Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Cantitate modificată”. Cum vor arăta etichetele alimentelor care-și păstrează prețul, nu și gramajul

Producătorii din România vor fi obligați prin lege să scrie vizibil în dreptul unui ambalaj dacă au scăzut gramajul unui produs și au lăsat prețul neschimbat. Nu suntem primii care facem asta, exact așa se întâmplă și în cazul comercianților francezi, care trebuie să anunțe dacă au redus cantitatea produselor și au menținut prețul. Practica este denumită shrinkflation și înseamnă - pe scurt - că sacoșa cu care pleci de la magazin, deși costă la fel, este mai ușoară.

Cum arată eticheta alimentelor afectate de „shrinkflation”. Producătorii români, obligați să anunțe scăderea gramajului

Ordinul pregătit de Protecția Consumatorilor în acest sens va fi publicat cel mai târziu săptămâna viitoare în Monitorul Oficial.

Marcel Ciolacu, premierul României: Este gata și ordinul președintelui ANPC de stopare a fenomenului prin care comercianții scad gramajul produselor, dar lasă prețurile la fel. Aceasta formă de înșelăciune împotriva consumatorilor se încheie astăzi. Finalizăm procedura de consultare la nivel european și cel târziu luni putem avea actul publicat în Monitorul Oficial: producătorii trebuie să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, iar prețul produsului este neschimbat. Aplicăm sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații.

O să putem să ne dăm seama că un produs de la raft are gramajul scăzut, dar același preț, dacă vom regăsi pe ambalaj eticheta de informare cu textul: „Acest produs a fost modificat sub aspectul cantității chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare”. (ca în imaginea de mai jos, sursa foto: ANPC)

„(Asigurăm n.r.) consumatorii că ANPC acţionează pentru protejarea drepturilor şi intereselor lor, în contextul fenomenului cunoscut sub denumirea de 'shrinkflation', care reprezintă micşorarea cantităţii produselor şi vânzarea acestora la acelaşi preţ. Având în vedere această situaţie, recomandăm consumatorilor citirea cu atenţie a etichetelor, mai ales a cantităţii produsului, precum şi a preţului pe unitatea de referinţă a produsului, înscris pe acestea, astfel încât alegerea finală să fie una în cunoştinţă de cauză”, declara Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC, în luna mai, când ANPC a publicat în transparenţă decizională proiectul de Ordin al preşedintelui ANPC.

2024 ar putea fi declarat cel mai secetos din istoria măsurătorilor, iar seceta afectează producțiile agricole și, implicit, aduce prețuri mai mari la raft pentru produsele alimentare. În emisiunea ECONOMIA.EU de la Euronews, producătorii din industria alimentară au estimat majorări de până la 15% din această toamnă, iar singura soluție pentru ca populația să fie protejată de un nou val inflaționist este ca Executivul să intervină cu măsuri de ajutor pentru procesatori sau cu noi plafonări ale adaosului comercial pentru produsele esențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE