Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Leyah aduce pe scena muzicală din România stilul Cinematic Pop: “Mi-am propus să combin muzica clasică cu muzica pop”

Magdalena Diana Marica sau Leyah, așa cum este cunoscută, este primul artist și compozitor român care aduce pe scena muzicală din Romănia, prin compozițiile sale, stilul Cinematic Pop.

De la o vârstă fragedă, Leyah a fost inițiată în lumea muzicii clasice, începând să studieze pianul la doar 5 ani. Tatăl ei, Modest Cichirdan, dirijor de muzică clasică, a avut un impact definitoriu asupra evoluției ei profesionale.

“Influența principală pe traseul acesta muzical a avut-o tatăl meu. Încă de mică am început studiul pianului și am fost ghidată atent, din umbră, de el. Împreună cu el mi-am făcut debutul la 16 ani, când am cântat Beethoven - Symphony No. 1 cu Orchestra Filarmonicii din Craiova. Din păcate, de 4 ani nu mai este printre noi, dar de fiecare dată când urc pe scenă mă gândesc la el. I-am și dedicat o piesă cu care am participat la Eurovision, “All be fine”, pe care o cânt de fiecare dată în concertele mele. Îmi pare rău că a plecat mai repede decât mi-aș fi droit, pentru că astăzi sunt foarte încântată și fericită să urc pe scenă și să cânt muzica pe care o scriu, pe care o simt și care consider că mă definește cel mai mult. Cred că ar fi fost mândru de mine și i-ar fi plăcut foarte mult să fie și el acolo”, a spus Leyah.

Anul acesta, artista lansează "Remember who you are", un album care reintroduce elemente de musică clasică publicului larg și îi adaugă o notă modernă, fiind integrat în muzica pop.

“Îmi aduc aminte perfect că tatăl meu mi-a spus “să nu uiți niciodată cine ești”, un lucru de care țin cont în fiecare zi din viața mea. Este un lucru extraordinar, ca părinte, să-i spui copilului tău asta, înseamnă că ai încredere în el și că îi porți toată aprecierea. Pentru că aceste cuvinte m-au marcat extrem de tare și pentru că le am vii zi de zi, am decis ca următorul album pe care o să-l lansez să se numească "Remember who you are".

Ce înseamnă Cinematic Pop

Într-o lume muzicală în continuă evoluție, artiștii caută mereu noi modalități de a-și exprima creativitatea și de a inova sunetul. Leyah a numit stilul abordat Cinematic Pop, o îmbinare armonioasă între muzica de film și muzica pop. După o călătorie care a început în lumea muzicii clasice și a trecut prin explorările muzicii pop, Leyah a reușit să îmbine trecutul și prezentul într-un mod inovator.

“Se pare că aș fi primul artist român care aduce pe scenă acest stil muzical, care este, de fapt, o muzică de film cu voce, o combinație între muzica de film și muzica pop. Au existat destul de multe căutări de-a lungul timpului. Am plecat din zona de muzică clasică, am cântat pe scenă cu orchestră, apoi am mers la Conservator. Ulterior, pentru că mi-am droit de când eram mică să cânt cu vocea, m-am dus către zona muzicii pop. După ce mi-am dat seama că nu e chiar așa cum îmi imaginam eu, am făcut din nou o mică tranziție și am zis să combin trecutul cu prezentul, să combin muzica clasică cu muzica pop, și am ajuns la acest stil cinematic, care este o fuziune a acestor două stiluri. Folosesc foarte multe elemente de orchestrație din muzica clasică, ceea ce înseamnă că mă duc mult pe zona de viori, pe zona de suflători, iar partea de percuție, bas, chitară vine din zona muzicii pop.”

Leyah a reușit să deschidă o ușă nouă în piața muzicală din România, introducând un stil care nu a fost abordat anterior: Cinematic Pop. Deși i s-a spus că acest stil ar putea întâmpina dificultăți în a ajunge la public, feedback-ul pozitiv primit după fiecare concert a confirmat intuiția și așteptările artistei.

“Mi s-a spus că este un stil care nu s-a mai abordat, că va fi complicat să ajungă la lume, că nu se știe dacă va funcționa sau nu. Feedback-ul primit după fiecare concert este extraordinar de bun și asta mi-a dat curaj și mi-a confirmat intuiția pe care am avut-o legată de acest stil. A fost o provocare și din punct de vedere al producției pentru că este diferit să prelucrezi o piesă Cinematic Pop față de o piesă de radio, de exemplu. De multe ori trebuie să vină instrumentiști în studio, să înregistreze, pentru ca lucrurile să fie cât mai reale. Muzica Cinematic Pop are o profunzime și o substanță pe care am căutat-o de multe ori în muzica pe care eu am cântat-o de-a lungul timpul.”

