Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INTERVIU. Paul Tihan, de la raw-acustic la indie poetry rock: “Pentru mine, să compun este un proces terapeutic”

După parcursul raw-acustic pe care l-a avut în trecut, Paul Tihan și-a transformat proiectul într-o trupă care pune în lumină gândurile și experiențele sale. Caracterul proiectului nu este încadrat într-un anumit gen muzical, ci este mai mult o călătorie împărțită în capitole, ce prezintă straturile subtile ale vieții.

În termeni muzicali, Paul și-a catalogat proiectul ca fiind indie poetry rock, iar anul acesta, artistul a lansat „DIN NOILE CĂDERI AM SĂ ADUN TOT ZBORUL”, un album care îi conduce pe ascultători prin zbuciumul său interior.

“M-am apucat să cânt în clasa a VI-a și tot atunci m-am apucat și de scris. Cea mai ușoară variantă de a cânta live am găsit-o în festivalurile de muzică folk. A existat o bună perioadă în viața mea în care am participat la multe festivaluri în țară, unde am întâlnit foarte mulți tineri talentați. Cântam la chitară și eram pus în categoria muzicii folk, însă la toate concursurile la care mergeam, oamenii îmi spuneau că acesta nu e folk. Atunci, de fapt, a fost debutul meu. Am început să lucrez la un album care era puțin folkish, puțin pop, avea și câteva urme din ce înseamnă azi muzica pe care o scriu și atunci am început să adun oamenii din jurul meu. În 2020, am lansat primul meu album folk, “Culorile tale”. Mie îmi place mai mult să compun, să scriu decât să cânt. Sigur, îmi place să cânt, dar mi se pare că scrisul este un aluat mai esențial pentru mine decât cântatul live”, a povestit Paul Tihan.

Paul Tihan este un artist care îmbină diverse influențe muzicale pentru a crea un stil unic. El descrie muzica sa ca o fuziune între căldura folkului, dinamismul rockului și accente metalice, rezultând un gen pe care îl numește "indie poetry rock".

“Din noile căderi am să adun tot zborul”, un album al transformării

Albumul “Din noile căderi am să adun tot zborul” reprezintă o sinteză a tuturor experiențelor și încercărilor sale. Pentru Paul Tihan, fiecare obstacol și fiecare cădere au fost, de fapt, momente de zbor și învățare: “Acest ultim album este primul album de care sunt cu adevărat mândru. Albumul acesta este suma tuturor încercărilor mele. Tu, chiar dacă te afli în picaj, zbori de fapt. Cred că în toate lucrurile care ne împiedică există o urmă de bine. Și pentru mine, să scriu este un proces terapeutic. Cred că așa am reușit să depășesc obstacolele care mi-au venit în cale.”

Procesul creativ al lui Paul Tihan este unul profund intuitiv și organic: “Nu am plecat niciodată cu gând să scriu un cântec despre ceva anume. Ideile ca niște valuri care ajung la tine și de multe ori mi-am dat seama despre ce am vrut să scriu după ceva timp, când piesa era deja scrisă. Dacă trece o perioadă de o lună, două, când o privești cu alți ochi, poți să înțelegi cu adevărat ce ai vrut să spui.”

Întrebat când simte că o piesă este gata, Paul Tihan a explicat că o piesă nu este niciodată cu adevărat finalizată, subliniind importanța de a ști când să te oprești: “Nu cred că e gata niciodată, de aceea trebuie să știi când să spui “stop” sau când să ceri mai multe păreri. De exemplu, cântecul “Noile căderi”, care dă titlul albumului, a fost un cântec la care am muncit timp de trei luni. El trebuia să fie cu tobe, să sune rock, însă a ieșit un cântec foarte cozy. I-am făcut foarte multe variante de producție, erau cinci variante diferite ale piesei. Voiam să găsesc cea mai bună variantă a piesei, până când mi-am dat seama cât de importantă este ideea cântecului pentru mine și am făcut-o în cea mai simplă variantă: o chitară, un violoncel și o voce. Aceasta este, de fapt, cea mai bună variantă.”

Pentru Paul Tihan, chitara nu este doar un simplu instrument, ci un mijloc de exprimare a gândurilor și emoțiilor sale: “Pentru mine chitara este în primul rând un instrument de a reda ceea ce vreau să spun. Eu am început să cânt la chitară acustică. Venind din zona folk, după lansarea primului meu album, mi-am luat o chitară electrică. Evident că toate piesele au început să sune mult mai rock, dar eu nu făceam decât să cânt la o chitară electrică ca pe o chitară acustică. Cred că instrumentul la care cânți este foarte important pentru scris.”

Colaborarea dintre Paul Tihan și Andra Andriucă

Paul Tihan, cu albumul său "Din noile căderi am să adun tot zborul", și Andra Andriucă, cu albumul "Liniștea nu se împarte", au colaborat într-un turneu de lansare a proiectelor lor distincte. Împreună au creat piesa "Nu spune nimănui", care a devenit single-ul acestui circuit artistic: “Anul trecut, prin septembrie-octombrie, noi ne-am propus să plecăm într-un turneu de lansare a albumelor noastre. Ne-am pus în gând să facem un cântec împreună și a ieșit “Nu spune nimănui”, care a fost single-ul turneului. Aveam nevoie de un liant între proiecte. Versurile au fost scrise împreună. Piesa a început de la o idee melodică de-ale mele și de la versul “Nu spune nimănui, că nimic nu e la locul lui”. Pentru mine, turneul a fost ceva copleșitor. A fost ca un examen pentru care te pregătești și ești sigur că o să-ți iasă.”

În lumea muzicii din România, a fi artist independent înseamnă mult mai mult decât să compui și să cânți. Este o provocare, așa cum subliniază Paul Tihan: “Să fii artist independent în România înseamnă să fii dispus să investești bani, timp, resurse, să primești refuzuri de la oameni, de la colegii de trupă. Lucrul care este cu adevărat bun este că tu ești stăpânul tuturor deciziilor. Și este un aspect important, însă evident că o echipă te poate ajuta pe partea de videouri, social media, booking pentru concerte sau festivaluri. Dar eu mă bucur că am avut timpul și șansa să fac asta de capul meu și să și greșesc uneori.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE