Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spaniolii renunță la folosirea uleiului de măsline în favoarea celui de floarea-soarelui, pe fondul creșterii prețurilor

Uleiul de floarea-soarelui a devenit cea mai populară alegere în gospodăriile spaniole, depășind uleiul de măsline, care a fost mult timp un element esențial al dietei mediteraneene. Această schimbare este rezultatul creșterii semnificative a prețurilor la uleiul de măsline, determinată de seceta prelungită și de scăderea producției.

Creșterea costurilor forțează schimbări de preferințe

În prima jumătate a anului 2023, spaniolii au achiziționat 179 milioane de litri de ulei de floarea-soarelui, comparativ cu doar 107 milioane de litri de ulei de măsline. Anterior, uleiul de măsline reprezenta 62% din vânzările de ulei în Spania, însă acum gospodăriile optează din ce în ce mai mult pentru alternative mai accesibile, faţă de 34% pentru uleiul de floarea-soarelui, potrivit Ministerului Agriculturii de la Madrid.

„Este clar că scade consumul de ulei de măsline în Spania. Sunt gospodării care obişnuiau să cumpere numai ulei de măsline şi care acum, pentru prima dată, cumpără atât ulei de floarea-soarelui, cât şi ulei de măsline”, a spus Primitivo Fernandez, purtătorul de cuvânt de la Anierac, potrivit Agerpres.

În timp ce volumele de vânzări la ulei de măsline au scăzut cu 18% în prima jumătate a acestui an comparativ cu prima jumătate a anului trecut, volumele de vânzări la ulei de floarea-soarelui au crescut cu 25%.

Prețurile ridicate la uleiul de măsline afectează consumul

Anul trecut, prețul unei sticle de ulei de floarea-soarelui era de aproximativ 1,86 euro pe litru, în timp ce uleiul de măsline extra-virgin a ajuns să coste peste șase euro pe litru, cu unele sortimente depășind chiar și 14,5 euro. Aceste prețuri ridicate au determinat gospodăriile din clasa mijlocie și pătura medie-superioară să își reducă consumul de ulei de măsline.

În mod normal, Spania furnizează aproximativ 40% din uleiul de măsline din întreaga lume, însă valurile de secetă din timpul primăverii şi seceta prelungită au redus recolta de măsline din ultimii doi ani, dublând preţurile la uleiul de măsline. Asta a dus preţul acestui aliment de bază în dieta mediteraneană dincolo de mijloacele gospodăriilor din Spania, care trec la uleiul de floarea soarelui mai ieftin, potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii cu privire la tendinţele de consum alimentar în 2023. Conform acestui raport, la finele anului trecut, uleiul de măsline era consumat în principal în gospodăriile din clasa mijlocie şi pătura medie-superioară.

Impactul secetei asupra producției de ulei de măsline

Anul trecut litrul de ulei de măsline extra-virgin se vindea chiar şi cu 14,5 euro în supermarketurile din Spania, unde comercianţii au ajuns să monteze sisteme antifurt pe sticlele cu ulei de măsline.

În luna iunie, guvernul spaniol a redus cota de TVA la uleiul de măsline, în ideea de a-l face mai accesibil, chiar dacă preţurile au mai scăzut uşor pe parcursul acestui an.

Cel mai mare lanţ de supermarketuri din Spania, Mercadona, a redus preţurile la uleiul de măsline cu 25% în acest an şi recent a început să ofere sticle de un litru de ulei de măsline la un preţ mai mic de 7 euro, în încercarea de a-i recuceri pe clienţi, a dezvăluit o sursă din interiorul companiei.

Creșterea prețurilor la uleiul de măsline în Grecia

Prețurile uleiului de măsline au înregistrat o creștere dramatică la nivel mondial și s-au triplat începând cu aul 2019. Această creștere a oferit multiple oportunități de exploatare a pieței prin diverse metode ilegale, inclusiv contrabandă, falsificare a uleilului sau furt.

În țări precum Grecia, Spania și Italia, hoții au recurs chiar la a tăia cu drujba ramuri încărcate ale măslinilor sau chiar copaci întregi din plantațiile nesupravegheate.

Infracțiunile agravează situația dificilă a cultivatorilor care se confruntă deja cu costuri de producție ridicate și cu impactul schimbărilor climatice: ierni călduroase, inundații majore și incendii de pădure mai intense.

Plantațiile de măslini din afara Atenei fac parte dintr-o tradiție neîntreruptă care datează din antichitate, pe câmpiile care acum înconjoară aeroportul internațional al orașului. Unii copaci sunt vechi de secole.

Cultivatorii sunt forțați să recolteze mai devreme pentru a evita pierderile și daunele provocate de hoți, ceea ce duce la producții mai mici și la o calitate inferioară a uleiului. În Spania, seceta severă a redus producția globală, scăzând cantitatea disponibilă de ulei de măsline pe piață și provocând creșteri suplimentare ale prețurilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE