Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

E lege: Cel puţin o producţie a instituţiilor de spectacole trebuie să fie accesibilă persoanelor cu handicap

Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care prevede ca cel puţin o producţie a instituţiilor de spectacole trebuie să fie accesibilă persoanelor cu handicap. Actul normativ completează articolul 21 din Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, scrie Agerpres.

Măsura va intra în vigoare în 2025.

Astfel, instituţiile publice de spectacole sau concerte, indiferent de nivelul de subordonare şi de finanţare, singure sau în parteneriat, asigură persoanelor cu handicap accesibilizarea producţiilor artistice, pentru minimum o producţie artistică anual, la alegere, dedicată, adaptată din repertoriul propriu sau găzduită, începând cu data de 1 ianuarie 2025.

Numărul persoanelor cu dizabilități din România, în creștere

Numărul persoanelor cu dizabilități este în creștere în țara noastră. La sfârșitul lui 2023, peste 900 de mii de români au fost încadrați într-un grad de handicap.

Deși cei mai mulți dintre ei sunt în grija familiilor sau trăiesc independent, nu mulți reușesc să se angajeze în câmpul muncii. Majoritatea companiilor aleg mai degrabă să plătească amenzi, decât să angajeze persoane cu dizabilități. Și nu e singura problemă a acestora.

Aproape 90% dintre clădirile private și publice nu sunt accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități sau pentru cărucioarele pentru copii, arată ultimul raport publicat pe site-ul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care datează din anul 2021. Iar o persoană în scaun rulant nu trebuie să depindă de cineva, spun specialiștii în drepturi și șanse egale.

Dintre cele 1.442 de instituții publice din țară, niciuna nu este complet accesibilizată, arată aceleași date. Accesibilizarea înseamnă rampă sau lift, un buton pentru a solicita asistență și uși automate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE