Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câinii roboți ar putea fi trimiși pe front în Ucraina pentru a înlocui militarii în luptele împotriva rușilor

Ucraina ar putea trimite în curând pe front câini robot pentru a înlocui soldații în misiuni periculoase, precum cele de spionare a tranșeelor rusești sau de detectarea minelor, relatează agenția France Presse, citată de France24.

În timpul unei demonstrații efectuate într-o zonă necunoscută a Ucrainei, câinele robotizat "BAD One" s-a ridicat, s-a ghemuit, a alergat și a sărit, în funcție de comenzile primite de la cel care-l controla.

Acest dispozitiv agil ar putea deveni nelipsit pe front, în condițiile în Armata ucraineană duce lipsă de militari pentru a respinge invazia rusă. Pentru că pot fi greu de detectat, câinii roboți pot folosi camerele cu termoviziune pentru a inspecta tranșeele inamicilor sau interiorul clădirilor din zonele de luptă.

"Avem soldați care sunt trimiși în misiuni de recunoaștere. Sunt de cele mai multe ori oameni foarte bine pregătiți, foarte experimentați și mereu expuși riscurilor", a declarat ”Yuri”, operatorul câinelui robot, care lucrează pentru o companie britanică furnizoare de echipamente militare.

”Acest câine limitează riscurile pentru soldați și crește capacitățile operaționale. Aceasta este funcția principală a câinelui", a adăugat el, potrivit sursei citate.

Câinele robot are o funcție specială ce se activează atunci când este capturat de inamici

Un model mai avansat, cunoscut sub numele de "BAD Two", nu a putut fi prezentat din motive de securitate.

Dispozitivul folosit în cadrul demonstrației are o baterie care îl alimentează timp de aproximativ două ore.

Conceput pentru detectarea minelor sau a dispozitivelor explozive improvizate, câinele robot poate fi folosit și pentru a transporta până la șapte kilograme de muniție sau medicamente pe câmpul de luptă.

"Nu pot spune câte am desfășurat" în Ucraina, a spus Yuri, adăugând: ”Dar va avea un impact considerabil asupra misiunilor și va crește siguranța soldaților”.

În cazul în care ar fi capturați de militarii ruși, acești câini roboți dispun de o funcție de urgență care îi permite operatorului să șteargă toate datele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE