Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Andra Andriucă: De la primele acorduri de chitară la primul album, “Liniștea nu se împarte”

Andra Andriucă a descoperit pasiunea pentru muzică la 12 ani, odată cu primele acorduri la chitară. A început cu piese folk, însă adevărata chemare a simțit-o abia atunci când a realizat cât de profundă este puterea de a-și exprima propriile povești prin muzică.

Anul acesta, artista a lansat primul său album, “Liniștea nu se împarte”, care întregește parcursul său prin cântec, încă de la începuturi.

Întâlnirea cu chitara și cu universul folkului i-au deschis noi orizonturi, permițându-i să îmbine poezia cu melodia. Începutul compunerii propriilor piese a transformat emoțiile și trăirile sale în versuri care inspiră: “Cred că muzica a fost parte din viața mea de mult, de când eram mică, dar n-am luat-o în serios până undeva pe la 12 ani. Până atunci, mi-am ocupat foarte mult timpul cu alte activități. Am făcut dans și multe sporturi, dar cântam mereu, mai ales când rămâneam singură acasă, atunci dădeam cele mai mari concerte. Când aveam 12 ani, am văzut o fată care cânta la chitară și acela a fost momentul în care am zis că asta vreau să fac și eu. Și am început să învăț singură să cânt toate piesele care îmi plăceau. Așa am intrat în lumea folkului, unde am descoperit poezia cântată. A fost o altă etapă care a deschis destul de multe uși și punctul culminant în călătoria mea muzicală a fost când am descoperit că pot să compun. Mi-am dat seama că tot ce simți, tot ce trăiești poate fi pus și în versurile tale și cântate mai departe”, a spus Andra Andriucă.

În universul său creativ, compoziția muzicală devine nu doar o formă de artă, ci și un mijloc esențial de autodescoperire: “Multe dintre piesele pe care le-am scris și modul în care am descoperit compoziția au fost ceva aproape terapeutic. M-a ajutat foarte mult să mă descarc și să pun în versuri lucruri pe care nu știam că le trăiesc sau că le simt și realizam după. M-a ajutat foarte mult să vizualizez ce simt și să creez povești. Cred că mă ajută foarte mult să mă exprim, să mă descarc, dar uneori e ca un puzzle. De obicei iau chitara în mână și încep să găsesc câteva acorduri care îmi plac, apoi găsesc câteva versuri și o linie melodică. Îmi place să compun noaptea, poate pentru că mi se pare totul mai liniștit.”

Astăzi, Andra Andriuca explorează teritorii sonore ce îmbină elemente de indie pop și alternative, depășind etichetele convenționale ale genurilor musicale: “Cred că ce conturează cel mai mult muzica pe care o cânt e faptul că sunt povești pe care le-am trăit sau pe care vreau să le duc mai departe. Cred că proiectul o să descopere mult mai multe zone decât indie pop.”

"Liniștea nu se împarte", povestea muzicii interioare

Andra se inspiră din fiecare emoție pe care o întâlnește. Primul album, "Liniștea nu se împarte", este o călătorie sonoră care transformă realități în melodii: “Cel mai mult mă inspir din lucrurile pe care le trăiesc, le simt și le văd în jurul meu. Cred că primul nostru album întregește toată călătoria pe care am avut-o de când m-am apucat să fac muzică. Sunt etape din viață pe care le-am pus în cântece și partea cea mai frumoasă este că poveștile devin, pe rând, poveștile tuturor oamenilor care ne ascultă. “Liniștea nu se împarte” vorbește despre cum, de multe ori, prin viață, ne încălcim. Drumul nostru se poate încurca printre oameni, printre gânduri, prin minte și la finalul zilei sau după niște ani îți dai seama că liniștea nu se împarte, îți aparține. Cred că nu ești niciodată pregătit întru totul să lansezi primul tău album. E un lucru care necesită multă muncă și mult curaj. Pentru noi, lansarea primului nostru album a fost cel mai mare avânt în călătorie, am simțit că a fost începutul nostru oficial în lumea asta a muzicii.”  

Luna martie i-a adus pe Andra Andriucă și Paul Tihan, un alt proiect indie-poetry-rock din Iași, în Welcoming Tour, turneul lor de dublă lansare de albume, care i-a plimbat prin marile orașe din țară. De asemenea, cei doi artiști au și două piese în colaborare, “Tu nu uita” și “Nu spune nimănui”: “Eu l-am cunoscut pe Paul când am intrat în lumea folkului. Paul este un artist care m-a motivat foarte mult pe partea de compoziție și am învățat cât de important e să pui ceea ce simți în versuri. “Tu nu uita” a fost prima piesă pe care am compus-o împreună, iar “Nu spune nimănui” este piesa care a întregit turneul nostru. Ne-am gândit că, dacă tot suntem la început de drum, să ne adunăm forțele și să ducem muzica noastră în marile orașe.”

Rar găsim spațiul în care ne simțim cu adevărat acasă. Pentru Andra Andriucă, acest loc este în lumina reflectoarelor, pe scenă: “Când mă întreabă lumea dacă sunt sigură că mi-am găsit, răspund că e singurul lucru dintre toate pe care le-am făcut firesc și așa a fost de la început. Muzica e ceea ce mă întregește total.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE