Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Andreea Lupescu, în lumina Verde a creativității: jurnalism, muzică și explorări artistice

Andreea Lupescu sau Andreea Verde, așa cum este cunoscută, a împletit în cariera sa jurnalismul cu diverse alte forme de exprimare artistică. De peste 10 ani navighează cu grație între jurnalism, PR cultural și ateliere de scriere creativă.

Și-a lăsat amprenta și în lumea muzicii, a cinematografiei și a teatrului. A compus coloane sonore pentru spectacole de teatru precum "Devorează-mă" și "Fază lungă", regizate de Laura Ducu.

În evoluția sa artistică, a făcut parte din trupele Green și Dekadens, pentru ca ulterior să-și înceapă propria carieră solo.

“Cred că totul a început cu poveștile pe care le-am citit în copilărie. Cred că acela a fost punctul zero din care am pornit și din care mi-am dat seama că mă inspiră atât de tare poveștile încât am nevoie de ele în viața mea. Țin minte că în momentul în care a trebuit să-mi aleg facultatea, am oscilat foarte mult între actorie și jurnalism, pentru că nu-mi era clar dacă vreau să fac dramaturgie pe scenă sau să mă axez pe poveștile oamenilor. Și a fost o decizie atât de grea, încât până la urmă am dat cu banul și din momentul acela am lăsat viața să decidă pentru mine de fiecare dată. Așa s-a întâmplat să ajung în lumea jurnalismului, apoi în lumea cărților și mereu să fiu conectată și cu lumea muzicii și a actoriei”, a spus Andreea Verde.

Pentru Andreea, muzica și scrisul nu sunt doar forme de artă, ci adevărate refugii emoționale, modalități prin care își exprimă trăirile interioare. A început să compună muzică în copilărie, transformând jocul într-o formă de artă și vindecare: “Eu am început să fac muzică cu mult înainte să mă apuc de jurnalism. Am primit o orgă cadou de ziua mea, în clasa a 8-a, și țin minte că de fiecare dată când eram tristă, mă închideam în camera mea și încercam să învăț melodii. M-am gândit că aș putea să reproduc melodiile pe care le auzeam uneori în minte. Cred că acela a fost momentul în care, fără să-mi dau seama, am început să compun muzică. Țin minte că o lungă perioadă n-am privit asta ca pe o compoziție muzicală sau ca pe o legătură a mea cu muzica, ci mai degrabă ca pe un refugiu pentru momentele în care îmi era foarte greu. Târziu mi-am dat seama că pot să și scriu și că asta e o altă formă de vindecare. Dar până să-mi dau seama că și scrisul ajută, m-am exprimat prin muzică.”

După ani de compoziție intuitivă, Andreea Verde a decis să ia cursuri de pian pentru a-și consolida cunoștințele: “Mă poziționam inferior de multe ori pentru că nu aveam studii musicale și automat mi se părea că ce fac eu nu e suficient de valoros, pentru că nu am studiat așa cum fac alții la Conservator. Până atunci, pur și simplu am mers mai mult pe ceea ce am simțit și nu m-am ghidat după reguli.”

Navigând printre stiluri muzicale, și-a găsit propriul sunet

Andreea Verde a trecut de la interpretarea pieselor trupei The Cranberries la rock și bossa nova, ajungând în final să compună muzică de film: “De-a lungul timpului m-au încântat foarte multe stiluri pentru că nu-mi era clar ce-mi place cu adevărat. Eu am început să cânt piesele trupei The Cranberries și apoi am încercat și o variantă mai rock, pentru că băieții din trupa Green, alături de care cântam la acea vreme, își doreau foarte tare să abordăm și acest stil, însă nu m-am regăsit foarte tare. Așa că am transformat toate piesele după ritmuri de bossa nova. Au fost doi ani în care m-am simțit foarte bine pe scenă cântând și ulterior am început să fac muzică de film pentru filmele mele imaginare, până când o prietenă regizor, Laura Ducu, mi-a propus să-i fac colană sonoră pentru spectacolele Devorează-mă și Fază lungă.”

