ARTE
FITS 2024. Soarele Toscanei, pe străzile Sibiului. Un ansamblu din Italia a făcut spectacol pe străzile din centrul istoric al orașului
Cine nu-și dorește o vacanță în Toscana? Dar pentru că nu este atât de ușor de ajuns acolo, cel puțin la Sibiu, Toscana și-a adus soarele, la figurat, pe străzile orașului vechi. La Montesina, un ansamblu venit din Italia, a adus multe zâmbete pe chipurile trecătorilor.
În culisele unui spectacol semnat de Silviu Purcărete. „Povestea prințesei deocheate” se joacă cu casa închisă
De la ceea ce vedem pe scena de teatru, până la munca din spatele scenei este drum lung. La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, o echipă Euronews a mers în culisele unui spectacol extraordinar, care poartă semnătura regizorului Silviu Purcărete: „Povestea prințesei deocheate”.
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2024. Zece zile de festival, 830 de evenimente și 5.000 de artiști invitați. Tema ediției: Prietenia
Ce înseamnă prietenia adevărată? Sunt multe definiții care variază, fireşte, în funcție de principiile de viață ale fiecăruia. Cert este că aceasta este tema de anul acesta a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
INTERVIU. Andreea Lupescu, în lumina Verde a creativității: jurnalism, muzică și explorări artistice
Andreea Lupescu sau Andreea Verde, așa cum este cunoscută, a împletit în cariera sa jurnalismul cu diverse alte forme de exprimare artistică. De peste 10 ani navighează cu grație între jurnalism, PR cultural și ateliere de scriere creativă.
INTERVIU. Leyah aduce pe scena muzicală din România stilul Cinematic Pop: “Mi-am propus să combin muzica clasică cu muzica pop”
Magdalena Diana Marica sau Leyah, așa cum este cunoscută, este primul artist și compozitor român care aduce pe scena muzicală din Romănia, prin compozițiile sale, stilul Cinematic Pop.
Ilie Năstase, la TIFF 2024: ”Vreau ca și cei tineri să vadă că se poate și în România să ajungi să fii numărul 1 mondial la ceva”
"Fericit am fost, dar după sfârşitul carierei, când m-am bucurat pentru complimentele celor care m-au admirat", a spus fostul lider mondial la tenis Ilie Năstase. Acesta a fost prezent pe covorul roşu la Cluj-Napoca, la proiecția filmului "Nasty".
Cristian Radu Nema, singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roșu de la Cannes, prezent la TIFF 2024. ”E magia cineaștilor și a cinematografiei”
Cristian Radu Nema, singurul fotograf român acreditat pe Covorul Roșu la Festivalul de Film de la Cannes, este prezent la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde, în opinia, sa se regăsește ”magia cineaștilor și a cinematografiei”.
Orașele viitorului - inovație și sustenabilitate: ”Now Here There”, proiectul care creează o punte între arhitectură și educație
Cum vrem să arate orașele viitorului? Cu siguranță ni le dorim cu mai mult respect pentru natură. Proiectul care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2023 a pornit și de la această premisă: felul în care construim și transformăm mediul modelează mentalitățile.
Romanian Design Week 2024. Tema ediției: ”Unlock the City” sau cum pot modela artiștii orașele viitorului
Timp de 10 zile, la București, creativitatea și inovația în domeniul artelor și designului adună artiști din întreaga lume, la Romanian Design Week. O echipă Euronews a fost acolo. Iată câteva dintre poveștile pe care le-a descoperit.
Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul Dublin Literary Award 2024
Romanul ”Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024. Premiul, sponsorizat de Dublin City Council, ste cel mai mare premiu din lume pentru un singur roman publicat în limba engleză, notează The Irish Times.
Castelul medieval Rákóczi-Bánffy, redeschis după șapte ani. Restaurarea monumentului istoric a costat șapte milioane de euro
Castelul medieval Banffy din Gilău, și-a redeschis porțile pentru vizitatori, după șapte ani de restaurare și o investiție de șapte milioane de euro, fonduri europene, dar și private. România a colaborat cu Ungaria pentru a repune acest monument istoric al Transilvaniei în circuitul turistic.
O geantă Dior, reinterpretată de un artist român: „Este un fel de omagiu adus tuturor artizanilor, tuturor creatorilor”
Pentru prima dată in România, la Iași, poate fi admirată geanta Lady Dior reinterpretată de un artist român. O creație inspirată din portul popular românesc, expusă în cadrul celui mai mare eveniment din industria creativă din Uniunea Europeană - Romanian Creative Week.
Noaptea Muzeelor 2024. Când are loc, ce obiective pot fi vizitate în România și de ce este diferită cea de-a XX-a ediție
Noaptea Muzeelor a ajuns în 2024 la cea de-a XX-a ediție și se va desfăşura în mai multe orașe din România, în același timp cu mai multe ţări europene, fiind cunoscută și sub denumirea de Noaptea Europeană a Muzeelor.
Artă din manichiură. Cum reușesc doi artiști din România să creeze unghii false cu design-uri unicate: „Fiecare dintre clienții noștri are o imaginație minunată”
Culori, modele și texturi diferite, toate îmbinate pe aceeași pânză. Istoria unghiilor colorate nu este una simplă, ci a reprezentat un simbol în mai multe culturi. Astăzi, îngrijirea manichiurii a evoluat în adevărate piese de artă.
Coroana Reginei Maria, adusă la Iași în premieră: Va fi expusă la Palatul Braunstein
Coroana Reginei Maria, purtată la încoronarea Regelui Ferdinand în 1922, poate fi admirată pentru prima dată la Iași! Celebra podoabă va sta la Palatul Braunstein din centrul orașului, timp de o lună. Așa că poate fi văzută acolo și pe 10 mai, de Ziua Regalității.
Iulian Postelnicu, cel mai bun actor într-un rol secundar în filmul ”Libertate”. A vrut să se întâlnească cu militarul pe care l-a interpretat. ”Persoana trăiește”
Câștigător al Premiului Gopo, actorul Iulian Postelnicu a povestit în direct la Euronews România despre personajul din filmul „Libertate” pentru care a fost desemnat cel mai bun actor într-un rol secundar
Alma-Nicole Boiangiu: “Cine termină astăzi actoria trebuie să fie ca un magician care scoate mai multe surprize din pălărie”
Alma-Nicole își trăiește pasiunea pentru muzică și teatru încă din copilărie, iar studiile la Conservator și UNATC au definit-o drept o artistă completă, care îmbină acum arta muzicală cu cea teatrală.
Pierdut și regăsit, un tablou semnat de Gustav Klimt s-a vândut cu 30 de milioane de euro. Povestea „domnişoarei Lieser”, un mister
Unul dintre tablourile artistului austriac Gustav Klimt, „Portretul domnișoarei Lieser”, despre care se crede că a fost pierdut vreme îndelungată, a fost găsit la Viena, iar miercuri a fost adjudecat pentru 30 de milioane de euro.