Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zilele acestea a avut loc, în Cehia, pe Autodromul din Most, unul din cele mai importante concursuri internaționale dedicate studenților pasionați de inginerie și motorsport, Formula Student. Sute de studenti și-au demonstrat abilitățile în cadrul unor probe tehnice, participând cu monoposturi inovatoare, construite de la 0, în doar câteva luni.

Peste 1600 de studenți din 18 țări au fost prezenți anul acesta la concursul international Formula Student Cehia. În cele 5 zile de competiție intense, 62 de echipe au facut schimb de experiență, schimb de idei, iar testele au fost adevărate probe de foc. Tinerii si-au pus la încercare nu doar mașinile, ci și spiritul de echipă și inovația.

Și echipa UPB Drive, de la Universitatea Politehnica din București participă de câțiva ani la astfel de concursuri. În Cehia, pentru a treia oară. Monopostul lor, creat în doar 10 luni de zile, a trecut aproape toate probele.

Tudor Neagu, team leader UPB Drive: ”În primul rand învățăm să lucram în echipă. Să te distrezi și să faci lucruri de genul ăsta.”

Ce urmează pentru studenți după aceste concursuri

Concursul a fost un loc de întâlnire pentru viitorii ingineri din întreaga lume și o adevarată platformă de învățare pentru studenți. Liderul unei echipe din Germania, țară cu tradiție solidă în domeniul motorsportului, ne-a vorbit despre ce înseamnă pentru ei această competiție și cât de ușor le este drumul profesional dacă participă la astfel de concursuri.

Sofia (Germania): ”Mai ales dacă vrei să lucrezi în industria auto, este aproape obligatoriu să faci parte dintr-o astfel de echipă studențească. Pentru că toți cei care fac parte din industria auto te cunosc, unii dintre ei sunt sponsori ai unor astfel de echipe, așa că vor afla despre noi și știu că vor atrage oameni pricepuți, care știu să lucreze împreună, în echipă. Și știu că toate lucrurile pe care le-au învățat la universitate știu cum să le pună în practică. Așadar, sunt nerăbdători să îi atragă pe acești oameni în echipele lor, în companiile lor.”

Organizatorul evenimentului ne-a explicat importanța acestui concurs în formarea viitorilor ingineri și impactul asupra industriei auto de mâine.

Max, organizator FSCzech: ”De obicei primim feedback destul de bun, că evenimentul este încă la o dimensiune plăcută pentru echipe, nu este anonim pentru echipe și ceea ce încercăm să menținem în filosofia noastră este că încercăm să ajutăm echipele să ajungă pe circuit. Chiar dacă echipele nu știu ce să facă sau sunt în dificultate, primesc îndrumare, specialiștii noștri încearcă să îi ajute sau să îi ghideze spre a găsi soluții. Pe lângă inginerie, trebuie să prezinte, cu siguranță, tot ce ține de abilitățile soft. Trebuie să conducă și să gestioneze echipa, să lucreze cu aceasta, să o motiveze și să știe cum să selecteze oamenii potriviți pentru a lucra în echipă.”

Formula Student Cehia nu a fost doar despre viteza pe circuit, ci despre pasiune, inovație și colaborare internațională. Studenții de la UPB Drive au trăit emoții intense, au lăsat în urmă amintiri de neuitat si au demonstrat că, prin pasiune și dedicare, pot construi tehnologii inovatoare, care vor modela lumea de mâine. Iar întreaga poveste a lor și cum au construit monopostul de Formula student, o puteți urmări în emisiunea @UPB, sâmbătă, de la 10.30.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE