Întâlniri față-în-față cu astronauți sau lansări de rachete în miniatură. Sunt doar câteva dintre activitățile de care s-au putut bucura copiii, dar și adulții care au mers la SpaceFest, evenimentul dedicat spațiului și astronomiei organizat de Politehnica din București.
Evenimentul se desfășoară și duminică la Politehnica din București, iar accesul este gratuit.
Un astfel de motor de rachetă, conține aproximativ 7 grame de combustibil.
Dacă adăugăm un corp din hârtie și un con printat 3D, obținem o rachetă, care, cu o singură apăsare de buton, poate ajunge până la 30-50 de metri altitudine.
Chiar dacă nu au ajuns pe orbită sau în apropierea Lunii, rachetele în miniatură au fost în centrul atenției copiilor veniți la SpaceFest. La un atelier organizat special, ei au putut să își deseneze și să își asembleze propriile rachete.
După ce au depășit provocările inginerești, copiii au ieșit în curtea rectoratului pentru a își testa rachetele, bineînțeles, cu ajutorul adulților.
Studenții care au organizat atelierul sunt cei care au construit și o rachetă reală, care poate să zboare cu o viteză mai mare decât cea a sunetului.
Cătălin Chelmuș, team leader 2Space: "În 2022, a devenit cea mai puternică rachetă din sud-estul europei făcută de studenți. A zburat până la 8181 de metri, cu 1.72 Mach, adică de 1,72 de ori viteza sunetului.
Recordul ăsta a fost depășit tot de noi, cu următoarea rachetă, dar care n-a mai zburat pe teritoriul României, a zburat îN SUA, anul trecut, iar anul ăsta pe 20 iunie vrem să ne depășim din nou recordul cu ultima rachetă, project NOR, pe care o să o zburăm tot în Statele Unite ale Americii."
Cei care n-au stat la coadă la atelierul de rachete, au stat la rând pentru a vedea suprafața soarelui îndeaproape, cu ajutorul unor telescoape speciale.
Dragoș Brașov, președintele URANIA din București: "Putem observa soarele într-un mod special, printr-un telescop dotat cu un filtru h-alpha, pe lungimea de undă a hidrogenului. Puteți să vedeți un disc roșu foarte frumos, pe care se pot vedea detalii."
Sonia Maier, student-senator al facultății de inginerie aero-spațială: "E mult mai ușor să îi apropiem de această zonă prin lucruri practice. Încercăm să le demonstrăm copiilor că este ușor să fii mai aproape de spațiu."
Întâlnirea cu astronauții a fost de departe principala atracție a festivalului. Copiii și părinții au stat minute bune la cozi pentru a afla cum se simte viața în afara atmosferei pământului dar și cât de grea este munca într-un costum de astronaut.
Sonia Maer, student-senator al facultății de inginerie aero-spațială: "Ei sunt vedetele acestor eveniment și în jurul acestora am încercat și noi să construim toate detaliile tehnice".
Susan Kilrain, Astronaut NASA, inginer în domeniul aerospațial, este cea mai tânără persoană care a pilotat o navetă spațială. Iar Dominic Antonelli, Astronaut NASA, absolvent MIT, a fost pilot în două misiuni spațiale. Cei doi sunt invitații lui Vitalie Cojocari, sâmbătă de la ora 19:00, la Euronews România. Ei vor vorbi despre principalele misiuni spațiale ale omenirii.
Accesul la festivalul SpaceFest, organizat de Politehnica din București, este gratuit.