ALIMENTE
România, pe primul loc la numărul de comenzi de kebab. Un singur bucureștean a făcut anul trecut 349 de comenzi
Este Ziua Internațională a Kebabului, mâncarea preferată a multor români. Aproape 70% dintre comenzile de anul trecut, din regiunea de Sud-Est a Europei, au fost făcute în țara noastră.
Are balta fabrică. Doar una. O singură unitate de procesare a produselor pescărești pe întreg litoralul românesc
Cu peste 80 de kilometri de litoral și o mare doldora de pește și fructe de mare, județul Constanța are o singură fabrică de procesare a peștelui, scoicilor și rapanelor din Marea Neagră.
Euronews România lansează o nouă campanie: ”Pescuitul, în coadă de pește”
Are balta pește, dar nu prea ne pricepem să-l și pescuim. Anul trecut, România a scos din Marea Neagră abia trei mii de tone de pește, de patru ori mai puțin decât în anii de dinainte de pandemie, spun organizațiile de pescari.
Pescuitul, în coadă de pește - o nouă campanie Euronews România. La malul Mării Negre, pescarii români sunt tot mai puțini și au câștiguri tot mai mici
În perioada de prohibiție la calcanul din Marea Neagră, pescarii ies pe mare pentru șprot, scrumbie sau chefal. Doar că sunt tot mai mici cantitățile de pește capturat, iar cererea nu poate fi acoperită doar din ce se scoate din Marea Neagră.
Mâncarea viitorului, din resturi care se aruncă: Produse inovatoare, prezentate la o competiție desfășurată la Iași
Ceai cu ambalaj comestibil, înghețată din paw paw și caviar de afine, pastă de cătină sau de păstrăv cu ingrediente care de obicei se aruncă. Sunt câteva dintre produsele inovative la care au lucrat luni de zile studenți de la șase universități de profil din țară.
Raport: Prețul produselor de bază pentru micul dejun a crescut cu 55%, în ultimul an
Costurile produselor esențiale pentru un mic dejun tipic au crescut cu 55% într-un singur an, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun, realizat de platforma de tranzacționare și investiții eToro.
Regulile împotriva fenomenului Shrinkflation, ușor de ocolit. În dreptul produselor cu gramajul scăzut ar putea apărea afișe informative
Potrivit unui ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Autorității Naționale Pentru Protecția Consumatorului, comercianții vor fi obligați să atenționeze la raft atunci când gramajul unui produs a scăzut, în vreme ce prețul a rămas la fel.
Carnea de vită, în topul scumpirilor din luna aprilie: Banca Mondială propune scumpirea acestui tip de carne și ieftinirea celei de pasăre
Carnea de vită este unul dintre produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna aprilie, potrivit datelor de la Insititul Național de Statistică. Iar prețul ar putea crește și mai mult, dacă o recomandare a Băncii Mondiale va fi pusă în aplicare.
Criză majoră de suc de portocale. Principalul furnizor se aşteaptă la cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani
Brazilia, cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, ar urma să strângă în acest an cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani, după ce seceta a afectat în mod grav culturile.
Anual, aruncăm la gunoi o treime din alimentele pe care le cumpărăm. Cum evităm risipa alimentară de Paște
De sărbători avem tendința să cumpărăm și să gătim mai mult decât avem nevoie. Peste 2,5 milioane de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an în țara noastră. Experții spun că mâncarea în plus ar putea fi donată sau refolosită.
Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său deoarece cota de export în UE este aproape epuizată
Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de zahăr acordată de Uniunea Europeană pentru întregul an 2024 şi în aceste condiţii va trebui să-şi reducă suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr, cu aproape 20%.
Surprize culinare pentru sportivi la Jocurile Olimpice. Meniurile din acest an includ și o selecție de preparate vegetariene
Sportivii care vor participa la Jocurile Olimpice vor avea parte de o surpriză culinară la Paris. Cei mai buni bucătari ai Franței pregătesc pentru aceștia brânzeturi fine și preparate rafinate. Meniurile includ și o selecție de mâncăruri vegetariene.
Românii comandă de şapte ori mai mulţi mici de 1 Mai faţă de o zi obişnuită
Ziua Internaţională a Muncii deţine recordul pentru cele mai multe comenzi de mici din an, potrivit datelor transmise de o platforma locală de livrare, care arată că românii comandă de şapte ori mai mulţi mici faţă de o zi obişnuită.
Dulciuri de Paște, reinventate. Cofetarii au fost inspirați de țările cu tradiție în crearea de deserturi
Noul trend gastronomic aduce ciocolata în centrul atenției în aproape toate deserturile de Paște. Cofetarii au fost inspirați de țările cu tradiție în crearea de deserturi și au adăugat ingrediente inedite pe bază de ciocolată în produsele tradiționale precum cozonacul.
Peștele, din ce în ce mai scump. Soiurile autohtone din Marea Neagră se găsesc cu greu în magazine
Este ultima dezlegare la pește din acest post al Paștelui. Magazinele de profil și-au făcut aprovizionarea cu diverse sortimente, de apă sărată sau dulce. Lipsește însă peștele autohton, din Marea Neagră, care în multe galantare a fost înlocuit cu cel de import.
Cantitate mai mică, același preț. Practica, denumită shrinkflation, impune mai multă transparență în comerțul francez
În Franța, comercianții trebuie să anunțe dacă au redus cantitatea produselor, pentru a menține prețul. Practica, denumită shrinkflation, este o metodă de a scumpi mascat produsele.
Lupta contra ”chimicalelor veșnice”. Ecologiștii spun că unele pesticide pot rămâne zeci de ani în organism
Important este însă ce altceva conțin alimentele, mai ales substanțele care nu fac bine sănătății. Așa numitele ”chimicale veșnice”, de fapt resturi de pesticide sau insecticide, au nevoie de o mie de ani pentru a se descompune.