Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima din cele patru Superluni din 2024 va răsări pe data de 19 august. Va fi una dintre cele mai frumoase și strălucitoare. Este supranumită și ”Luna sturion”.

Astfel, Superluna Albastră din august dă startul unei serii de spectacole pe cer în perioada următoare. Superluna din 18 septembrie va coincide cu o eclipsă parțială de Lună. În octombrie, pe data de 17, va fi cea mai apropiată de Pământ Lună a anului. Ultima Superlună din 2024 va fi pe 15 noiembrie.

Ce este o Superlună

Mai mult un termen popular decât unul științific, o Superlună apare atunci când o fază lunară plină se sincronizează cu o învârtire deosebit de apropiată în jurul Pământului. Acest lucru se întâmplă, de obicei, doar de trei sau patru ori pe an și consecutiv, având în vedere orbita ovală a Lunii.

Termenul de ”Lună albastră” a apărut în revista Sky & Telescope în 1946 și descrie a doua Lună plină care are loc în timpul unei luni calendaristice.

De asemenea, există două tipuri de luni albastre: o Lună albastră lunară - a doua lună plină dintr-o lună și o Lună albastră sezonieră - a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic.

O Superlună, în mod evident, nu este mai mare, dar poate părea așa, deși oamenii de știință spun că diferența poate fi abia perceptibilă.

Atunci când Luna se află cel mai aproape de Pământ pe orbita sa, ea poate părea cu până la 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare decât atunci când se află în cel mai îndepărtat punct de planetă.

Cum poate fi observată Superluna din 19 august 2024

Superlunile pot fi observate cu ochiul liber și nu necesită o locație anume pentru vizionare. Pe parcursul nopții, Luna va crește tot mai mult până chiar înainte de răsăritul soarelui.

Dacă cerul este lipsit de nori și aveți o vedere clară, veți putea vedea Superluna. Devine vizibilă imediat după apusul Soarelui.

Adrian Șonka, astronom: Oamenii vor vedea o Lună apropiată de orizont pentru că așa este vara, Luna plină este de obicei jos. Va părea mare oricum. Nu va părea mai mare pentru că e aproape de Pământ, ci pentru că așa se vede când este la orizont.

Este foarte ciudat, se spune că este mai strălucitoare. E fals! Atunci când Luna e mai mare, ea este mai puțin strălucitoare pentru că lumina de la Soare se împrăștie pe o suprafață mai mare.

Luna plină are o chestie interesantă. Se vede toată noaptea. Este singura noapte din lună când se vede toată noaptea. Ori de câte ori este Lună plină, poți să vezi că răsare când apune soarele și apune când răsare soarele. Este ceva interesant să vezi Luna toată noaptea. Oamenii cred că pot vedea oricând Luna. De fapt, nu o poți vedea mereu că e în diferite locuri pe cer și uneori nu se vede noaptea. Acum, se va putea vedea toată noaptea.

Nu contează unde te afli atunci când e Lună plină pentru că ea este destul de strălucitoare. Singura chestie ar fi că, dacă Luna se află foarte jos față de orizont, nu o să se poată vedea din orașe sau de la terase. Dacă vreți să o vedeți sigur, trebuie să priviți undeva pe la miezul nopții, spre sud.

Calendarul Superlunilor 2024

Celelalte Superluni din 2024 vor avea loc pe 18 septembrie, 17 octombrie și 15 noiembrie.

Superluna din septembrie va fi, de asemenea, o eclipsă parțială de lună, ceea ce înseamnă că Pământul își va arunca umbra peste o parte din Lună.

VEZI GALERIA
3 imagini

Cea mai plină și mai mare lună a anului va răsări în octombrie. Luna din 17 octombrie va fi la 357,364 de kilometri distanță față de Pământ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE