De sărbători avem tendința să cumpărăm și să gătim mai mult decât avem nevoie. Peste 2,5 milioane de tone de alimente ajung la gunoi în fiecare an în țara noastră. Experții spun că mâncarea în plus ar putea fi donată sau refolosită.
Un prim pas pentru a evita risipa alimentară ar fi să ne planificăm mesele. Iar al doilea, să venim cu o listă la cumpărături. Asta pentru a evita să cumpărăm mai mult decât avem nevoie.
În fiecare an, românii aruncă peste 2,5 milioane de tone de alimente la gunoi, adică o treime din ce cumpără. Peste 20% o reprezintă mâncarea gătită, urmată de fructe, legume și pâine.
Dr Lorena Axinte, expert în risipă alimentară: ”Avem un exemplu care ne place tare mult, acela că am putea să ne imaginăm că mergem la un supermarket, cumpărăm trei plase de mâncare și ajungem acasă și aruncăm una, pentru că practic aia înseamnă 30% risipă alimentară.”
- Risipa alimentară sau cum aruncăm banii la gunoi. Un cetățean UE aruncă anual 127 de kilograme de mâncare
- Risipa alimentară, o problemă globală. Românii aruncă 2,5 milioane de tone de mâncare în fiecare an
- Cum ar arăta un stil de viață mai prietenos cu mediul: fără risipă alimentară, stil de viață zero waste, colectare selectivă
Risipa alimentară aduce poluare
Majoritatea mâncării aruncate ajunge la groapa de gunoi. Deci pe lângă risipă, mai producem și poluare.
Teodora Iacob, fondator Nature Talks: ”Puțini sunt cei care fac compost acasă și care transformă aceste biodeșeuri în compost. Practic, odată ce ajunge la groapa de gunoi, restul mâncarea începe să se descompună, dar intră în contact și cu alte deșeuri care să ajung tot acolo plastic, metal, sticlă și tot acest proces de gază, un gaz foarte toxic pentru sănătate, numit gaz metan.”
Dacă am gătit mai mult decât aveam nevoie, există soluții. De exemplu, cu ouăle roșii se pot face cartofi franțuzești, iar cozonacul înmuiat în lapte și ou devine o frigănea delicioasă.
Teodora Iacob, fondator Nature Talks: ”Sunt anumite feluri de mâncare, chiar și sarmalele, care se pot congela și le putem folosi peste câteva săptămâni, fără problemă. Și nu în ultimul rând sau poate cu asta ar fi trebuit să încep. Trebuie să ne gândim și la cei care nu au atât de multe posibilități și care nu au atât de multe produse pe masa de paște sau chiar nu au nimic și să le dăm și vin și lor din produsele noastre.”
Conform Uniunii Europene, peste 70% din risipă provine din gospodăriile oamenilor, iar 95% din deșeurile alimentare sunt generate în mediul urban.