În doar un an, România a pierdut aproape 20.000 de specialiști IT. Cifrele oficiale arată că țara noastră are, în prezent, 196 de mii de angajați în domeniu, mai puțini decât în 2019. Scăderea se vede și pe piața muncii: spre exemplu, două companii din Cluj au decis recent să își reducă personalul. Iar un studio de jocuri video, operat de o companie franceză, este pe cale să pună lacătul pe ușă.
Piața IT din România a pierdut 20.000 de angajați
Corina Vasile, director executiv ANIS: „Ce vedem dacă ne uităm pe mai multe studii care se fac recurent este că piața de IT nu mai este așa de fierbinte”.
După 15 ani de funcționare, un studio de jocuri video din Cluj se va închide. Aproape 140 de angajați trebuie să își găsească un nou loc de muncă.
Pentru Euronews, compania a transmis că răspunde condițiilor unei piețe în schimbare și că intenționează să păstreze pe cei 289 de angajați ai studioului din București. Tot în Cluj, la începutul anului, alte două companii au decis să reducă numărul de angajați. În cazul uneia dintre ele, 2% dintre aceștia au fost invitați să plece de bunăvoie.
Raluca Melnic, directorul financiar al unei companii IT: „Vorbim aici mai degrabă de o reducere a activității unui departament specific din cadrul companiei, respectiv zona de invedit sau SDV. Această zonă de invedit acum se confruntă cu o cerere, cu o fluctuație a cererii”.
Conform Eurostat, numărul de specialiști IT a crescut aproape constant în România în ultimul deceniu. În perioada 2014 - 2022, numărul angajaților a ajuns de la aproximativ 140 de mii, la 215 mii. În 2023, în schimb, cifrele scădeau până la 196 de mii. Schimbarea trendului se vede și în alte date. În 2021, dintre toți angajații din România, 2,6% erau specialiști în IT. În 2022, ponderea ajungea la 2,8%, pentru ca în 2023 să revină la 2.6 procente.
Doru Șupeală, analist: „Cauza principală este faptul că suntem într-o perioadă de recesiune care încă nu este recunoscută oficial din motive politice. Fenomenul, cu siguranță, este internațional și nu ține doar de România. România are doar specificul ăsta, al faptului că este o piață de producție de outsourcing de servicii, ceea ce ne face mai puțin competitivi și ne dă mai puține posibilități de a negocia cu clienții”.
Corina Vasile, director executiv ANIS: „Oferta de joburi noi, scoase pe piață, nu mai este atât de mare. Ea s-a redus. Continuă competiția între companii și nu doar din industrie pentru specialiști înalt calificați, fie pe anumite tehnologii, fie pe baza experienței lor în proiecte complexe. România nu mai este - știm asta - o piață ieftină, care să fie competitivă prin cost, în schimb am câștigat mult pe partea de experiență în proiecte complexe. Nevoia de specialiști, credem că va rămâne în creștere”.
Conform ultimelor date disponibile, în toată Uniunea Europeană, în jur de 10 milioane de oameni lucrează pe posturi de specialiști IT, adică undeva la 5% din totalul forței de muncă.