În 2015, Andreea Verde și-a făcut debutul în cariera solo cu single-ul “Lost in Chapter 3”. Piesa a devenit un ritual de despărțire de trecut, iar videoclipul vorbește despre acest proces emoțional de renunțare și reînnoire: “Trecerea către cariera solo a venit în 2015, când am făcut niște schimbări foarte importante în viața mea atât profesională, cât și personală. Lecția de viață a fost că uneori nu poți să tai lucrurile pur și simplu și să te arunci în altceva până când nu-ți vindeci procesele încheiate. Mi-am dat seama că nu pot să compun, inspirația mea scade exponențial dacă nu fac și alte activități, dacă nu intru în contact în mod constant cu oamenii. În acea perioadă am avut un blocaj creativ și am reușit să compun o singură melodie, “Lost in Chapter 3”. Simțeam că am trecut direct din capitolul unu în capitolul trei și mă simțeam destul de pierdută. Pe de-o parte mă simțeam tristă și eram într-un soi de doliu pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut și pe de altă parte eram fericită, euforică și încântată că pot s-o iau de la zero. M-am gândit să fac un fel de ritual de despărțire pentru această bucată din trecutul meu la care renunțam, iar ideea videoclipului piesei “Lost in Chapter 3” a fost să aduc într-o cameră toate amintirile pe care le aveam și la care aș fi vrut să renunț. De aceea am trecut prin toate anotimpurile.”

Căutarea expresiei autentice

Pentru Andreea Verde, procesul creativ în muzică este o călătorie fluidă, care îmbină spontaneitatea cu structura și explorarea cu jocul artistic: “Pentru mine, procesul creativ în muzică are două componente, pe care le-am transformat și într-un workshop de scriere creativă. Fie apare mai întâi linia melodică spontan, când fac duș sau când merg pe stradă și încerc să înregistrez pe telefon până ajung acasă, în fața pianului și apoi automat apare și o linie de voce. De multe ori se conturează o poveste, niște versuri și apoi vine joaca în care încep să construiesc și să caut instrumente care se potrivesc. Fie există varianta în care am o temă anume și îmi doresc foarte tare s-o dau mai departe și conturez versurile și apoi încerc să găsesc un instrument care să se potrivească cu povestea respectivă.”

Andreea Verde explorează universul educației creative prin atelierele sale, o călătorie începută în 2015 și în continuă expansiune. Îndrăgind rolul de trainer, ea a transformat întâlnirile cu copiii și adolescenții în experiențe inovative: “Am conturat două metode separate: Pentru copiii din clasele I -IV am dezvoltat diverse jocuri inspirate din actorie, dar și din pictură și din exprimare nonverbală, prin care încercăm să construim povești sau să schimbăm finalul unor povești deja cunoscute fie printr-un tablou vivant, fie printr-o poveste scrisă, printr-o melodie sau printr-un desen. Se desfășoară de fiecare dată altfel, pentru că fiecare grup este diferit. Pentru copiii din clasele V - VIII sau chiar mai mari am dezvoltat un program care se bazează mai mult pe partea cinematică, unde găsim un subiect și încercam împreună să construim un scenariu și îi compunem coloana sonoră. Sunt niște metode care combină sincretismul artistic.”

Andreea a jucat și într-un scurtmetraj, Bookmark, regizat de Andrei Purcărea: “Cred că acest scurmetraj este primul produs artistic care mă reprezintă 100%. Îmi este foarte greu să iau un produs și să-l consider terminat sau să-l consider suficient de bun. Dar de data asta mi se pare că s-au aliniat toate atât de bine încât sunt mulțumită de tot ce a ieșit și cum a ieșit. Și asta se întâmplă atunci când se întâlnesc oameni care au valori comune și care rezonează.”

Andreea Verde îmbrățișează în mod distinctiv culoarea verde nu doar ca o alegere estetică, ci ca o expresie a personalității și a principiilor ei de viață: “Cred că alegerea acestei culori a fost ca o extensie a ce-mi doream eu foarte tare pentru mine în viața asta, respectiv să mă uit în interiorul meu, să văd ce am nevoie și pur și simplu să fac lucrurile fără să mă intereseze ce crede lumea sau ce spune lumea. Acest verde a fost și o provocare pe care mi-am asumat-o. De-a lungul timpului am auzit foarte multe critici, mai ales în România, însă au existat și complimente.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE