Cancerul de sân reprezintă principala cauză de deces în rândul femeilor la nivel global. Iar dacă vă întrebați cum stăm ca țară din acest punct de vedere, aflăm că 12.000 de românce primesc acest diagnostic anual. În UE, se estimează că 40 la sută dintre cazuri pot fi evitate. Și ne vom opri acum asupra acestui cuvânt - EVITARE. Sau să îi spunem prevenție.
Cancerul la sân, depistat și interpretat cu inteligența artificială
Inteligența artificială a fost instruită de specialiști să citească mamografii. Mai exact, soft-ul A.I. creează o reprezentare matematică a cum arată o mamografie normală versus cum arată o mamografie cu cancer.
Cu alte cuvinte, sistemul AI verifică fiecare imagine pentru a distinge ceea ce este normal și ce nu. Pe măsură ce programul este expus la mai multe imagini ale mamografiilor, acesta poate învăța în timp și poate deveni mai precis.
Institutul Național al cancerului spune că 20 la sută dintre mamografiile de cancer mamar ratează diagnosticul. Sistemele AI par să aibă capacitatea de a detecta semne foarte subtile ale unui cancer precoce pe care ochiul uman ar putea să-l rateze.
Ceva foarte interesant este că în Germania și SUA au fost analizate mamografiile a 1,2 milioane de paciente de către un radiolog și un A.I. Rezultatul? Interpretarea A.I. a fost cu 2,6% mai bună decât cea a medicului.
Screeningul cancerului de sân asistat de AI este disponibil deja în unele țări europene. Îmbunătățirea A.I. poate elimina inclusiv alarmele false, poate să prevină biopsiile inutile și să anunțe timpuriu riscul de cancer.
Alexandra Cernian, conferențiar universitar Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie Politehnica Bucuresti: "Prin antrenament poate citi softul aceste mamografii. Primul pas este să fie colectat un număr foarte mare de imagini. Dacă vorbim de mamografii, atunci e vorba de un volum cât mai mare de mamografii, pe care ulterior tot un expert medical va face niște adnotări din care sistemul să învețe. Adică el, în primă fază, o să spună: aici e beningn, aici e malign.
După care algoritmul de inteligență artificială va învăța să clasifice și să diferențieze pe poze pe care le va vedea unde identifică ceva malign și benign, vorbind aici de diferențierea între ele. Pe măsură ce sistemul este antrenat și învață din seturi și mai mari de poze, cu atât i se va îmbunătăți acuratețea.
În ceea ce privește cancerul de sân - fiind una dintre principalele cauze de mortalitate - a intrat în atenția domeniului încă de la început și au fost multe cercetări și dezvoltări care deja se află în studii clinice. Și vorbim despre sisteme care pot să detecteze gradul de risc al unei persoane, în privința dezvoltării de cancer de sân, în așa fel încât medicul să-i poată recomanda o direcție personalizată și individuală de investigații ulterioare și, dacă va fi cazul, de tratament.
Există și sisteme care ajută medicii efectiv la detecția și interpretarea mamografiilor sau a diverselor teste de investigații, în așa fel încât să ajute să detecteze acolo unde este cancer chiar la un nivel la care ochiul uman poate are șanse mai mici să-l detecteze. Sistemele antrenate cu inteligenă articificlă s-a dovedit că au șanse mai mari să vadă zonele de risc."