni studenți ai noștri din industria alimentară.

Produsele trebuie să fie sănătoase, prietenoase cu mediul și să aibă in componență ingrediente care de obicei se aruncă. Astfel se reduce risipa alimentară. Concursul se află la a zecea ediție in România. Finala europeană va avea loc în luna octombrie, la Paris.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE