Ani la rând, o legendă locală din Bonțida spunea că ploaia de la festivalul Electric Castle ar fi avut legătură cu un deal. Mai exact cu un deal din satul Tăușeni, județul Cluj.
Pe această colină, în 1994, artistul Alexandru Chira a construit un ansamblu monumental ”pentru ploaie și curcubeu”.
În Tăușeni, mai trăiesc doar 45 de oameni
Ne aflăm pe dealurile Clujului, la Tăușeni, un sat în care mai trăiesc doar 45 de oameni. Locul dintre coline este dominat de figurile stranii, în culori, ale unor lucrări de artă. Puțini știu ce reprezintă exact.
Dar legenda spune că au adus ploaia la Electric Castle. Dincolo de orice glumă, ansamblul monumental a fost realizat în anul 1994 de Alexandru Chira, pictor, inventator, profesor, artist influențat de… suprarealism.
Lucrările sunt numite instalație pentru ”ploaie și curcubeu” și au fost realizate de artist pe dealul de lângă casa natală. Pentru că, până la moartea sa, artistul și-a dorit să lase moștenire aici o parte din lucrările sale.
Turiștii ajung greu în zonă
Când era foarte mic, Alexandru Chira era un fel de inventator, a inventat trotineta. Așa credea când era mic. A aflat ulterior că nu inventase trotineta, ea fusese deja inventată. Dar pasiunea asta pentru tehnologie se vede chiar și în arta sa și în tot ce înseamnă acest spațiu al acestei instalații.
Turiștii ajung greu în zonă, mulți de fapt nici nu știu de existența acestui loc. Dar fiecare lucrare, din cele 11 amplasate pe deal, are un nume și o explicație în același timp poetică și oarecum…magică.
La poalele dealului, este casa natală a artistului. Pe ulița satului e liniște. Doar din când în când se mai aventurează aici câte un grup de turiști.
Reporter: Am aflat că mai sunt doar 45 de locuitori în sat.
Localnic: Din păcate, da.
Reporter: Mai este vreun copil?
Localnic: Copii nu mai sunt, nepoței ce mai vin și deocamdată atât.
Reporter: Vin oameni pentru că au aflat de locul ăsta?
Localnic: Vin, vin. Cu autocare, vin.
Localnică: Facem campanie și curățenie și ordine ca să avem cât mai mulți vizitatori.
Reporter: Sunt oameni care vin?
Localnică: A venit un autocar, oameni care au văzut pe internet, au venit să viziteze România și au luat un autocar de 18 locuri, erau din Arizona. De fapt, erau din toată America. Erau oameni de specialitate, artiști plastici, graficieni, care au vrut să vadă ce se întâmplă aici. Și au rămas uimiți. Față de românii care nu știu să aprecieze și care mai și distrug din păcate.
Reportajul integral îl puteți urmări duminică, la Euronews România, în cadrul emisiunii CULT, de la ora 21:00.