Casele inteligente sunt un concept tot mai discutat, dar inteligent ar trebui să fie și modul în care sunt construite.
Acest lucru se poate face cu imprimante smart ce folosesc materiale ecologice și puțină resursă umană, după care proprietarii pot începe să „populeze” construcția cu alte elemente smart. De ce anume avem nevoie pentru o casă cu adevărat inteligentă?
Construcția unei case poate fi un proces anevoios, zgomotos și stresant. Dar dacă faci o construcție inteligentă, lucrurile pot sta mult diferit.
Muncitorii ar putea fi înlocuiți de imprimante
Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: Într-un viitor poate nu foarte îndepărtat, șantierele ar putea înceta să mai fie atât de gălăgioase. Muncitorii ar putea fi înlocuiți de astfel de imprimante care să preia munca oamenilor și să compenseze tot ceea ce nu pot face ei.
Acest utilaj poate construi pereții unei camere în doar câteva ore și are nevoie de doar doi oameni: unul care să alimenteze imprimanta cu material și unul care să supravegheze partea tehnică.
Călin Opriș, antreprenor: Viitorul este aproape. Avem în plan să facem cel puțin 10-20 de căsuțe în următorul an. Imprimantele vor fi, cu siguranță, folosite pentru pereți, structuri de mici dimensiuni.
Smart încă de la prima idee
Specialiștii ne recomandă să vedem ideea de casă inteligentă ca pe un proiect ce trebuie să fie smart încă de la prima idee. Prin urmare, poziționarea și potențialul zonei sunt și ele componente cheie într-un proiect de casă inteligentă.
Daniel Tudor, co-organizator nZEB Expo: În primul rând, să fie într-o locație cerută, o locație în care oamenii vor să locuiască sau să lucreze. Așa îți dai seama care sunt locațiile importante. E important să fie legată ca infrastructură de transport, facilități și infrastructură viitoare. Zona va crește 100%.
O ușă smart ce poate fi controlată cu ajutorul unei aplicații mobile
După ce am terminat de construit, putem începe să adăugăm elemente inteligente. Ar fi bine să începem chiar de la intrare, cu o ușă smart ce poate fi controlată cu ajutorul unei aplicații mobile.
George Smochină, antreprenor: Dacă suntem în proximitatea ușii, fiind acolo, venim cu dispozitivul și dăm acces. Putem deschide după ce ne arată tableta și acum putem să deschidem din dispozitivul mobil.
Casele pot fi inteligente nu doar pentru noi, ci și pentru animalele de companie. Pentru pisici putem alege litiere inteligente, dar și un supraveghetor robotizat.
Casele inteligente mai au un avantaj: ne ajută să facem economii pe termen lung
Bianca Andreev, medic veterinar: Avem un roboțel pentru pisicuțe, poți să îi dai cu laserul, poți să îi dai și treat-uri.
Dincolo de faptul că sunt interesante și pline de elemente care îți fac viața mai ușoară, casele inteligente mai au un avantaj: ne ajută să facem economii pe termen lung.
Alina Niță, organizator TechExpo: De multe ori, aceste dispozitive smart sunt eficiente energetic. Tocmai pentru că sunt făcute cu tehnologii noi. De asemenea, nu uiți niciodată becul aprins acasă, nu pleci niciodată fără să te gândești dacă am închis apa, am robinetul pornit.
Potrivit statisticilor la nivel internațional, în 2024, procentul de case care au elemente smart este de 9%. Până în 2025, acest procent ar urma să ajungă la aproape 25%.