Este Ziua Internațională a Kebabului, mâncarea preferată a multor români. Aproape 70% dintre comenzile de anul trecut, din regiunea de Sud-Est a Europei, au fost făcute în țara noastră. Suntem pe primul loc la numărul de comenzi la nivel global, arată datele unei companii de livrări. Am ajuns în fruntea acestui clasament și datorită unui singur bucureștean, care a făcut anul trecut un număr record de comenzi: 349. Haideți să vedem cât de multe kebaburi au mâncat românii și când se fac cele mai multe comenzi.
Doar anul trecut, românii au comandat aproape 4 milioane de kebaburi. Minutul de aur, adică minutul în care s-au înregistrat cele mai multe comenzi, a fost pe 21 noiembrie, când au fost livrate 30 de kebaburi în toată țara. Totodată, vedem că de Ziua Femeii, pe 8 martie, mulți au sărbătorit cu un kebab, pentru că a fost ziua cu cele mai multe comenzi, arată datele companiei care operează în 23 de țări.
Kebabul este comandat de români în special seara. 35% dintre comenzi sunt făcute între orele 18 și 21. Vârful este ora 19. Totodată, vedem că și la prânz mulți români preferă să mănânce kebab. Anul trecut, 27% dintre comenzi au fost plasate între orele 12 și 15.
Anotimpul cu cele mai multe comenzi înregistrate este primăvara, iar luna cu cel mai mare apetit pentru kebab este ianuarie. În fruntea mâncăcioșilor sunt locuitorii din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara.
Hasan Başbaydar, proprietarul unui lanț de shaormerii de succes din București, a oferit un interviu exclusiv pentru Euronews România, dezvăluind secretele preferințelor românilor în materie de kebab.
Hasan Başbaydar, proprietar de shaormerie: ”În România merge shaorma bine, în primul rând! Adică românilor le place foarte mult shaorma de pui, vita așa și așa. Prima shaormerie am deschis-o în 2005. În ultimii cinci ani am deschis trei shaormerii în Popești Leordeni. Treaba dacă o faci cu sufletul merge bine, cel mai important este să fie mulțumit clientul. Cea mai comandată este cea cu pui, puiul vinde mai bine ca vita.”
În ceea ce privește numărul de ingrediente din saroma, Hasan a explicat faptul că expresia ”cu de toate” este des întâlnită în preferințele românilor. Astfel, doar 30% din clienți ar prefera o shaorma simplă, cu puține ingrediente, în timp ce 70% cer ca kebabul să fie plin cu tot felul de sosuri, salate, legume și cartofi prajiti. Cantitatea de sos adăugată în sarma stă la baza unui kebab reușit, spune Hasan.
Nutriționistul Andreea Petra sugerează că shaorma poate fi sănătoasă dacă este consumată cu moderație.
Andreea Petra, nutriționist: ”Am văzut la unele shaormerii că se poate comanda orez în loc de cartofii prajiti. Nu este o problemă cu cartofii, dacă nu îi prăjim. Dacă putem să-i facem la cuptor sunt un aliment ok. Clar orezul ar putea să înlocuiască foarte bine cartofii prăjiți și într-adevăr să punem mai multe legume. Când vine vorba de carne ar fi sănătos și indicat să evităm consumul de grăsimi saturate și de carne roșie. Astfel, este foarte bine să folosim carnea de pui atunci când vine vorba de saroma. Lipipa ideal ar fi să fie integrală, dar asta chiar nu am văzut pe nicăieri.
Shaorma poate să fie sănătoasă dacă o mâncăm cu o anumită frecvență și într-o anumită cantitate. Nu foarte des și nu luăm o shaorma extra, cea mai mare.”