Prin stilul Cinematic Pop, Leyah își dorește să atragă publicul tânăr și să aducă farmecul muzicii clasice mai aproape de oameni. De asemenea, artista a lansat proiectul “Muzica pe înțelesul tuturor”, o serie de lecții online care explică noțiuni muzicale într-un mod simplu, cu scopul de a clarifica și a populariza muzica clasică.

“Am tot avut discuții de-a lungul timpului cu prieteni care mi-au spus că nu consumă muzică clasică pentru că li se pare că este prea complicată pentru ei sau poate prea complexă. Există, din păcate, un public destul de îmbătrânit, nu doar în România, dar în mod special în România tineretul nu consumă muzică cultă. Nu știu dacă eu voi fi cea care va reuși să-i aduc un pic mai mult către zona de muzică clasică, dar cu siguranță cred că orice cutiuță mică, în timp, se poate mări. Există o senzație, este o stare, sunt niște energii pe care le simți atunci când mergi să consumi muzică clasică și îmi pare foarte rău că foarte multă lume, din cauza preconcepțiilor, nu ajunge la un astfel de concert. În stilul Cinematic Pop mi-am dorit foarte tare să am un cvartet de coarde. Eu am scris muzica pentru pian, voce și coarde. Și venind în continuare acestei idei de concert, am gândit inclusiv niște capsule de lecții foarte pe scurt și foarte pe înțelesul tuturor pe care le construiesc în mediul online. Proiectul se numește “Muzica pe înțelesul tuturor” și în câteva minute încerc să explic niște noțiuni care sunt simple pentru mine, dar poate de neînțeles pentru alții. Spre exemplu, cum ai putea să-ți dai seama, fără să trebuiască să mergi la cursuri de specialitate, că ai fost și ai ascultat o piesă scrisă în major sau în minor sau unde este Do pe pian.”

Povestea piesei “Save me”

“Când eram pianistă de muzică clasică, de fiecare dată când trebuia să urc pe scenă, indiferent de cât de mult aș fi studiat repertoriul respectiv, fie că era examen, fie că era un concert, mă gândeam că nu am studiat destul, nu sunt suficient de bună și sigur am să mă încurc. Colegii mei treceau prin același proces traumatizant, un proces pe care eu l-am depășit în momentul în care am început să cânt cu vocea. Când am scris piesa, mi-am droit să se numească “Save me” și să vorbesc despre faptul că întotdeauna avem aceste momente în care am vrea să fim salvați și cu toții sperăm să primim un ajutor din exterior. Dar, de fapt, ajutorul din exterior nu există, pentru că singurii salvatori suntem noi. Și tot în această idee am gândit și e o campanie socială care s-a intitulat Tu de ce ai vrea să fii salvat?”.

Inspirată din emoție și povești de viață, muzica creată de Leyah capătă o profunzime aparte. Ritualul său creativ începe la pian, un instrument care i-a fost aproape încă din copilărie. Solitudinea din acea perioadă a fost transformată într-o sursă bogată de inspirație, alimentată de mari compozitori clasici, precum Rahmaninov.

“Am fost un copil singuratic și, în general, tot ce făceam era în preajma pianului, iar inspirația vine din emoție. Îmi doresc ca fiecare piesă să vorbească despre ceva și să miște într-un fel muzical. La fel, m-am inspirit și din muzica clasică. De exemplu, Rahmaninov este un compozitor pe care îl ascult atunci când mă simt răvășită, pentru că este foarte pictural, atunci am senzația că văd mișcare, că văd un film, că mă uit la un spectacol de dans. Mă poate inspira o poveste, mă pot inspira două persoane în vârstă care se plimbă pe stradă. Îmi iau inspirația mult și din filme, de aceea am vrut să am un proiect cinematic, pentru că mi-am dat seama, la un moment dat, că iubesc muzica și filmele. Sunetul manipulează foarte mult imaginea.”

Cinestezia, mai mult decât un concert

Concertul "Cinestezia" este o invitație deschisă de a explora și de a trăi o gamă largă de emoții.

“E ca și când ai merge la un concert de muzică clasică, dar de fapt e mai cool pentru că e adaptat vremurilor noastre. Este un concert original, cu muzică pe care am scris-o eu. Există și o zonă de proiecții cinematice, există și o orchestra pe scenă și o cântăreață care cântă și la pian. Concertul Cinestezia te trece prin toate stările, de la baladă până la muzică dinamică. Dacă artistul are un sentiment pe care vrea să-l împărtășească și este real, mai devreme sau mai târziu sentimentul respectiv o să ajungă la public. Există o relație specială între cei de pe scenă și cei din public și nici cea mai bună imprimare n-o să-ți ofere aceeași stare pe care ți-o oferă muzica live.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE