Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport: Prețul produselor de bază pentru micul dejun a crescut cu 55%, în ultimul an

Costurile produselor esențiale pentru un mic dejun tipic au crescut cu 55% într-un singur an, conform celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun, realizat de platforma de tranzacționare și investiții eToro.

Creșterea semnificativă a prețurilor la cacao și carne de porc a jucat un rol major în această majorare.

Această rată de creștere a prețurilor pentru produsele de bază ale micului dejun a depășit semnificativ avansul de 5,9% al indicelui prețurilor de consum din România (IPC) și creșterea de 2,07% a prețurilor la alimente în aceeași perioadă.

Consumatorii vor continua să se confrunte cu presiuni suplimentare asupra prețurilor.

"De la pandemie și de la începutul războiului din Ucraina, prețurile alimentelor de bază au fost extrem de volatile. Chiar dacă unele dintre aceste presiuni asupra lanțului de aprovizionare s-au redus, fenomenele meteorologice extreme și bolile din sudul lumii au provocat o volatilitate sporită a prețurilor unor alimente esențiale pentru micul dejun.

Cafeaua, portocalele și cacaoua, cele mai afectate

Recoltele de cacao, portocale și cafea au fost cele mai afectate în ultimul an, mulți producători funcționând acum la capacitate redusă și recurgând la stocuri de rezervă atunci când este posibil.

Diferența masivă de preț pe care o observăm la produsele alimentare pentru micul dejun ar putea începe să influențeze comportamentul consumatorilor, pe măsură ce prețurile unor produse, precum grâul și laptele, scad, iar cele pentru altele, cum ar fi sucul de portocale, cacao și cafeaua, ating niveluri record", a explicat Ben Laidler, strategul pentru piețele globale de la eToro, într-un comunicat.

Prețurile la cacao au înregistrat cea mai mare creștere dintre toate produsele de bază pentru micul dejun, majorându-se cu 270% în ultimul an. Seceta severă din Africa de Vest, care produce 80% din cantitatea mondială de cacao, a contribuit semnificativ la deficitul de aprovizionare și la creșterea prețurilor.

Sucul de portocale a fost afectat de presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor și fenomene meteorologice extreme în Statele Unite, sudul Europei și Brazilia, înregistrând o creștere de 39% în ultimele 12 luni.

Pe de altă parte, prețul grâului și cel al laptelui au scăzut cu 14,4% și, respectiv, 3,9% în ultimul an.

Datele provin dintr-un indice ponderat simplu al prețurilor spot pentru nouă produse de bază utilizate frecvent pentru micul dejun, obținute de la Refinitiv, la 22 aprilie 2024. Produsele incluse sunt grâu, zahăr brut, cacao, ovăz, suc de portocale, lapte, cafea, carne de porc și ceai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE