Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețuri mai mari la alimente, din toamnă. Majorări și de până la 15%, estimează experții

Anul acesta ar putea fi declarat cel mai secetos din istoria măsurătorilor, iar seceta afectează producțiile agricole și, implicit, aduce prețuri mai mari la raft pentru produsele alimentare. În cadrul emisiunii ECONOMIA.EU, producătorii din industria alimentară au estimat majorări de până la 15% din această toamnă, iar singura soluție pentru ca populația să fie protejată de un nou val inflaționist este ca Executivul să intervină cu măsuri de ajutor pentru procesatori sau cu noi plafonări ale adaosului comercial pentru produsele esențiale.

Producție agricolă slabă, prețuri mari la raft

Potrivit cifrelor oficiale furnizate de producători, recolta de porumb va înregistra pierderi de 30% din cauza secetei, iar cea de floarea-soarelui, de 25%. Conform cifrelor de anul trecut, producția de grâu a depășit 9,6 milioane de tone, iar la porumb a fost de peste 8,5 milioane de tone. Anul acesta, producția este cu o treime mai mică și la nivel european va fi mai mică decât în 2023 cu câteva milioane de tone.

Producția va fi mai redusă decât anul trecut pentru majoritatea culturilor de cereale, lucru care afectează direct și alte domenii din industria agro-alimentară. Spre exemplu, industria laptelui va fi afectată de furaje, care se vor găsi mai greu pe piață, lucru care va duce la scumpirea unor produse lactate cu procent ridicat de grăsime.

Dorin Cojocaru – președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui: Dacă România avea un procent de grăsime mediu pe România de 3,8 la 1.400.000 t de lapte produse către procesare, o să observați că grăsimea o să scadă spre 3,5, deci va scădea oferta de grăsime în lapte, deci oferta de smântână și unt. Asta va genera o scumpire la aceste două produse.

Scumpirile se vor face simțite încă din toamnă.

Dorin Cojocaru – președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui: Eu mă aștept la o creștere un pic mai mare decât a fost inflația până acum, că se va genera și inflație, deci hai să mergem pe de la 5% până la 15% o scumpire, depinde foarte mult ce va face comerciantul.

Ministrul Agriculturii a anunțat noi măsuri pentru fermierii români afectați de seceta severă din acest an. Între acestea se numără un mecanism de asigurare pentru culturi, dar și modificări la creditele și despăgubirile destinate agricultorilor.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Un mecanism prin care punem la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe hectar, lucru care va duce la deblocarea creditării fermierilor români.

Principalii producători din piață consideră că Guvernul va veni cu un sprijin financiar pentru consumatori după modelul schemelor de ajutor pentru fermieri, mai ales că efectele secetei se vor simți mai acut la finalul acestui an și în primele luni din 2025, cu noi scumpiri la raft.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE