Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Orezul, sursa tăcută de emisii de metan. Nu mai puțin de 8% dintre aceste emisii provin din cultivarea cerealei

Orezul hrănește aproape jumătate din populația lumii, dar modul în care îl cultivăm a lăsat o amprentă de metan surprinzător de mare.

Din cele 42% din emisiile globale de metan generate de agricultură, 8% provin din cultivarea orezului, conform unui raport al Alianței globale pentru climă și sănătate.

Fermierii produc orez prin irigarea orezăriilor, ceea ce creează condiții anaerobe în care microorganismele emit metan - un gaz cu efect de seră puternic, cu o capacitate de încălzire de 80 de ori mai mare decât cea a CO2 în primii 20 de ani de la emitere.

Puterea metanului pe termen scurt îl transformă într-un motor semnificativ al încălzirii globale - deși aceasta înseamnă, de asemenea, că se pot obține rapid mici câștiguri dacă emisiile sunt reduse.

În Indonezia, Rize îi ajută pe fermieri să adopte noi metode agricole, care ar putea reduce emisiile din regiune și, în același timp, ar putea crește profiturile fermierilor.

De ce produce orezul atât de mult metan?

Orezul nu este neapărat o cultură cu emisii ridicate, spune Gabriel Vegh-Gaynor, coautor al documentului Alianței globale pentru climă și sănătate privind gestionarea metanului.

Mai degrabă, totul are de-a face cu tehnica de irigare care s-a cristalizat de-a lungul secolelor în orezării și care este utilizată pentru a descuraja dăunătorii și pentru a împiedica creșterea buruienilor să epuizeze nutrienții din sol.

"Este un proces natural care are loc atunci când materia organică se descompune în medii cu un nivel scăzut de oxigen. "În cazul organismelor antigenice, acesta este un mediu în care ele prosperă și vor produce metan în aceste condiții", spune Vegh-Gaynor.

Problema este agravată de amploarea producției de orez. Se estimează că peste 3,5 miliarde de oameni obțin 20 % din caloriile zilnice din orez, iar cererea este în creștere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE