Copiii și tinerii pasionați de lectură și de desen au parte de o provocare la Salonul internațional de Carte Bookfest 2024, cu ocazia zilei de 1 iunie: să facă cea mai lungă bandă desenată din țară, inspirată din literatura română, transmite Agerpres.
Sursa foto: Facebook Muzeul Naţional al Literaturii Române
Evenimentul este organizat de European School of Comics / Centrul de Educaţie şi Formare prin Benzi Desenate, instituţie aflată sub egida Muzeului Naţional al Literaturii Române.
Bandă desenată, lungă de 100 de metri
"Facem cea mai lungă bandă desenată, împreună cu copiii. Ideea a pornit demult, o variantă am realizat-o în 2022, la Festivalul Jocmania Râşnov, iar acum, în Bucureşti, vom realiza pe o fâşie lungă de peste 100 metri cea mai lungă bandă desenată din România, pe tema O poveste scrisă de un autor român. Fiecare participant copil îşi alege o poveste, dar care trebuie să fie scrisă de câte un autor român", a declarat sâmbătă coordonatorul proiectului artistic, autorul şi profesorul de benzi desenate Mihai Ionuţ Grăjdeanu.
Echipaţi de organizatori cu un marker negru şi carioci colorate, micuţii dau măsura talentului, urmând ca până după ora 14:00 să acopere fâşia de hârtie, lungă de 50 de metri, pusă la dispoziţia participanţilor.
"Ne aşteptăm la foarte mulţi copii, peste 200, dacă nu mai mulţi, care să contribuie la realizarea celei mai lungi benzi desenate. Desenele vor fi realizate pe o rolă de hârtie reciclată. Le-am pus la dispoziţie câte un marker negru şi carioci colorate. Vin cu ideea şi se apucă de treabă. Din ce am văzut, au desenat poveşti clasice - 'Capra cu trei iezi' sau 'Punguţa cu doi bani', dar şi poveşti mai apropiate de ei, fie cu Apolodor sau realizate de autori contemporani. Foarte important: în fiecare casetă trebuie să avem şi baloane de bandă desenată. Fiecare participant creează o singură casetă din povestea alăturată, împreună, toţi copiii urmând să realizeze cea mai lungă bandă desenată, având în comun literatura română", a adăugat Grăjdeanu.
Mihai Grăjdeanu a precizat că la eveniment sunt aşteptaţi copii începând cu vârsta de şapte ani până la elevi de liceu.
"Şi, de ce nu, aşteptăm şi studenţi la Litere. Sunt mai multe lucruri pe care le promovăm. În primul rând literatura română, să îi atragem mai mult către scris, către autori români, să descopere şi bandă desenată românească, să înveţe tehnici noi - poate unii pentru prima dată fac o bandă desenată - mai ales că ea este predată în şcoli la clasa a V-a. Se împrietenesc, de ce nu, iată există şi ca un scop social", a mai spus el.