Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Prețurile alimentelor ar putea crește dramatic în numai câțiva ani

Prețurile alimentelor ar putea crește dramatic în numai câțiva ani, susține un studiu al unei platforme de vânzări online. Deja pandemia de Covid-19, creșterea ratelor dobânzilor și conflictele geopolitice au dus la majorarea prețurilor pentru alimente de bază, inclusiv uleiul de măsline, conservele de fasole și zahărul alb granulat.

Situația nu se va schimba în bine, cred reprezentanții platformei de vânzări pe internet.

Prețurile alimentelor ar putea crește dramatic în câțiva ani

Este de așteptat ca uleiul de măsline să fie unul dintre cele mai afectate produse. Și asta până în 2030. Prețul s-a dublat în ultimii cinci ani, iar acum este între 15 și 20 de euro pe litru. Și nu vorbim de vârf de gamă.

În plus, datorită schimbărilor climatice, inflației în creștere și conflictelor locale, în următorii ani, prețul s-ar putea dubla, la 40 de euro pe litru de ulei de măsline. Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Turcia, Maroc și Tunisia sunt unii dintre cei mai mari producători de ulei de măsline din Dar temperaturile în creștere, în special din sudul Europei, au dus la recolte slabe.

În ceea ce privește fasolea, prețurile au crescut cu 70 de procente în ultimii ani, iar acum au ajuns la o medie de un euro cutia. Dincolo de problemele de climă, analiștii susțin că prețul mare se datorează și firmelor care au decis să obțină un profit mai mare.

Un alt aliment cheie, zahărul alb granulat, ar putea deveni mult mai scump, prognoza nefavorabilă însemnând o dublare a prețului, până la doi euro pe kilogram, până în 2030.

În mod similar, biscuiții simpli ar putea deveni rapid inaccesibili pentru multă lume, estimându-se că vor costa în jur de doi euro pentru un pachet de 200-300 g, în 2030. În același ton pesimist, firma de vânzări de alimente online crede că vor urma scumpiri semnificative pentru brânză și carnea de pui.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE