Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

În ultimii 30 de ani, Japonia a reușit să pună pe picioare una dintre cele mai solide societăți tehnologice la nivel global. Odată cu spargerea bulei economice de la începutul anilor ’90, în țară s-a produs o schimbare structurală, care a facilitat dezvoltarea unui mediu ideal pentru tinerii creativi.

JETRO, Organizația pentru Promovarea Comerțului Exterior, joacă un rol esențial în acest proces. Reprezentanții instituției se uită, în primul rând, spre școli. "Încercăm să ajutăm studenții cu idei. Încercăm să îi punem în legătură cu companiile mari, cu brandurile.", explică Norya Tarutani, mentor și director în cadru JETRO. Cu zâmbetul pe buze, schimbă ștrengărește tonul, după interviu, în timp ce ne conduce printre standurile din pavilionul Japoniei, la VivaTech:"Poți să-mi spui Nory!".

Zâmbește. Nu doar pentru că e obișnuit cu târgurile - mărturie stau fotografiile din social media - ci și pentru are toate motivele din lume să o facă. Strategia japoneză dă roade.

În 2022, potrivit datelor puse la dispoziție de organizatorii VivaTech, ecosistemul de start-up-uri nipone a crescut cu ajutorul finanțărilor, care au însumat aproape 900 de miliarde de yeni - aproximativ 6 miliarde de dolari.

Guvernul a reușit să pună la bătaie peste 70 de miliarde de dolari, în aceeași perioadă, cu focus pe cercetarea în Deep Tech și industria farmaceutică.

De zece ori mai mulți unicorni, în Societatea 5.0

În acest context, cât de puternice sunt start-up-urile japoneze? Statutul companiilor unicorn (evaluate la peste 1 miliard de dolari, adică) oscilează. În datele organizatorilor expoziției din Paris, figurează 11 afaceri care au atins și depășit această bornă. Pe alte pagini VivaTech, cifra este de șase, iar cei de la standuri vorbesc despre zece start-up-uri care au scos capul peste prag.

Explicația pentru aparenta confuzie este relativ simplă pentru oficialii niponi. Ne-o oferă tot Nory și tot zâmbind.

Norya Tarutani, director în cadru JETRO: "Sunt zece, dar se întâmplă ca start-up-urile japoneze să se listeze la bursă înainte să ajungă unicorni. Avem propria noastră Bursă, e convenabil."

Societatea 5.0, modelul viitorului în Japonia

Society 5.0 – Societatea 5.0 este un model de lucru în perspectiva integrării tehnologiilor avansate în rândul lumii. Mai pe românește spus, o digitalizare aplicată, nu doar o interfață între cetățeni și stat. Totul este conectat. Vârstnicii nu rămân ai nimănui, ci pot cere în orice moment sprijin. Tinerii sunt ghidați pe drumul pe care-l consideră oportun. Apar noi șanse de carieră, noi roluri în companii, iar forța de muncă este ușor de mutat în masă.

Încă din 2016, Japonia pășește pe acest drum. Bazele se pun la nivel de Executiv, apoi totul este descentralizat, către guvernările locale.

"Suntem aliniați cu strategia guvernamentală, dar încercăm și pe cont propriu să ne dezoltăm. Tocmai această colaborare cu ei și cu entitățile private face Japonia și mai mare și îi permite să se extindă în afara granițelor sale" , explică Mitsuru Yamashiro, director pentru start-up-uri în cadrul municipalității Tokyo.

Capitala Japoniei are un plan extrem de ambițios – să devină orașul cu cel mai înalt nivel de tehnologie dezvoltată de start-up-uri din lume. Țintește un prag uluitor, 100 de mii de noi companii, dintre care cel puțin 100, unicorni.

Cum arată o astfel de companie care se pregătește de un statut care o onorează și obligă? Ne spune Jean Pierre Biard, strategul-șef al LegalOn Technologies - un start-up evaluat, deocamdată, la "doar" 300 de milioane de dolari.

Jean Pierre Biard, LegalOn Technologies: "Noi aplicăm inteligența artificială domeniului juridic. Vindem produsul nostru unor echipe de experți juridici, care folosesc inteligența artificială pentru a depista riscurile din cadrul contractelor comerciale. AI aduce sugestii și ajută aceste echipele să fie mai eficiente. Unii clienți au înregistrat o reducere cu 85% a timpului de lucru, în cazul analizării unui număr ridicat de contracte. În cele din urmă, un avocat ia decizia finală."


Nu mai puțin de 5000 de companii folosesc soluția AI propusă de japonezi, extrem de flexibilă, în funcție de sistemul juridic aplicabil.

Jean Pierre Biard, LegalOn Technologies: "Când intrăm pe o piață, suntem atenți la elementele specifice din legislație. Avem o echipă de avocați care adaptează inteligența artificială pentru a genera informații cu acuratețe."

Dar nu totul este despre nișă, cifre și statistici.

În tot acest tumult tehnologic, amplificat de multe ori de un sindrom fomo (fear of missing out ) acut, liniștea și calmul sunt nu doar binevenite, ci și recomandate. Iar dacă se poate să iasă și profit, cu atât mai bine.

Klaus Seibold, director mui Lab: "Principiul tehnologiei calme înseamnă să faci tehnologia disponibilă, dar într-un mod discret, calm. Ajungi acasă, unde nu vrei neapărat să primești mesaje și notificări. Poate că vrei doar să aprinzi sau să stingi luminile, să reglezi temperatura, să faci aceste toate lucruri calm. Asta facem."

Compania mui Lab se poate lăuda cu mai multe premii pentru inovația cu care se prezintă la târgurile de profil: mui Board este din lemn și înlocuiește display-ul tradițional. Știe Chat GPT-4o și, spun fondatorii, de la a doua generație se va sincroniza cu dispozitive inteligente, precum Alexa.

Kaz Oki, cofondator și director executiv mui Lab: "Mobilă electronică integrată în lemn. Este ca un panou cu touch screenm ca la un telefon iPhone, dar materialul nu este din sticlă, ci din lemn. Poți controla, de exemplu, luminile. Îți arată încărcarea mașinii eletrice, are integrat și ChatGPT. Este ca un smartphone și un calculator. în același timp Lucrăm să aibă și recunoaștere vocală"

Costul: 500 de dolari. Compania strânge încă finanțare pe platformele de profil.

Planuri pe cinci ani și "școlire" în Europa

În acest moment, în Japonia se derulează mai multe initiative guvernamentale pentru dezvoltarea societății. Planul pentru fiecare se scrie pentru următorii 5 ani.

Startup City Project Japan este un astfel de exemplu – crearea unui ecosistem energetic de companii în toată țara. Ori Global Startup Campus Initiative, care presupune structurarea unui Hub de cercetare pentru experți din lumea întreagă în inima orașului Tokyo.

Japonia este, în prezent, și liderul global în robotică, găzduind șapte companii din top 10. Are cea mai mare densitate de lucrători-roboți la nivel global și excelează la capitole precum Inteligența Artificială.

Și totuși, întrebați de sănătate, japonezii din tehnologie spun că merg prin lume ca să învețe.

Mitsuru Yamashiro, Guvernul din Tokyo: "Europa este excelentă nu doar la capitolul tehnologie, ci și când vine vorba de networking, de strâns la aceeași masă statele din jur. Asta încercăm și noi: să ne conectăm cu țările europene, să extindem relațiile internaționale. Încercăm să învățăm de la statele europene, să înțelegem care e cea mai bună modalitate pentru noi de a ne dezvolta."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE