Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amintirile unei familii, subiect de film. „Pelicule de familie” a pornit de la câteva role de film abandonate într-un pod

Un constructor, un anunț pe Facebook și un regizor pasionat au făcut posibilă realizarea unui film. Vorbim despre „Pelicule de Familie”, poveste care a început cu o cutie cu role de film, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, găsită într-un pod, undeva în Cluj.

Povestea filmului

Povestea acestui film începe pe strada George Coșbuc numărul 7, la intersecția dintre  Parcul Central și Calea Moților, unde  a fost găsită  o cutie  veche de 80 de ani, în care au fost găsite 20 de role de film care adună memoria înregistrată a unei familii din Clujul anilor ‘40.

Acum 7 ani, constructorul care a găsit cutia i-a dus rolele de film actorului clujean Bob Rădulescu.

Bob Rădulescu, actor: „Era o cutie plină de role de aluminiu, cu peliculă de 8 mm. Mi-am dat seama că sunt vechi, nu doar la cum arătau și pentru că unele aveau etichete vechi de hârtie, dar unele dintre ele pe cutia de aluminiu cu cui sau cu ceva ascuțit era scris Budapest 1944, Kolozsvar 1960 și ceva nu știu ce stațiuni prin Harghita, Covasna. Și mi-am dat seama imediat că sunt o poveste”.

Neștiiind nici el ce să facă cu o astfel de arhivă, a decis să fotografieze rolele și să publice un anunț pe Facebook.

Bob Rădulescu, actor: „Primul care m-a contactat a fost Dan Curean de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj.  S-a uitat peste ele Dan, zice: o să fie o chestie extraordinară, dar sunt nedesfăcute de ani de zile.  Adică sunt casante. Fiecare trebuie ținut într-o soluție specială. Și începe Dan ă-mi zică istoria și cum face. Zic: Dane, dacă cineva poate să facă ceva cu ele - tu ești. Tu fă și vedem ce iese”.

Digitalizarea imaginilor a însemnat, de fapt o scanare frame cu frame a fiecărei fotograme.

Bob Rădulescu, actor: „Le-am digitalizat și așa a început povestea căutării celor care apar pe aceste imagini, filmări”.

Dan Curean: “La început a fost un simplu serviciu, după aceea, văzând ceea ce e pe imagini și inspirat de lumea aia pe care am descoperit-o...mi-am redescoperit copilăria, doar că era o familie paralelă care a trăit în același spațiu dar cu care nu m-am intersectat”.

Cele 20 de role conțin, în total, 3 ore de bandă înregistrată pe parcursul a aproape 30 de ani.

Dan Curean, regizorul filmului „Pelicule de familie”: ”Filmul încearcă să reconstituie acele trăiri și acele emoții pe care eu le-am trăit în această căutare a celor care apar pe aceste role pierdute”. 

Premiera filmului „Pelicule de familie” a avut loc la Festivalul de Film de la Cluj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE