ARTE
INTERVIU. Prima Dragoste: “Pentru mine, muzica este o zână cu floricele în cap”
Alexandra Cebotar, cunoscută sub numele de Prima Dragoste, aduce o notă proaspătă în muzica rock și indie pop, cu elemente folclorice. Primul său EP, Epigraf, a fost lansat în 2022 și reprezintă radiografia ei ca artist și, totodată, un moment de maturizare în cariera sa.
Cui îi este frică de ”Maestrul și Margareta”. Noua ecranizare a celebrului roman a atras atenția propagandiștilor pro-Putin: Regizorul, numit ”agent străin”
În luna ianuarie a acestui an, în cinematografele din Rusia a fost lansată o nouă peliculă, adaptare a faimosului roman ”Maestrul și Margareta”. Cartea a fost interzisă în perioada Rusiei Sovietice conduse de Stalin. Iar acum, noua ecranizare a fost urmărită de milioane de oameni, în spațiul rus.
INTERVIU. Dan Byron: “Meditația este un mijloc de a ne face să fim mai prezenți. Albumul “Efemeride” începe cu o piesă despre meditație”
Daniel Radu, cunoscut ca Dan Byron a înființat trupa de rock alternativ - progresiv byron în 2006. “Efemeride”, albumul lansat în 2023, reprezintă cel de-al optulea album al trupei.
Shakespeare și Corul Madrigal. Sau când actoria și muzica se unesc într-un spectacol plin de emoție
Corul Madrigal este cu siguranță una dintre bucuriile culturale ale României. Dacă ajungi la un spectacol al impresionantului cor, este imposibil să nu fii cu adevărat uluit. Acum, la început de primăvară, Madrigal pregătește un nou eveniment.
Ne ajută un film-documentar să înțelegem cât mai corect istoria prezentului?
Diferența dintre adevărat și fals se pierde, de obicei, în uriașa pânză a Internetului. Ce mai înseamnă a reda cu acuratețe un eveniment sau informațiile venite de pe front? Documentarele au la îndemână acest instrument al autenticului.
Omagiu adus lui Constantin Brâncuși la Craiova: Expoziții, evenimente culturale și dezvăluiri despre viața și opera sculptorului
De ziua lui Brâncuși, zeci de elevi și profesori, dar și alți pasionați de artă care au vrut să îi aducă un omagiu marelui sculptor, au trecut pragul Muzeului de Artă din Craiova. Aici sunt expuse o parte din operele sale de la începutul carierei.
„Bustul unui patron de restaurant”, operă a lui Constantin Brâncuși, expusă în premieră în România
19 februarie, Ziua Națională Constantin Brâncuși, este marcată anul acesta prin expunerea unei lucrări a sculptorului considerată pierdută și redescoperită anul trecut. „Bustul unui patron de restaurant”, așa cum este cunoscută, poate fi văzută în premieră în România.
Un român celebru s-a născut pe 29 februarie: Jean Negulesco, regizor apreciat la Hollywood, dar prea puțin în România
Un român celebru s-a născut pe 29 februarie. Este regizorul cunoscutului film „Cum să te căsătorești cu un milionar”. Criticii l-au plasat printre primii zece regizori ai Hollywood-ului în secolul trecut. Cu toate acestea, Jean Negulesco este foarte puțin cunoscut în ţara de origine.
15 februarie, Ziua Naţională a Lecturii. În România, mai există aproximativ 300 de librării din 1200, câte erau în 1990
Ziua Națională a Lecturii în România se sărbătorește în fiecare an pe 15 februarie. Legea a intrat în vigoare în 2022 și prevede ca școlile, bibliotecile, muzeele și multe alte instituții culturale pot organiza activități dedicate lecturii.
Un meșter din România a fost declarat tezaur viu. Măștile lui Vasile Șușca sunt expuse din Anglia până în Japonia
Nu este om care să nu fi ajuns în Maramureș și să nu fi auzit de atelierul de măști creat de Vasile Șușca. El a fost numit anul trecut Tezaur uman viu, iar datorită măștilor tradiționale de iarnă pe care le creează zeci de curioși îi trec pragul.
Grupul MA RA MU aduce de Crăciun colinde străvechi în versiune contemporană
Grupul MA RA MU cântă colinde tradiționale în versiune contemporană, astfel tradiționalul și arhaicul își găsesc locul în zilele noastre. Format din opt artiști, proiectul s-a născut în 2021, odată cu lansarea EP-ului “Bun gând”.
Patrimoniu distrus de gloanțe. Pe 22 decembrie 1989, Muzeul Național de Artă al României a devenit teatru de război
Sute de lucrări de artă au fost ținta gloanțelor sau a incendierii cu napalm. La peste trei decenii de la evenimente, nici măcar Rechizitoriul Revoluției române nu a stabilit cu exactitate cine au fost cei care au distrus, în mod deliberat, capodopere din patrimoniul național.
Muzeul de Artă Cluj-Napoca a deschis expoziția Doina Cornea, unde vizitatorii pot vedea celebra scrisoare anticomunistă
Peste o mie de vizitatori au venit la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pentru a afla povestea Doinei Cornea, una dintre cele mai cunoscute voci anticomuniste. Muzeul recreează, printr-o expoziție, viața celebrei disidente.
„Spărgătorul de nuci” al pianistei Alexandra Dariescu: „În viața fiecăruia trebuie să existe un vis”
Premieră la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din București. Pianista Alexandra Dariescu ne propune un spectacol multimedia – Spărgătorul de nuci și cu mine - o producție vizionară, care aduce pe aceeași scenă muzica clasică, dansul și tehnologia.
Libertate prin muzică, în timpul comunismului. Vocea lui Andrei Voiculescu aducea mesajele românilor la radio Europa Liberă
În timpul regimului comunist, speranțele tinerilor români de a trăi în libertate luau forma unor scrisori și cărți poștale adresate lui Andrei Voiculescu. Emisiunile muzicale pe care le-a realizat la Europa Liberă timp de 20 de ani au atras milioane de ascultători fideli.
GALERIE FOTO. Felicitări vechi de Crăciun: cele mai frumoase modele vintage pentru sărbători
În ziua de azi, Crăciunul este dominat de urări virtuale, dar cu ceva vreme în urmă, acum multă vreme în urmă, unele persoane obișnuiau să își trimită felicitări naiv desenate, scrise de mână, într-un plic.