Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sam Altman, avertisment despre inteligența artificială: ”Suntem în fața unei alegeri în ceea ce privește viitorul omenirii”

”Progresele rapide înregistrate în domeniul inteligenței artificiale ne pun în fața unei alegeri în ceea ce privește viitorul omenirii. Vom trăi într-o lume în care Statele Unite și aliații săi vor cultiva o tehnologie care să răspândească pe tot globul beneficiile inteligenței artificiale sau vom trăi într-o lume autoritară în care națiunile care nu împărtășesc valorile noastre folosesc inteligența artificială pentru a-și consolida și extinde puterea?”, notează Sam Altman, CEO și co-fondator al OpenAI într-un recent articol de opinie publicat în The Washington Post.

În articolul intitulat ”Who will control the future of AI?” (”Cine va controla viitorul Inteligenței Artificiale?”) CEO-ul OpenAI consideră că lumea se află la o răscruce de drumuri în ceea ce privește inteligența artificială. Altman arată că Statele Unite dețin în prezent un avans în ceea ce privește dezvoltarea inteligenței artificiale, dar nimic nu poate garanta că SUA își vor menține această poziție în viitor. Guvernele autoritare din întreaga lume sunt dispuse că cheltuiască sume uriașe de bani pentru a reduce decalajul tehnologic dintre acestea și Statele Unite. Altman amintește că Republica Populară Chineză își propune să devină lider mondial în domeniul Inteligenței Artificiale până în 2030.

„Dacă vor reuși să preia conducerea în materie de inteligență artificială (aceste regimuri autoritare) vor forța companiile americane și cele ale altor națiuni să facă schimb de date cu utilizatorii, valorificând tehnologia pentru a dezvolta noi modalități de spionare a propriilor cetățeni sau pentru a crea arme cibernetice pe care să le folosească împotriva altor țări”, avertizează Altman. Acesta propune patru soluții pentru a evita un astfel de scenariu.

Patru soluții

În primul rând, firmele și industria americană din zona inteligenței artificiale trebuie să elaboreze măsuri de securitate solide pentru a se asigura că America rămâne lider mondial în domeniul IA.

În al doilea rând, infrastructura înseamnă destin atunci când vine vorba de inteligența artificială, notează Altman. Acesta spune că decidenții politici din SUA trebuie să colaboreze cu sectorul privat pentru a construi infrastructura fizică - de la centre de date la centrale electrice – care să asigure funcționarea sistemelor de inteligență artificială. „Asistăm la nașterea și evoluția unei tehnologii pe care o consider la fel de importantă ca electricitatea sau internetul. IA poate fi fundamentul unei noi baze industriale pe care ar fi înțelept ca țara noastră să o adopte”, spune Altman.

”În al treilea rând, trebuie să elaborăm o politică coerentă privind diplomația comercială pentru inteligența artificială, inclusiv să stabilim modul în care Statele Unite intenționează să pună în aplicare controlul exporturilor și normele privind investițiile străine pentru dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială”, mai spune Altman.

În al patrulea rând, Statele Unite ar trebui să se gândească la norme noi în ceea ce privește dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale, cu un accent deosebit pe siguranță. Altman crede că Sudul Global (Lumea a Treia și statele în curs de dezvoltare) trebuie să aibă un rol aici, iar asta presupune un dialog continuu cu China.

Altman mai spune că Agenția Internațională pentru Energie Atomică poate reprezenta unul dintre modelele pe care liderii lumii îl pot folosi în cazul reglementării inteligenței artificiale. Un alt model potențial este Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, care a fost înființată de guvernul SUA în 1998, la mai puțin de un deceniu după crearea World Wide Web, pentru a standardiza modul în care navigăm în lumea digitală.

În final, Altman spune că „dacă ne dorim o lume mai democratică, istoria ne spune că singura noastră opțiune este să dezvoltăm o strategie privind inteligența artificială”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE