ALIMENTE
Știința din spatele oului gătit perfect. Cercetătorii vin cu o rețetă nouă, ce optimizează gustul și calitatea nutrițională
Nu este ușor să obții un ou perfect fiert. Nu o spunem noi, ci oamenii de știință, care au venit cu soluția. Pentru ca acest aliment complet să își atingă potențialul maxim, este nevoie de mai multe procese.
Supermarketurile Lidl, Kaufland și DM, boicotate de cumpărătorii din Balcani din cauza prețurilor mari: „Arătăm cu toții că ne-am săturat”
O mișcare de protest împotriva creșterii prețurilor la alimente a luat amploare în Balcanii de Vest, după ce a fost inițiată în Croația. Mii de consumatori au ales să boicoteze supermarketurile, exprimându-și astfel nemulțumirea față de criza costului vieții.
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare şi peste 5,8 milioane de ouă, retrase de pe piaţă în urma unor controale
Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi de 9,617 milioane de lei şi au retras de la comercializare 10 tone de produse alimentare şi peste 5,8 milioane de ouă de consum, în urma unor controale.
Salata Boeuf, dragostea Revelionului. Competiția de ornat salata boeuf, organizată de Ciprian Muntele, succes și în 2024
În urmă cu 5 ani, în România, a avut loc prima ediție a Competiției Naționale de Ornat Salata Boeuf. Cel care a demarat proiectul este Ciprian Muntele, cunoscut blogger și jurnalist de radio. Pentru români, până și salata boeuf ar putea deveni motiv de gâlceavă.
Sărbătorile vin cu prețuri mai mari. În ultimul an, carnea de porc s-a scumpit cu aproape 3%, iar brânzeturile, cu 4,8%
A început forfota în piețe pentru masa tradițională de Crăciun. Doar că unii clienți șovăie minute-n șir în fața tarabelor, din cauza prețurilor pe care cu greu și le permit.
Ciorbe cu 14 aditivi și până la 38,8 g de sare servite în restaurante sau comandate online. Cât de nocivă poate fi o simplă ciorbă de fasole
Nici ciorba nu a mai rămas o alternativă pentru o masă sănătoasă ca la mama acasă. Un studiu realizat de InfoCons dezvăluie că multe ciorbe din restaurante sau comandate online pot conține peste 14 aditivi alimentari, cantități ridicate de sare sau chiar zahăr.
Prețul alimentelor la nivel global, în creștere. Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prețul alimentelor la nivel global a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni. O arată datele strânse de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.
Mâncăm scump și nesănătos. Global, prețurile alimentelor au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Global, prețul alimentelor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni. O arată datele strânse de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite. Conform analizei, uleiurile vegetale s-au scumpit cel mai mult: cu 7,3% față de luna trecută.
România la Campionatul Mondial de Măcelărie. 12 măcelari ne vor reprezenta în competiția pentru excelență și zero risipă
Doisprezece măcelari ne vor reprezenta, pentru prima dată, la Campionatul Mondial de Măcelărie. Competiția va fi organizată la Paris, în martie 2025, iar, echipa noastră se pregătește la foc continuu.
Toate alimentele românești ar putea avea adaosul comercial plafonat, spune Ministerul Agriculturii, în timp ce comercianții transmit un avertisment
Ministerul Agriculturii ia în calcul să plafoneze adaosul comercial pentru toate alimentele produse în România. În acest moment, adaosul este plafonat pentru 17 categorii de produse de bază, cum ar fi pâinea albă, carnea de pui sau uleiul de floarea-soarelui.
6.000 de lei pe lună. Cu atât trăiește o familie cu trei copii din București, cumpărând cele mai ieftine alimente din magazine
O familie cu trei copii din București a povestit la Euronews România că trăiește cu doar 6.000 de lei pe lună, jumătate din suma indicată de INS, necesară pentru a satisface nevoile de bază.
Prețul cărnii de porc ar putea să crească înainte de sărbători și cu 15%, avertizează asociațiile crescătorilor de porcine
Brutarii din Europa se pregătesc pentru un Crăciun scump, după ce au crescut prețurile la unt, zahăr și ciocolată. Pe pieţele mondiale, untul european se tranzacţiona la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de 2023.
Care e diferența între mențiunile „A se consuma până la data de…” și „A se consuma de preferință înainte de data…”, de pe etichete
Când vine vorba de siguranța alimentelor, etichetarea corectă joacă un rol esențial. Două dintre cele mai des întâlnite indicații de pe ambalaje sunt „A se consuma până la data…” și „A se consuma de preferință înainte de data…”.
Educație pentru alimentație sănătoasă cu chefi celebri: „O nutriție bună pentru copii înseamnă 80% legume, împreună cu fructe”
Începând din această toamnă, peste 185.000 de elevi din peste 6.000 de școli învață despre ce înseamnă o alimentație sănătoasă în cadrul unui opțional susținut de unii dintre cei mai cunoscuți bucătari din țara noastră și nu numai.
Legumele românești, o raritate în restaurante. Cum își propune o asociație să faciliteze drumul producătorului către Horeca
Usturoi de Copălău, varză de Lăzarea sau Ceapă de Pericei, toate sunt legume românești, însă nu le găsim în toate restaurantele din țară. Micii producători susțin că este o adevărată provocare să distribuie în domeniul horeca și cer ajutor.
Produse BIO sau convenționale: merită diferența de preț? Produsele BIO sunt cultivate fără chimicale, un plus pentru sănătate și mediu
Majoritatea dintre noi ne-am confruntat cu situația de a alege între roșii obișnuite și roșii BIO. Diferența de preț este vizibilă și ne-am întrebat dacă merită să plătim în plus pentru produsele BIO.
Cartofii dulci iau locul pepenilor la Dăbuleni. Cum a reușit soiul din Coreea să se adapteze condițiilor din Dolj
Solurile nisipoase pot da roade foarte mari, însă au nevoie de culturi adecvate. Cartoful dulce de exemplu dă roade pe un astfel de teren, o demonstrează cercetătorii de la Stațiunea Dăbuleni, din județul Dolj.
ANPC începe lupta cu fenomenul „Shrinkflation”. Produsele care au un gramaj mai mic, dar prețul neschimbat vor fi semnalate la raft
O cantitate mai mică, la același preț. Autoritățile vor să combată fenomenul Shrinkflation, așa că de azi a intrat în vigoare ordinul ANPC prin care operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii despre produsele a căror cantitate a fost redusă, dar pentru care plătesc la fel.
Etichetele Nutri-Score ar putea reveni la raft. Ambalajul ne comunică cât de sănătoase sunt anumite produse
Etichetele Nutri-Score ar putea reveni la raft. Cu ajutorul lor, producătorii vor putea transmite consumatorului cât de sănătoase sunt anumite produse în funcție de valoare lor nutrițională.
Ordinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, publicat în Monitorul Oficial. Ce trebuie să facă cei care au același preț la produse cu gramaje reduse
Într-o lună de acum înainte, vom găsi în magazine etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat.