DWMT la Conac, singurul festival de arte și muzică din sudul României, aflat la a doua ediție, a transformat pe 7 și 8 septembrie Conacul Udriște Năsturel din Herăști într-un loc al sinergiei între trecut și prezent, artă contemporană, natură și muzică.
Pe fundalul celui mai vechi monument de arhitectură civilă românească din piatră, Conacul Udriște Năsturel, construit în secolul al XVII-lea, DWMT la Conac a oferit o platformă pentru artiști consacrați sau la început de drum, aducând în fața publicului un line-up eclectic.
Scena principală a vibrat în seara de sâmbătă, 7 septembrie, cu Kerala Dust, Satoshi, Dora Gaitanovici, HVNDS, Delta Pe Obraz, Prima Dragoste, Simona Delegeanu și Hardplay, în timp ce pe Forest Stage au încântat publicul Anna Hauss, Krrysopher, Elven Bird și Irina Rimes, surpriza serii. La Arcades DJ Booth, Dragoș Petrișor a fost responsabil de energie, iar pe scena Textural au evoluat Bălan & Neon Cola și Sian Brie.
Duminică, 8 septembrie, Main Stage a găzduit trupe ca Om La Lună, Mihail, Kadjavsi, Dimitri’s Bats, The Kryptonite Sparks, Alex Purje & Mindthegap Trio, Musspell, Paul Tihan & Andra Andriucă, oferind o experiență sonoră diversă și intensă. Pe Forest Stage, Diana Căldăraru, Jazz Quarters Trio și Luna Maar au adus un vibe chill și sofisticat, în timp ce DJ Booth-ul a fost preluat de AIM + WALL pentru un set memorabil care a închis festivalul.
„Ca și anul trecut, experiența de anul acesta de pe scena DWMT a fost extraordinară. Noi am început să ne simțim ca acasă, pentru că ne-am petrecut cele două zile constant aici. Am cântat și alături de trupa HVNDS o piesă care încă nu este lansată, „Cel mai dulce bluestem”, a spus Dora Gaitanovici.
„A fost o onoare să cântăm la DWMT. Am abordat muzica un pic altfel, am încercat să scoatem alte linii roșii din piese. În ultima perioadă, văd la festivaluri din ce în ce mai mulți artiști din Republica Moldova. Mă bucur că oamenii au făcut un pas foarte important, respectiv de a duce muzica mai departe. În Moldova, totul se reduce la Chișinău. România oferă un teren fertil pentru orice experiment muzical”, a povestit Gheorghe Gușan, solistul trupei Delta pe Obraz.
Festivalul a celebrat artele vizuale prin expoziția „We Lived Good Lives”
DWMT la Conac nu a fost doar despre muzică. În interiorul conacului, expoziția de artă contemporană „We Lived Good Lives”, curatoriată de Medina Pop, a oferit publicului o călătorie introspectivă prin lucrările a peste 20 de artiști români, abordând teme universale legate de memorie și identitate. Printre aceștia s-au numărat Nadina Stoica, Vlad Nancă, Sergiu Chihaia, Ioana Aron, Lucian Hrisav, Traian Cherecheș, Luca Florian, Andreea Badea, Ileana Sebe, Alexandru Ranga și Mircea Barac, fiecare contribuind la o poveste colectivă despre identitate și amintire.
Mihail Lucian Florescu, poet și artist performativ, a adus o dimensiune aparte festivalului cu proiectul „Arhipelag”, bazat pe o poezie proprie, tipărită în 1000 de exemplare numerotate manual: „Cred că e un lucru binevenit în a avea expoziții de artă contemporană la festivalurile de muzică. Din perspectiva mea, ca performer, a fost o experiență interesantă să mă aflu în această clădire solidă și să lucrez cu foile de hârtie și corpul uman, care sunt lucruri atât de perisabile. Aceste foi devin un arhipelag, iar fiecare persoană care ia o astfel de foaie devine un membru al acestuia.”
Fiecare ediție DWMT la Conac devine un punct de întâlnire între exclusivism și familiaritate, între vechi și nou, cu o energie care atrage deopotrivă artiști consacrați și artiști aflați la început de drum.
Privind spre viitor, DWMT la Conac promite să devină o tradiție de referință în peisajul cultural românesc, un spațiu în care arta și muzica continuă să se împletească.