Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 70% din chimicalele permanente, eliminate din apă cu un filtru imprimat 3D. Inovația cercetătorilor britanici

Cercetătorii britanici au proiectat un filtru cu ajutorul unei imprimante 3D ce are capacitatea de a elimina din apă unele dintre cele mai des răspândite substanțe chimice permanente (PFAS). Oamenii de știință de la Universitatea Bath din Marea Britanie au folosit un material special numit oxid de indiu și, prin imprimare 3D, au realizat structuri monolitice de dimini dimensiuni în așa fel încât să crească suprafața, relatează Euronews.com.

În trei ore, monoliții au eliminat 53% din acidul perfluorooctanoic (PFOA), una dintre cele mai chimicale permanente (PFAS). De asemenea, prin încălzirea monoliților la 500°C și reutilizarea lor de trei ori, cercetătorii au constatat că cel puțin 75% din PFOA a fost eliminat.

Rezultatele pe care le-au obținut au fost publicate în ”The Chemical Engineering Journal” (jurnalul de inginerie chimică).

”«PFAS» numite și «substanțe chimice veșnice» reprezintă unul dintre principalele obiective când vine vorba despre tratarea apei și sănătatea publică. Am creat o modalitate eficientă de a elimina aceste substanțe chimice din apă fără a folosi multă energie.

Utilizarea imprimării 3D pentru crearea monoliților este relativ simplă și, de asemenea, înseamnă că procesul ar trebui să fie scalabil. Imprimarea 3D ne permite să creăm obiecte cu o suprafață mare, ceea ce este esențial pentru proces”, a declarat Dr. Liana Zoumpouli, cercetător asociat la Departamentul de Inginerie Chimică al Universității Bath și unul dintre autorii studiului.

Structurile cu o lungime de patru centimetri sunt imprimate cu ajutorul unei cerneluri speciale care conține oxid de indiu ceramic. În contact cu acidul perfluorooctanoic (PFOA), oxidul de indiu îl elimină din apă.

Autorii au remarcat că timpul de trei ore este compatibil cu sistemele existente de tratare a apei.

”În prezent, aceste substanțe chimice nu sunt reglementate consistent în Marea Britanie în apa potabilă, dar există îndrumări și ne așteptăm să existe schimbări de politici destul de curând. Companiile de apă vor căuta probabil să integreze sisteme pentru a le trata", a adăugat profesorul Davide Mattia, un alt autor al studiului.

"Aceste filtre au un nivel bun de eficiență, conform studiului. Este promițător, va trebui să vedem cum va evolua în viitor, deoarece este în prezent la nivelul cercetării de laborator”, a declarat, pentru Euronews Next, Hugo Carronnier, un manager de proiect specializat în PFAS la compania de control al poluării Valgo.

Carronnier a declarat că oamenii de știință vor trebui acum să afle dacă filtrele funcționează pe un număr mare de chimicale permanente (PFAS) și dacă pot crește "randamentul și viteza de absorbție" a filtrelor și pot gestiona riscul de a crea deșeuri.

Alte tehnici de eliminare, cum ar fi cea dezvoltată de Valgo, denumită fracționare bio-spumă, ating un nivel de eliminare a PFAO de 98-99%.

Cum pot substanțele chimice permanente să ne afecteze sănătatea

PFAS sunt denumite substanțe chimice veșnice deoarece nu se descompun ușor în mediu. Folosite inițial pentru proprietățile lor antiaderente și hidrofuge, PFAS au fost utilizate pe scară largă în nenumărate produse, de la ustensile de gătit la spume pentru combaterea incendiilor, haine și produse cosmetice.

PFAS au ajuns în mediu prin mai multe modalități, cum ar fi evacuarea apelor reziduale, depozitele de deșeuri sau emisiile în aer.

PFAS reprezintă o amenințare atât pentru ecosisteme, cât și pentru sănătatea umană, fiind asociate cu cancerul renal și testicular, afectarea ficatului, boli tiroidiene, slăbirea sistemului imunitar și probleme de reproducere.

Cum ne putem proteja

Substanțele chimice permanente rămân în mediul înconjurător mai mult de 1.000 de ani. Acestea sunt formate din atomi de carbon și fluor legați între ei - una dintre cele mai puternice legături chimice care există.

Astfel de substanțe sunt practic inevitabile în mediul înconjurător, dar însă putem controla cantitatea acestora dacă suntem atenți la ce mâncăm.

Potrivit Ministerului Mediului din România, Uniunea Europeană lucrează, de mulți ani, la eliminarea treptată a utilizării neesențiale a substanțelor toxice precum per- și polifluoroalchil (PFAS) ce sunt considerate poluanți organici persistenți (POPs).

Încă găsite în multe produse de larg consum, aceste produse conțin chimicalepermanente și rămân mult timp în mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE