Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii de știință au descoperit o nouă planetă. Super-Jupiter este la o distanță de 12 ani lumină de Pâmânt

Super-Jupiter. Așa se cheamă noua planetă descoperită de oamenii de știință cu ajutorul celui mai mare telescop spațial lansat vreodată. Se află la o distanță de 12 ani lumină de sistemul nostru solar și este de șase ori mai mare ca Jupiter. Are însă aceeași temperatură ca Pământul. 

Oamenii de știință au reușit să surprindă primele imagini ale unei planete noi. Deși mai tânără decât Pământul, este incredibil de bătrână și orbitează în jurul stelei Epsilon Indi, la o distanță de 12 ani lumină de sistemul nostru solar. Planeta Super-Jupiter a putut fi observată cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb, însă misiunea nu a fost ușoară. Cercetătorii de la Institutul de Astronomie din Germania au fost nevoiți să obtureze lumina stelei, pentru a putea identifica planeta. 

Elisabeth Matthews, cercetătoare, Institutul de Astronomie Max Planck: ”Steaua este cu adevărat fascinantă. Este o stea despre care se știe de peste 20 de ani că accelerează, că se mișcă pe baza unei forțe gravitaționale a ceva. A trebuit să muncim mult pentru a ne da seama ce se întâmplă exact, din ce cauză ceea ce vedeam nu era ceea ce ne așteptăm să vedem. Dar, în cele din urmă, am putut confirma că într-adevăr planetă era cea care genera accelerația.” 

Planeta este de șase ori mai mare ca Jupiter

Atmosfera este bogată în hidrogen, însă corpul ceresc are ceva în comun și cu Terra: temperatura este similară. 

Elisabeth Matthews, cerecetătoare, Institutul de Astronomie Max Planck: ”De asemenea, credem că este cea mai apropiată planetă din afara sistemului nostru solar care este mai mare decât Jupiter, ceea ce este grozav pentru că aceste planete mari sunt bune pentru a stabili caracteristicile atmosferice, pentru a studia toate datele fizice și chimice și tot procesul de formare a acestui tip de planete gigant.” 

Mișcarea de revoluție a planetei Super-Jupiter în jurul stelei durează între 100 și 250 de ani. Datele colectate de cercetătorii de la Institutul de Astronomie din Germania au fost publicate recent în revista Nature. Telescopul spațial cu ajutorul căruia au fost făcute observațiile a fost lansat în 2021, în cadrul unei misiuni coordonate de NASA și de Agenția Spațială Europeană. Este cel mai mare și mai puternic observator astronomic lansat în spațiu. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE