ALIMENTE
POLI BioFest 2024. Specialiștii spun că, în viitor, vom mânca mai puțin, pentru că produsele vor fi mai concentrate nutritiv
Zilele acestea are loc cea de-a III-a ediție a Poli Biofest, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului şi inovațiilor din domeniul sustenabilității. Evenimentul este organizat în cel mai mare campus universitar din România, cel al Politehnicii București.
Prețul ouălor, la cote istorice în prag de Paște. Care sunt cauzele
Prețul ouălor a atins cote aproape istorice în multe părți ale lumii, pe măsură ce se apropie sărbătoarea Paștelui. Este efectul mai multor factori, precum gripa aviară, cererea mare și creșterea costurilor pentru fermieri.
Pui îngălbeniţi, în magazine. Șeful ANPC: Există operatori economici care îşi vopsesc produsele pentru a ne induce în eroare
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, atrage atenția asupra unor nereguli descoperite în magazinele din România. El spune că unele firme vopsesc puii pentru a părea mai buni.
Limitarea adaosului comercial la alimentele de bază va fi prelungită, până la finalul anului. Propunere: Magazinele să fie închise în weekend după ora 13:00
Produsele de bază vor avea adaosul comercial plafonat, până la finalul anului. Asta au decis, marți, deputații, în calitate de for decizional. Proiectul merge la promulgare.
Ce mai putem cumpăra de 100 de lei din lista lui Marcel Ciolacu. Prețul unor produse s-a dublat față de octombrie 2023
Produsele de pe bonul de cumpărături al premierului își schimbă prețul de la o lună la alta. Jurnaliștii Euronews monitorizează în continuare prețurile alimentelor pe care le-a pus pe lista de cumpărături premierul României în octombrie anul trecut.
Carnea de miel, cu 20% mai scumpă de paște. Fermierii spun că din cauza secetei de anul trecut sunt stânele sunt mai sărace
Carnea de miel și de ied va fi mai scumpă cu cel puțin 20% de Paște, spun ciobanii. Asta pentru că sunt mai puține animale față de anul trecut. De vină ar fi seceta de astă-vară, care a lăsat pășunile fără suficientă iarbă, iar oile și caprele au rămas gestante mai târziu.
Alimente donate înainte de expirare. O asociație adună mâncare pentru persoane defavorizate
Magazinele, restaurantele și cantinele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării și să le doneze. Asta dacă vor fi aprobate mai multe propuneri de modificare a legii privind combaterea risipei alimentare.
Reducerea risipei alimentare în România. Magazinele, obligate să reducă prețul alimentelor sau să le doneze
Camera Deputaților a adoptat proiectul potrivit căruia consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării şi va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale vor primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
Postul intermitent, beneficii și efecte. Premierul britanic Rishi Sunak și actorul Marius Manole fac deja fasting
Postul intermitent, despre care se vorbește mult, în ultima perioadă, este dieta pe care o urmează din ce în ce mai multe persoane publice. Recent, și premierul Marii Britanii a anunțat că este adeptul postului de 36 de ore.
Babicul de Buzău își așteaptă eticheta europeană. Prin ce se diferențiază de alte salamuri
Este picant, făcut din carne crudă și trece printr-un proces de afumare lung de cel puțin 20 zile. De această dată, campania Gusta România se întoarce la Buzău și vă prezintă povestea babicului. Este un salam cu origini sârbești, însă adoptat și transformat de români.
Produse noi incluse în calculul inflației. Avocado și somonul se regăsesc tot mai des în coșul de cumpărături al românilor
În pofida scumpirilor din ultima perioadă, coșul de cumpărături al românilor conține tot mai frecvent avocado și somon. Sunt doar două dintre alimentele noi care vor fi incluse din acest an în calculul inflației, potrivit Institutului Național de Statistică.
Salariul minim nu ține pasul cu prețurile. Veniturile românilor sunt cheltuite în mare parte pe alimente
România a crescut constant salariul minim pe economie în ultimii ani, pentru a ține pasul cu alte state, însă ne situăm tot pe ultimele locuri dacă ne comparăm cu statele din Uniunea Europeană.
UPDATE. Plafonarea adaosului comercial la alimente, prelungită. Ministrul Agriculturii: Nu e penurie, așa cum s-a zis
Guvernul plănuiește să prelungească plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază cu încă trei luni. Măsura va fi discutată, joi, în Guvern, dar o decizie va fi luată săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară.
De ce ajunge pâinea chiar și de opt ori mai scumpă decât kilogramul de grâu. Drumul de la fabrică la raft
În România, un kilogram de pâine albă poate ajunge să coste la raft chiar și de opt ori prețul unui kilogram de grâu. Brutarii spun că prețul făinii reprezintă doar 30% din costul unei pâini.
Echipa României, pregătiri pentru olimpiada bucătarilor. La competiția de la Stuttgart vor participa 17 bucătari români
Echipa națională de bucătari a României va participa la începutul lunii februarie la Olimpiada Culinară de la Stuttgart. O dată la patru ani, orașul german găzduiește cea mai longevivă și cea mai variată competiție culinară la nivel global.
Etichetarea produselor „eco” sau „natural”, doar cu probă. UE interzice utilizarea declaraţiilor de mediu înşelătoare
Ecologic, organic sau fabricat din ingrediente de origine naturală sunt doar câteva dintre etichetele care apar din ce în ce mai des pe produse, însă nu de fiecare dată reflectă și realitatea.
RETROSPECTIVĂ. Gustă România: Produsele românești care au primit recunoaștere europeană
Cu multe dintre produsele noastre preferate, România se așază și la masa europeană. Mai exact, cu acele produse care au primit recunoaștere europeană prin cele trei etichete Indicație Geografică Protejată, Denumire de Origine Protejată și Specialitate Tradițională Garantată.