Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O mostră de sol de pe Lună a fost atracția principală la o expoziție din Bangkok. Foarte mulți vizitatori au vrut să profite de rara oportunitate de a vedea eșantionul selenar adus pe Pământ de misiunea chineză Chang'e-5.

Proba de 75 de miligrame a fost denumită "Luna străluceşte asupra mea"

Expoziția este realizată pe baza colaborării dintre Institutul Naţional de Cercetări Astronomice din Thailanda (NARIT) şi Administraţia Spaţială Naţională Chineză (CNSA). Proba de sol de pe Lună a fost prezentată la târgul Sci Power for Future Thailand Fair.

VEZI GALERIA
4 imagini

Prezentată într-o sferă de cristal rotativă, proba de 75 de miligrame denumită "Luna străluceşte asupra mea" a invitat publicul la o călătorie microscopică pe suprafaţa Lunii.

”Culoarea ciudată a probei de pe Lună m-a făcut curioasă, pentru că arăta mai degrabă a nisip decât a sol”, a declarat o viztatoare de șapte ani.

”Arăta mai degrabă a nisip decât a sol”

Exponatul face parte din probele colectate de sonda selenară Chang'e-5, una dintre cele mai complicate şi provocatoare misiuni din istoria aerospaţială a Chinei.

În aprilie, China şi Thailanda au semnat două memorandumuri de cooperare în domeniul explorării şi utilizării paşnice a spaţiului cosmic, precum şi pentru o staţie internaţională de cercetare selenară.

"Aşteptăm cu nerăbdare să primim probe selenare de la CNSA pentru testele noastre de laborator, astfel încât să putem dezvolta instrumente adecvate pentru explorarea viitoare a suprafeţei Lunii", a declarat Saran într-un interviu acordat Xinhua.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE